Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K.A.A. Gent
1 1
24.01.2018 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Bram Van Driessche

Lijnrechters:
Rien Vanyzere - Mathias Hillaert

Vierde official: Christof Dierck
Toeschouwers: 11.300

Wedstrijdverslag

Natuurelementen beheersen tactisch steekspel

De ervaren Roemeense stuurman Laszlo Bölöni ziet het voetbal als een wiskundige som die moet worden opgelost. Het resultaat moet altijd kloppen. Hoe de cijfers worden opgeteld maakt hem niet uit. In de perceptie van de media zal de oude zilvervos niet worden herinnerd om de legendarische wedstrijden die hij met zijn teams speelde. Het spel is nog in de opbouwfase, in dienst staat van de uitslag. Zeker in topduels zal de Roemeen zich er niet voor schamen om al het voetbal uit een duel te zuigen, al was de wedstrijd tegen de autoritaire reeksleider Club Brugge eerder het bewijs van het tegendeel. Konden zijn poulains nogmaals de mentale en fysieke weerbaarheid tonen tegen de in topvorm verkerende Arteveldenaren? Coach Vanderhaeghe had een uitgekiend tactisch plan voorbereid. Zo moest Kalu met veel loopvermogen kapitein Jelle Van Damme tureluurs spelen en voorzetten afleveren aan Oekraďner Yaremchuk, die dan de kopduels in de verste zone moest winnen van de kleinere Aurélio Buta.

Het was wederom aan de Roemeense topcoach om een tegenzet te vinden tegen het tactische plan van zijn collega. Met Obbi Oulare en de heropgeviste Alexander Corryn vonden twee wijzigingen plaats tegenover de succesvolle draw tegen de West-Vlamingen. Ze vervingen Nader Ghandri en de met een contractuur in de kuit geblesseerde kapitein Faris Haroun.

Het is een hobby van Laszlo Bölöni: een opponent doorlichten en daar dan iets tegenover stellen dat de tegenstander verzwakt en de eigen spelers versterkt. Nadat Joeri Dequevy de aftrap had gegeven speelde de Great Old een fantastisch openingskwartier. Niet geremd door de natuurelementen dwong het met swingend, dominant en aanvallend voetbal alle registers open. Een eerste kleine dreiging was er al snel toen Aurélio Buta en Stallone Limbombe op hun rechterflank de Gentse defensie verschalkten, maar de voorzet van de pijlsnelle winger belandde in de grijpgrage handen van Kalinic. De Servische sluitpost werd even later opnieuw op de proef gesteld toen Geoffry Hairemans een vrije trap op het hoofd van Jelle Van Damme schilderde. De kopbal van de kapitein belandde op het dak van het doel. Dan naar de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat de referee de hoofdrol opeiste. Toen ex-speler Asare sprintbom Stallone Limbombe onderuit kegelde in het strafschopgebied, bleef tot ontsteltenis van zelfs de neutrale toeschouwers de fout onbestraft.

De thuisclub werd een glaszuivere penalty onthouden. De leidsman gaf verder in de eerste 25 minuten ook nog een gele prent aan Alexander Corryn en Aurélio Buta maar verzuimde nogmaals in te grijpen als targetman Obbi Oulare een duel uitvocht in het strafschopgebied met Bronn. De Gentse verdediger gebruikte zijn arm (of was het toch zijn borst?) om de spits van Watford de bal te ontfutselen. Dan gebeurde aan de overkant een heuse hold-up. Kalu en Kubo demonstreerden hun voetballend vermogen en gooiden de bal richting de verste paal. Daar toonde Yaremchuk zich de betere van Aurélio Buta en de bezoekers hadden een onverdiende voorsprong vergaard. De thuisploeg legde zich er niet bij neer en ging voluit voor de gelijkmaker. Die kwam er ook als William Owusu Acheampong eerst uitgleed en zich herpakte. Hij joeg door op de talmende regisseur Andrijasevic en realiseerde net in blessuretijd een steal. De Ghanees bediende ploegmakker Stallone Limbombe in het straatje en Popeye knalde loeihard voorbij een kansloze Kalinic.

De weer erg talrijke aanwezigen mochten zich alweer verheugen in de Limbombeviering. Eerst uitgebreid de tattoos laten bewonderen en dan in de liefkozende armen van Nader Ghandri springen. De Bosuil kirde van vreugde voor de gelijkmaker.

De tweede helft werd ontsierd door overtredingen en werd een tactisch steekspel tussen beide coaches. Ook de natuurelementen bevorderden het voetbal niet. De Arteveldenaren hadden het meeste balbezit en doorlopend veldoverwicht, maar in de zone van de waarheid konden ze tegen een stug, verbeten strijdende thuisploeg weinig concreet doelgevaar creëren. Nana Asare was na een duel met Moustapha Sall vervangen door winteraankoop Rosted. Bij de Great Old werden de moegestreden Geoffry Hairemans en Obbi Oulare vervangen door nieuwe aanwinsten Jonathan Pitroipa en Romain Habran. De Burkinees heeft alles wat een publiekslieveling op de Bosuil moet hebben: goede vista, versnelling, dribbel en vuurkracht vanop afstand. Het was wel de ex-PSGspeler Habran die op minuut 71 een kans kreeg om zich in de harten van het Bosuilpubliek te spelen. Zijn schot rolde een metertje naast de kooi van een secure Kalinic. De beste kans voor de bezoekers kwam er op hoekschop.

Rosted verlengde met een header op de deklat. Signaal voor stamnummer 1 om het slotoffensief in te zetten. Jonathan Pitroipa kon net niet de kers op de taart zetten na een geslaagde dribbel en afwerking. Zijn fraaie inzet werd onschadelijk gemaakt door Kalinic. In de slotminuten claimden beide ploegen nog een strafschop, maar een warrig fluitende Van Driessche ging niet in op de wensen van de gehaakte of geduwde speler. Zo eindigde dit tactische steekspel in winderige omstandigheden in een billijk gelijkspel. Nu komt het er op aan het goede elan van de twee thuiswedstrijden door te trekken in Charleroi waar Felice Mazzu, winnaar van de prestigieuze Raymond Goethalstrofee, onze ervaren coach hoofdbrekens wil bezorgen. Heeft in het Stade du Pays de Charleroi Laszlo Bölöni een nieuwe tegenzet klaar om de Waalse furie te bekampen? Just be there!


(Frank Nicola - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 24/01/2018)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K.A.A. Gent

Elftallen

1 Sinan Bolat
30 Aurélio Buta
16 Moustapha Bayal Sall
2 Matheus Borges Domingues
37 Jelle Van Damme (K)
9 Stallone Limbombe
60 Sambou Yatabaré
25 Alexander Corryn
20 Geoffry Hairemans
19 William Owusu Acheampong
58 Obbi Oulare
91 Lovre Kalinic
32 Thomas Foket
22 Dylan Bronn
2 Samuel Gigot
21 Nana Asare (K)
18 Kalu Ojim Samuel
6 Birger Verstraete
14 Rangelo Janga
23 Franko Andrijasevic
17 Roman Yaremchuk
31 Yuya Kubo

Wissels

62' 20 Geoffry Hairemans (uit)/
99 Jonathan Pitroipa (in)
 
68' 58 Obbi Oulare (uit)/
10 Romain Habran (in)
 
82' 9 Stallone Limbombe (uit)/
7 Reda Jaadi (in)
 
21 Nana Asare (uit)/
4 Sigurd Rosted (in)
46'
 
14 Rangelo Janga (uit)/
7 Giorgi Chekvetadze (in)
68'
 
17 Roman Yaremchuk (uit)/
9 Mamadou Sylla (in)
82'
 

Begin Match
5' Aurélio Buta      
23' Alexander Corryn      
      Roman Yaremchuk 0-1 33'
44' Stallone Limbombe 1-1      
      Roman Yaremchuk 44'
Ruststand 1-1
67' Sambou Yatabaré      
      Birger Verstraete 71'
      Dylan Bronn 84'
87' Sinan Bolat      
95' Eindstand 1-1 95'
TERUG