Marcel Mallach - Luc Victor
Toeschouwers: 4000

Na R Antwerp FC - KRC Genk

Kubu Lembi legt lijn in de acties

DEURNE - Drie geschorsten en een zieke, daarmee stonden R Antwerp FC en KRC Genk voor de start van hun wedstrijd gelijk. Bleek al vlug dat de dertigkoppige kern van R.A.F.C. zulke tegenslag beter kan verteren dan de bijna-veroordeelde staartploeg. Niet dat doelman Doumen en de jonge Kurt Dreesen slecht debuteerden bij KRC Genk. Veel opvallender was toch de terugkeer van Lembi bij de thuisploeg.

Door ziekte en een geheimzinnige verwonding aan de enkel had de Zairese international, van wie op de Bosuil veel verwacht werd, nog maar een handjevol wedstrijden gespeeld. Zaterdag bleek dat hij helemaal terug is. Hij slaagde er in meer lijn te leggen in het middenveld van R.A.F.C. en ontlokte met zijn acties een open doekje bij het publiek. Opmerkelijk was dat Ratko Svilar na zeven tegendoelpunten in twee wedstrijden het veld moest ruimen voor Yves Van der Straeten. Geert Emmerechts keerde een uur voor de match met een griepaanval terug huiswaarts. Hij ruimde baan voor het heroptreden van George Kulscar.

De prestatie van Kubu Lembi viel dus in de smaak, minder geestdriftig waren de toeschouwers over het optreden van Cisse Severeyns. Net als de rest van de ploeg begon hij agressief. R.A.F.C. liet KRC Genk niet de minste ruimte. De rood-witten doken om de haverklap in het strafschopgebied van de tegenstander op. Al in de eerste minuut kreeg Cisse Severeyns de open ruimte, een modderpoel voor het doel in combinatie met een duwtje van
Verwimp beletten hem het scoren. Het bleek het begin van een moeizame partij voor de Bosuilspits. Ook Pierre Denier kon achteraf niet anders dan dit vaststellen: mits een wat attentere afwerking bij R Antwerp FC was de wedstrijd bij de rust gespeeld geweest.

Hoe Cisse Severeyns en Nico Claesen ook zwoegden, altijd ontbrak er wel een tikkeltje richting of kracht aan hun acties. Wanneer Goots vlak na de rust de eerste Genkse kans moeizaam door Yves Van der Straeten gestopt zag, sloeg de Antwerpsupporters de schrik om het hart. Nog geen tien minuten later helft dook Krist Porte in de diepte en hij scoorde al voor de zesde keer dit seizoen een belangrijk doelpunt, op het ideale moment vrijgespeeld door Hans-Peter Lehnhoff en na een kort tikje van Cisse Severeyns maakte Krist Porte de klus beheerst af.

Aloisi knap
R Antwerp FC kreeg in het laatste half uur nog wat hulp van buitenaf om de wedstrijd te beslissen. Zo verslikte Schaessens zich in een uittrap van Doumen. Onder druk van de opkomende Didier Segers speelde de Genkspeler de vrijstaande Hans-Peter Lehnhoff aan. De gelegenheidskapitein van R.A.F.C. laat zulke geschenken zelden onbenut. Even later werd hij in een van zijn snedige rushes gestopt door een obstructiefout van Vandeurzen, waarna die toch wel wat lichtvaardig naar de kant werd gestuurd.

Toch scoorde KRC Genk vlak voor het einde nog een gevleid eerreddend doelpunt. Katana schoof een knappe uitbraak van Dreesen binnen. De thuisploeg kreeg nog net de tijd om de kloof weer op twee doelpunten te brengen. Cisse Severeyns had pech toen hij zijn laatste kans op de lat schoot, maar de bal botste precies tot bij John Aloisi. De achttienjarige Australische belofte besloot zijn eerste kwartier topklasse-voetbal met een van de gemakkelijkste doelpunten die hij in zijn carrière allicht zal maken (Michel Schepers - D.N.G. - 28/02/1994).

Met een onuitgegeven Bosuilelftal

Deurne — Niemand zal durven ontkennen dat de komst van hekkensluiter KRC Genk de Bosuilaanhang angst inboezemde. Niet alleen durft de Great Old voor eigen volk in de fout gaan tegen lager geklasseerde tegenstanders, er was ook de vraag hoe Hans-Peter Lehnhoff en co. zouden reageren na de hard aangekomen bekeruitschakeling door Club Brugge KV. Bovendien waren Rudi Smidts, Wim Kiekens, Willy Vincent juist voor de belangrijke competitiewedstrijd geschorst zodat Urbain Haesaert zijn ploeg wel moest wijzigen. Noodgedwongen.

In laatste instantie diende de Antwerptrainer ook nog in de vervanging van de gegriepeerde Geert Emmerechts te voorzien zodat zaterdag een werkelijk onuitgegeven elftal aan de aftrap stond. Yves Van der Straeten kreeg als keeper de voorkeur op Ratko Svilar. "Een toekomstgerichte wissel", noemde Haesaert het. Hij voegde er onmiddellijk aan toe dat Yves ook volgende week in Molenbeek opnieuw onder de lat zou staan. Kubu Lembi was na lange tijd van de partij. Ook Noureddine Moukrim mocht na enkele korte invalbeurten van bij de aftrap meedoen. George Kulcsar droeg voor het eerst dit seizoen het rood-witte shirt, terwijl John Aloisi en Peter Van Hout op de bank zaten, spelers die je al eerder in de ploeg had verwacht.

In het Limburgse kamp kon Pierre Denier geen beroep doen op de 'geschorsten' Gaspercic en Claessens. Werd de eerste in het Genkse doel uitstekend vervangen door Doumen, de afwezigheid van de tweede bleek in aanvallend opzicht een ernstige handicap. In zoverre zelfs dat de Racingtrainer na afloop toegaf dat hij met zijn team, dat nochtans uit de laatste vier wedstrijden evenveel punten had gesprokkeld, zonder al te grote illusies naar de Scheldestad was afgezakt. KRC Genk bakte er inderdaad niet veel van in het Bosuilstadion. De bezoekers werden in de eerste helft doorlopend op de eigen speelhelft teruggedrongen en zouden pas halverwege de eerste vijfenveertig minuten tweemaal in de lokale zestien verschijnen. Zonder veel gevaar voor de thuisdoelman die enkel een schot van Goots diende te stoppen.

R.A.F.C. van haar kant mikte doorlopend in de richting van keeper Doumen, maar de rood-witte kanonnen waren slecht afgesteld. Ook de bezoekende portier kreeg nauwelijks werk op te knappen. Duwen en trekken was er in het Limburgse doelgebied wel bij, maar de theatraal leidende scheidsrechter Romain, geassisteerd door een permanent vlaggenzwaaiend lijnrechtersduo, wuifde elk protest weg. Daardoor stond het bij de pauze nog steeds 0-0 en was men er in het thuiskamp alles behalve gerust in.

Gelukkig kwam daar na de kampwissel snel verandering in. Hans-Pater Lehnhoff stuurde de bal naar Cisse Severeyns in het centrum. Hij tikte het leed verder tot bij Krist Porte tegen wiens schot Doumen geen verhaal had. Toen Schaessens zich een goede tien minuten later van de wijs liet brengen door een opdringerige Didier Segers en de bal dan maar aan Hans-Peter Lehnhoff gaf, liet de Duitser dit 'geschenk' niet onbenut en dus was de kous helemaal af voor de bezoekers.

Rood voor Vandeurzen
Meteen was de wedstrijd gespeeld. Niet zo voor scheidsrechter Romain die twintig minuten voor tijd Vandeurzen de laan uitstuurde toen hij Hans-Peter Lehnhoff foutief de weg naar het doel versperde. Een juiste beslissing, ware het niet dat de referee bij andere gelegenheden minder accuraat te werk was gegaan en zich doorlopend de banbliksems van de toeschouwers op de hals had gehaald. Het publiek werd in de slotfase overigens nog op twee treffers getrakteerd.

Eerst kon Katana op aangeven van Dreesen de bezoekende eer redden. Luttele seconden later sloot Cisse Severeyns zijn ongelukige wedstrijd, waarin hij meerdore scoringskansen kreeg maar niet tot scoren kwam, af met een schot tegen de deklat. De een kwartier eerder ingekomen John Aloïsi stond op de juiste plaats om de klus in de rebound af te maken zodat er finaal nog een 3-1 eindresultaat op het bord kwam (J.CLA. - GvA - 28/02/1994).

Yves Van Der Straeten tegen RWDM

Deurne - Zaterdag speelde R Antwerp FC met vier mannen die al maanden niet meer gespeeld hadden. "Allemaal krijgen ze een goed rapport mee", besloot Urbain Haesaert achteraf. "Ik heb Yves Van Der Straeten en Ratko Svilar al voor de wedstrijd gemeld dat Yves nu zijn kans krijgt, dus speelt hij ook volgende week in Molenbeek. Naast de geschorsten werd Geert Emmerechts vlak voor de wedstrijd ziek. Daarom moest ik in allerijl George Kulcsar, die onder normale omstandigheden vijftiende man was, worden klaargestoomd. Alleen de afwerking bleef wat in gebreke, maar ik wilde met name Cisse Severeyns niet vervangen, om zijn vertrouwen niet nog een deuk te geven (S.M.M. - D.N.G. - 28/02/1994)."

(bron: de pers - 28/02/1994)

Minuut per minuut

54' Doelpunt: Hans-Peter Lehnhoff en Cisse Severeyns in de voorbereidingn Krist Porte scoort (1-0);
65' Doelpunt: Schaessens verliest de bal, Hans-Peter Lehnhoff voor 2-0; 89' Doelpunt: Dreesen vanop links voor doel, Katana schuift binnen (2-1); 89' Cisse Severeyns raakt de dwarsligger, John Aloïsi met de rebound (3-1);
90' R.A.F.C. had 55 minuten niet makkelijk, een nooit aflatende H.-P. Lehnhoff zette zijn ploeg op weg.

9 Patrick Goots

65' 11 Nico Claesen (uit)/
14 John Aloisi (in)

75' 6 George Kulcsar (uit)/
12 Peter Van Hout (in)

5 Sunny Nwachukwu (uit)/
4 Frank Reumers (in)
68'

9 Patrick Goots (uit)/
10 Frane Bucan (in)
77'

Luc Beyens 40'
      Sunny Nwachukwu 40'
54' Krist Porte 1-0
60' George Kulcsar
65' Hans-Peter Lehnhoff 2-0
      Jurgen Vandeurzen 75'
      Suad Katana 2-1 89'
90' John Aloisi 3-1
92' Eindstand 3-1 92'