Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.S.K. Beveren R. Antwerp F.C.
0 4
09.11.1994 Plaats: Freethiel

Scheidsrechter: Eric Romain

Lijnrechters:
Jean-Marie Vliegen - Christian Demoustier
Toeschouwers: 6.500

Wedstrijdverslag

Na KSK Beveren - R Antwerp FC

Goed begonnen is eindelijk gewonnen

De Sinjoren kunnen weer scoren. Urbain Haesaert mocht gisteren breed lachen. De Antwerpspelers vergastten hun voorheen geplaagde trainer immers op een onverwacht vlotte en verdiende zege bij een ontgoochelend KSK Beveren dat dit seizoen op de Freethiel nog geen punt liet liggen. Belangrijke doelpunten van Francis Severeyns in het begin van iedere speelhelft zetten de bezoekers op de goede weg. De vier competitienederlagen op rij werden rechtgezet met een door de omstandigheden gesteunde enthousiaste prestatie. Goed begonnen betekende pnieuw gewonnen. Bijna anderhalve maand bleven winstpremies in de competitie uit, het tikt weer aan.

De volgende opdracht tegen RFC Seraing kijken ze op de Bosuil met meer vertrouwen tegemoet. Bij de rust leidde R Antwerp FC met 0-1. Francis Severeyns reageerde meteen alert toen Kurt Vangompel na balverlies van Vanmaele een wenkende kans op De Vlieger mikte. Hij duwde met geheven been binnen. Dat de score na de faire, maar lange tijd slappe eerste helft ("Triestige boel," klonk het op de tribune), niet hoger opliep, was onbegrijpelijk. De mogelijkheden daartoe waren er immers. De aangeslagen thuisploeg, die z'n vorige, vijf thuiswedstrijden winnend afsloot, reageerde eerst gevat maar Udovic die zaterdag nog vier treffers tegen Tielen nette, liet telkens op voorzet van Goots de gelijkmaker liggen. Een keer zelfs door voor een leeg doel hoog over te besluiten. Voor het overige bleef het Beverse offensieve geweld meestal in de greep van Rudi Smidts, Rudi Taeymans en Geert Emmerechts. George Kulcsar was geschorst.

Een dwaas 'nummertje' tussen De Vlieger en Lodders, beiden wegens blessurelast onzeker voor de aftrap en ook daarna even onzeker, bracht Severeyns in schietstelling. Cisse vond de doelman op z'n weg. Itzhacq Zohar, vaak te voorzichtig, mikte naast. KSK Beveren voetbalde slordig en kreeg eigenlijk helemaal geen lijn meer in z'n acties. Ook omdat de bezoekers goed in blok verdedigden. Het spel verwaterde. R.A.F.C. putte vertrouwen en liet Francis Severeyns niet langer eenzaam voorin. Het doelgevaar ontstond plots weer aan de overzijde. Rudi Smidts veegde een schot van Goots voor de lijn weg, Yves Van der Straeten hield de Sinjoren recht door de falende Van Overtvelt af te stoppen. Een portie koelbloedigheid zou Francis Severeyns nog doelpunten hebben opgeleverd voor de pauze.

Cisse leek toen nog niet de oude. Schijn bedriegt. Romain had de tweede helft nog maar pas op gang gefloten of de 26-jarige spits zette doelman De Vlieger met een schitterende lob vanop 20 meter te kijken. Heerlijke goal. Het Antwerps feestje bleef duren. Even later dikte Itzhacq Zohar op aangeven van Kurt Vangompel aan. De IsraŽlier had zich tot dan slechts in positieve zin laten opmerken met ťťn prima knal. De wijze waarop hij Lodders passeerde en binnenschoot mocht gezien worden. Het vreugdetafereeltje nadien bewees het. R.A.F.C. hangt wel degelijk aaneen. De Royal FC is niet dood. KSK Beveren was dat figuurlijk wel. Het bleek nooit meer in staat een vuist te maken, stapelde de misverstanden op en miste duidelijk een regisseur als Van Ham. Kurt Vangompel profiteerde dan maar van de opvallend produktieve bui van zijn club door volledig vrijgespeeld ook koel af te werken.

Goots en Van Overtvelt deden aan de overkant het tegendeel. Beveren weet nu hoe R Antwerp FC zich de jongste weken voelde (Koen Van Den Daele - GvA - 10/11/1994).

Retrospectieve door Peter

Zelden zo goed geslapen als op woensdag 9 november 1994. Eindelijk geen nachtmerries meer over tweede klasse, derby's in Geel, Boom of Kapellen. Neen, in de nacht van 9 op 10 november keerde de rust terug in mijn zwaargeteisterde Antwerpziel. R.A.F.C. kan voetballen en als de ploeg het echt willen zelfs heel goed.

Het goot bakken water op de Freethiel, maar dat kon R.A.F.C. niet deren. Dank zij Cisse Severeyns en zijn maats, had iedereen het lekker warm. R Antwerp FC moest de wedstrijd gewoon winnen. Dat gebeurde op erg overtuigende wijze, met Cisse Severeyns en jonge wolven Manu Godfroid en Kurt Vangompel als grootste bewerkers ervan. Het was genieten Manu en Kurt met dat jeugdige enthousiasme op hun tegenstander te zien afgaan. Zo jong en toch al zoveel lef, met die twee heeft R.A.F.C. twee kleppers binnengehaald. Neem nu de eerste treffer, Manu Godfroid stoort en onderschept, KUrt Vangompel neemt over en scoort bijna, Cisse Severeyns maakt het in de rebound af.

Ook Itzhacq Zohar is een brok talent, zelden iemand gezien met zo'n traptechniek. Jammer genoeg voorlopig vaak spelend aan een te laag tempo om die kwaliteiten oak optimaal te laten renderen. Hij geeft nuttige passes en als hij op doel schiet is het niet om mee te lachen, dat telt ook.

In de tweede helft vrat R Antwerp FC KSK Beveren helemaal op. De Great Old scoorde liefst drie maal binnen vijftien nninuten. Cisse Severeyns met een magistrale lob, Itzhacq Zohar met een klasseschot en Kurt Vangompel op kracht en doorzettingsvermogen. KSK Beveren stond erbij en keek ernaar, lang geleden dat ze op de Freethiel nog zo zwaar afgezien hebben. Bij de nationale selectie voor MacedoniŽ: Kurt Vangompel op de bank bij de beloften, maar Manu Godfroid en Cisse Severeyns niet opgeroepen, ook de bondscoach kan blind zijn (Antwerp Clubblad-8 - 10/12/1994).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 10/11/1994)

Statistieken

K.S.K. Beveren R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Geert De Vlieger
3 Dirk Thoelen
2 Julien Lodders
4 Carl Massagie
5 Dominique Van Maele
6 Marnik Bogaerts
7 Robert Roest
8 Jacky Boonen
10 Hervť Van Overtfelt
9 Patrick Goots
11 Saso Udovic
1 Yves Van Der Straeten
7 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
6 Geert Emmerechts
2 Rudi Taeymans
5 Rudi Smidts
8 Krist Porte
10 Itzhaq Zohar
4 Manu Godfroid
9 Cisse Severeyns
11 Kurt Vangompel

Wissels

65' 8 Jacky Boonen (uit)/
14 Igor Kozlov (in)
 

Begin Match
      Cisse Severeyns 0-1 2'
Ruststand 0-1
      Cisse Severeyns 0-2 47'
      Itzhaq Zohar 0-3 49'
      Kurt Vangompel 0-4 58'
90' Eindstand 0-4 90'
TERUG