Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K. St.-Truidense V.V. R. Antwerp F.C.
1 1
06.10.2013 Plaats: Stayen

Scheidsrechter: Christof Virant

Lijnrechters:
Patrick Plumes - Frédéric Godelaine
Toeschouwers: 8276

Wedstrijdverslag

Sandro Calabro, held in de hel van Stayen

Eigen bericht - Deze zondag 6 oktober moest vanaf 15.00u. het eersteperiodekampioenschap haar definitieve beslag kennen. KAS Eupen ging resoluut aan kop van de Belgacom League. Het eindrondeticket leek binnen handbereik, de Oostkatonners de voorgaande week immers aan winst tegen RMP en nu gastheer voor reekslaatste en promovendus Hoogstraten VV. Het moest al deksels raar lopen wilde een van de andere toppers uit de reeks alsnog met het kleinood aan de haal gaan. Hoe klein ook de kans, op de Bosuil en op Stayen liepen de fans al dagen storm voor het prestigeduel op Stayen tussen ex-eersteklassers S.T.V.V. en R Antwerp FC. Vorig seizoen wonnen de elf van Dennis van Wijk met duidelijk verschil. De nieuwe hoofdcoach Jimmy Floyd Hasselbaink wilde de winst van een seizoen eerder graag nog een keertje overdoen en meteen voor de beste eerste periode sinds de degradatie van 2004 zorgen. R Antwerp FC moest het deze zondagmiddag voor deze moeilijke opgave zonder Roy Bakkenes stellen, waardoor Funso Ojo opnieuw in de startersrij liep. Wie ook voor de aanvoer zou instaan, Sandro Calabro van zijn kant lag op vinkenslag om voor de vijfde keer op rij te scoren, meteen het record van Kevin Oris te evenaren en wie weet wat is er nadien allemaal nog mogelijk is voor de onberekenbare spits. De slag om de tickets gewonnen, het reuzescherm in het eigen Bosuilstadion opgericht, nam Jonas De Roeck, hoewel in de loop van de week even twijfelachtig, de honneurs in de middencirkel waar. Na de vriendenaftrap van Laszlo Fazekeas, mocht rood-wit zelf vol aan de bak.

Jimmy Hasselbaink had dus aan zijn elftal moeten sleuten, maar dat mocht met de inbreng van Funso Ojo geen verzwakking genoemd worden. Hoewel geen liefhebber, had de Antwerpcoach ter voorbereiding van de specifieke ondergrond van Stayen, zijn milde afkeer overwonnen en een aantal trainingen op het kunstgras van de Bosuil georganiseerd. Sandro Calabro liet zich bijna uit het startsein gelden, maar werd zonder aarzelen teruggefloten door Christof Virant, aan wie de Antwerpsupporters, alsook Emmerik De Vriese, kwade herinneringen bewaren. Bleek onmiddellijk dat de organisatie van beide teams perfect op mekaar afgestemd was. Geen defensief voetbal, maar geen van beide teams slaagde erin de opening te forceren. Het schot van afstand van centrale verdediger Erichot ging mijlenver naast. De eerste corner was na een nodig blok van Kelvin Maynard voor de thuisploeg. Oud-speler Dufour bekommerde zich om dat klusje, terwijl die andere ex-Bosuil Daeseleire stelling nam om een uitbraak langs Kevin Tano te voorkomen. Amper twintig minuten ver of de medische staf moest al ten tweede male met de wonderspons uitrukken om Jonas De Roeck opnieuw te been te krijgen. Just Berends werd de logische vervanger. Na het gele karton voor Dalla Vale voor fout in de middencirkel op John Bostock, ging het opnieuw richting vijandig doel voor de eerste bezoekende corner. John Bostock probeerde de variante op halve hoogte, waar Emmo Güvenç een hele schietkans richting de vuisten van Henkinet ondernam. John Bostock mocht meteen terug naar het cornerpunt, al werd Sandro Calabro alweer even prompt door de wedstrijdleiding teruggefloten. De Antwerpfans mochten dan 650 'stuks' talrijk op de oude staantribune zijn gepropt, het doelpunt van Sandro Calabro even na het half uur werd in het halve stadion gevierd. Wim De Decker bereidde voor, spits Calabro raakte een Truiens been en de bal rolde tergend traag naast doelman Henkinet binnen. Na de gele kaart voor Emmo Güvenç, mocht Funso Ojo na zijn akkefietje met Truienaar Dufour volstaan met een stevige uitbrander. R Antwerp FC had de zaakjes mooi onder controle, al moest Björn Sengier met beide vuisten tegen een uithaal van Dufour aan. Aoulad kon de rebound niet kaderen. Zodoende mochten de bezoekers met voorsprong de rust in.

Emmo Güvenç pakte al vlug over na de aftrap van de thuisploeg, al kwam S.T.V.V. al vlug opzetten. Salomon Nirisarike moest in de eigen zestien een infiltratie van Rossen onderbreken ten koste van de eerste hoekschop van de tweede spelperiode. Björn Sengier wist niet voor 't laatst raad met de wat flauw getrapte corner van specialist Dufour. De thuisploeg trok meteen de buitenspelval open, Kevin Tano vlug het eerste slachtoffer, al vlug gevolgd door Sandro Calabro. S.T.V.V.-er Salla Vale vuurde op aangeven van Rossen een bommetje richting Sengier af, maar hij miste de juiste richting. Doelman Henkinet zag na een stevige uittrap van zijn overbuur Sandro Calabro op zich af komen stormen. De Truienaar veegde de bal buiten de zestien met de voet uit zijn baan. Aoulad knalde naar de wolken, maar het was zonder meer duidelijk dat de thuisploeg nu ruimschoots baas was. Funso Ojo, voor een niets teruggefloten in het duel met Deferm, zag hoe de vuist van Björn Sengier het projectiel van invaller Lumanza in hoekschop devieerde. Bijna halverwege de tweede periode kwam ook Salomon Nirisarike in het gele boekje van Virant. De vrijschop leverde alweer niets op, al zat de sfeer er op de Truiense stoeltjes goed in. De Hel stuwde de geel-blauwen vooruit. Doelman Henkinet stuurde linksback Deferm aan. Invallers Lumanza en Mendez vonden mekaar nogal gelukkig over en weer doorheen de rood-witte afweer. Mendez kwam vrij in de zestien en knalde overhoeks de gelijkmaker op het elektronische scorebord. Antwerpcoach Jimmy Hasselbaink reageerde een aanvallende wissel. Freddy Mombongo-Dues moest mee gestalte geven aan het (slot)offensief van zijn kleuren. In de beslissende fase moest ook Emmo Güvenç nog de baan ruimen na een forse aanslag op zijn benen. Just Berends en zijn verdediging legden er het hoofd voor en bleven ook in de laatste minuten overeind. Het verschil tussen beide clubs klein, ging er een zucht van opluchting doorheen het volgepropte bezoekersvak en bij de ruim vierhonderd thuissupporters op de Bosuil. Sandro Calabro werd als de held van Stayen gevierd!

(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 06/10/2013)

Statistieken

K. St.-Truidense V.V. R. Antwerp F.C.

Elftallen

13 Laurent Henkinet
14 Dimitri Daeseleire
19 Yvan Erichot
3 Naïm Aarab
24 Giel Deferm
7 Gregory Dufer
4 Ivo Rossen (K)
8 Guy Dufour
20 Mohamed Aoulad
11 Joeri Dequevy
10 Lauri Dalla Valle
1 Björn Sengier
25 Kelvin Maynard
16 Salomon Nirisarike
4 Jonas De Roeck (K)
5 Jannes Vansteenkiste
23 Funso Ojo
6 Wim De Decker
10 Emrullah Güvenç
8 John Bostock
11 Kevin Tano
28 Sandro Calabro

Wissels

60' 7 Gregory Dufer (uit)/
28 Tortol Lumanza (in)
 
60' 10 Lauri Dalla Valle (uit)/
18 Guillermo Mendez (in)
 
4 Jonas De Roeck (uit)/
22 Just Berends (in)
21'
 
11 Kevin Tano (uit)/
12 Freddy Mombongo-Dues (in)
80'
 
10 Emrullah Güvenç (uit)/
15 Davide Petrucci (in)
85'
 

Begin Match
20' Lauri Dalla Valle      
      Emrullah Güvenç 27'
      Sandro Calabro 0-1 33'
44' Guy Dufour      
Ruststand 0-1
      Salomon Nirisarike 70'
73' Guillermo Mendez 1-1      
93' Eindstand 1-1 93'
TERUG