Marcel Mallach - François Medeghini
Toeschouwers: 6.500

Na R Antwerp FC - KV Mechelen

Cisse en het plan van Haesaert

Deurne - Urbain Haesaert, de veelgeplaagde trainer van R Antwerp FC, had een plannetje bedacht om de verdediging van KV Mechelen te ontwrichten. Verbazing alom toen al vlak na de aftrap bleek dat Francis Severeyns op de linkerflank liep te voetballen. Vaak zelfs diep teruggetrokken. Voor Cisse verre van ideaal om bondscoach Van Himst te overtuigen van zijn kwaliteiten als diepe spits. "Haesaert wilde op die manier mijn bewaker Gysbrechts uit het centrum van de Mechelse verdediging weglokken en voor mij is het eender op welke strook van het veld ik mijn truukjes mag doen," zei een stralende Cisse Severeyns vlak na afloop. Hij wist nog niet dat Van Himst hem 's anderendaags zou oproepen voor de wedstrijd tegen Spanje.

De Antwerptrainer, die zaterdagavond geen enkele keer op de superhit "Haesaert buiten" stuitte, lachte in zijn vuist. In de eerste helft scoorde Cisse Severeyns. In de tweede dikte Itzhacq Zohar aan. Twee keer een doelpunt dwars door het centrum. Bij de voltreffer van de Israëliër zat Davy Gysbrechts al in de kleedkamer. Het combineren lukte aanvankelijk beter bij KV Mechelen dan bij de Great Old, die meer op individuele flitsen teerde. Voor die flitsen zorgden vooral Francis Severeyns en Itzhacq Zohar. Geen wonder dat precies zij ook voor de afwerking tekenden. Jammer voor de ploeg van Walter Meeuws, die vooral de ideeën van woelwater Florian Urban miste. Aan de onafgebroken gesticulaties van Asselman gemeten, was het ontstane gat onoverbrugbaar.

Asselman rende zich rot, dook in alle straten, maar zag zelden, naar eigen beoordeling, een fatsoenlijke bal in zijn richting komen. Geraakte hij dan toch eens in balbezit, dan was het stuntelen nakend. Wedstrijden zien er heel anders uit als een vroeg bijna-doelpunt een vroeg helemaal-doelpunt was geworden, beweren trainers doorgaans. Zo had het voor de Maneblussers anders gekund toen Wim Kiekens rond de vijfde minuut op een inzenden van John Mölby vleugels kreeg en na een sierlijke zweefsprong op de houten paal van zijn eigen doel kopte. Doelman Yves Van Der Straeten pakte een schrik en zou blijven bibberen tot lang na valavond. Bartholomeeussen kwam kort daarop een teenlengte te kort om een nieuwe kromming van Mölby in doel te duwen.

KV Mechelen verdiende het doelpunt, R Antwerp FC maakte het. Nico Broeckaert lanceerde één van zijn lange afstandspijlen, de uitgekookte Cisse Severeyns liet Gysbrechts vloekend van onmacht op de grasmat sterven. Rondags kwam de attractiefste spits van België nog tegemoet, maar tijd voor een goedendag was er niet meer bij: 1-0.

Internationals
De kanariegele bezoekers bleven niet bij de pakken zitten. Leen hield aan een flater van Yves Van der Straeten alleen een hoekschop over. Glen De Boeck kreeg tegenkanting van Wim Kiekens die de bal voor de lijn wegkopte. Deze keer in de goede richting. Een kwartier voor rust schreeuwde Cisse Severeyns, op eigen helft zich schor om de bal diep te krijgen. Hij vond gehoor en kon volledig afgezonderd naar Rondags spurten. Medechini vlagde hem terug voor buitenspel. Medechini, geef toe, een naam voor een ziekenhuis, niet voor een voetbalveld. Bart Mauroo kwam in de plaats van Gysbrechts. De bedrijvige Francis Severeyns bereikte Itzhacq Zohar die aan een prachtige solo begon. Hij liet een hoopje Mechelse ellende achter en besloot koel voorbij Rondags.

"Heb je onze internationals gezien?" gekscheerde Urbain Haesaert later in de catacomben. Na de 2-0 haalde Meeuws de bleke Leen naar de kant. Eszenyi mocht het aanvallende compartiment binnen. Haesaert had iets eerder Carlo Lavigne zijn seizoensdebuut gegund. Hij zou met een "voorbeeldig" achter zijn naam het einde halen. Een paar smaakvolle flankacties van Sanders veranderden niets aan de situatie. De verdediging van rood-wit hield stand met een aparte vermelding voor Rudi Taeymans. Hij maakte van Asselman de ongelukkigste van het veld. In het andere kamp slaagde Segers erin zijn tegenstander Monteiro Rubenilson negentig minuten in een onbetekenend bijrolletje te duwen.

Urbain Haesaert vond dat een hoofdrol was vertolkt door Itzhacq Zohar en gunde de man een applausvervanging. Mölby wilde van de vervanging profiteren, maar hield terecht geen strafschop over aan de ingreep van George Kulcsar (Roger Vlemings - GvA - 12/12/1994).

Retrospectieve door Peter

R Antwerp FC heeft haar laatste thuismatch van 1994 tot een goed einde gebracht. Het zette rechtstreeks concurrent KV Mechelen opzij na een spannende en geladen wedstrijd. Daarmee komt de Great Old in het klassement opnieuw onder de grote mensen te staan. De strijd voor een Europees ticket is opnieuw open.

Het wedstrijdbegin was nochtans volledig voor de bezoekers. Zij dwongen in het eerste kwartier drie doelrijpe kansen af. Wim Kiekens kopte tegen de eigen doelpaal. Bartholomeeusen zag zijn pogingen naast gaan. De eerste echte Antwerpaanval was meteen goed voor een doelpunt. Nico Broeckaert verstuurde een perfecte lange bal, Cisse Severeyns wrong zich tussen De Boeck en Ghijsbrechts door om vervolgens ook Rondags het nakijken te geven. R.A.F.C. kreeg meer greep op het gebeuren en creëerde de beste mogelijkheden.

In de tweede helft zette de Great Old haar meesterschap nog meer in de verf. Een poging van George Kulcsar werd van de lijn gekeerd. Na vijf minuten was het toch raak. Cisse Severeyns vond Itzhacq Zohar, die soleerde voorbij drie verdedigers en scoorde met een grondscherend schot. Hij kreeg even later alweer alle handen op elkaar toen hij vanop dertig meter met een onwaarschijnlijke trap richting winkelhaak uitpakte. Rondags was echter paraat.

De doelman weerde ook nog een poging van de doorgebroken Rubenilson Monteiro af. De ingevallen Carlo Lavigne werd neergemaaid door De Boeck, de rode kaart bleef ult. John Aloïsi, ook al ingevallen, kwam een schoentip tekort om net voor affluiten voor 3-0 te zorgen. R.A.F.C. won desondanks ruim verdiend en lijkt, ondanks een zwarte oktobermaand, helemaal terug in de running voor het fel begeerde Europese ticket (Antwerp Clubblad-13 - 25/02/1995).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 12/12/1994)

9 Patrick Asselman

52' 11 Kurt Vangompel (uit)/
12 Carlo Lavigne (in)

85' 10 Itzhaq Zohar (uit)/
14 John Aloisi (in)

4 Davy Gysbrechts (uit)/
15 Bart Mauroo (in)
46'

7 Frank Leen (uit)/
12 Denes Eszenyi (in)
63'

17' Cisse Severeyns 1-0
20' Rudi Taeymans
      Glen De Boeck 25'
Ruststand 1-0
50' Itzhaq Zohar 2-0
82' Nico Broeckaert
89' George Kulcsar
90' Eindstand 2-0 90'