Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Birmingham City FC R. Antwerp F.C.
1 3
11.08.2012 Plaats: St Andrews Stadium

Scheidsrechter: Michael Oliver
Toeschouwers: 5408

Wedstrijdverslag

Knap resultaat over het kanaal
De Great Old gaf zijn fans een heel apart gevoel deze elfde augustus. De aanrijroute die al ruim eerder begon, de controle van de documenten bij de passage aan de buitengrens van Schengen, de aanblik van dat machtige Engeland van de Olympische Spelen 2012, de sportieve eer die op het spel stond bij het verschijnen in het impressionante Saint Andrew's. De helden waren dan al bezig aan de opwarming voor hun grote Engelse vuurdoop. Enkelen hadden Scotland 2011 meegemaakt en nu dit. Het aantal rood-witte fans steeg met de minuut en groeide aan tot ruim boven de achthonderd. Daar hadden de bijna vijfduizend lokale sups geen verhaal tegen. De samenstelling der beide elftallen bekend en geprojecteerd op het elektronische scorebord, de de concentratie op scherp bij de drie debutanten in de rood-witte squad, floot de scheids de partij precies op tijd op gang.

De fans stuwden en dat was nodig. De XI van coach Dennis van Wijk volgden (bij aanvang) niet. Morgaro Gomis en Ravel Morrison dirigeerden en dreigden het middenveld te overspelen. Debutant Jorn Vermeulen probeerde weliswaar samen met Justice Wamfor de bakens te verzetten, maar dat lukte niet. Freddy Mombongo liet zich naar de instructies van zijn coach uitzakken. Het verstoorde tijdelijk het blauwwitte raderwerk. Rood-wit won aan vertrouwen, maar moest even voorbij halverwege de eerste periode bij de eerste echte Britse doelkans toch incasseren. Ravel Morrison kopte zijn team snoeihard op voorsprong. De die-hards keken verschrikt naar de stadionklok. "Dat liep effe niet zoals het hoort", sakkerde de Antwerpcoach. 't Was niet lang genieten voor de lokalen. Amper twee minuten na de openingstreffer sloeg de Great Old terug. Freddy Mombongo dwong de doelman in de fout. Omar Bennassar was er als de kippen bij om binnen te prikken. Met gepaste trots presenteerde hij 's avond zijn YT-filmpje van de goal aan zijn maatjes in het Mercure Bowden hotel te Altrincham. Spitsbroeder Dieter Van Tornhout won kopduels. De rood-witte achterhoede had zijn zaakjes onder controle. Niet zo de Engelse opponent. BCFC trok weliswaar de buitenspelval open, maar kon de Great Old niet meer van het lijf houden. Prince Bobby was net aan zijn opwarming begonnen, of Mady Panandetiguiri stuurde zijn assist milimeterprecies op de hand van een lokale verdediger aan. Geen aarzeling bij scheidsrechter Michael Oliver. Freddy Mombongo zette met de elfmeter zijn team geheel onverwacht op voorsprong. RAFC tilde de bonus met sprekend gemak over de (verfrissende) onderbreking.

Na de supervroege wijziging, bracht coach Lee Clark nog een tweede wisseloplossing mee voor de tweede periode. Het mocht echter niet baten. De fans hadden nauwelijks hun zitjes hervonden, of Bruno Carvalho stuurde via Freddy Mombongo Omar Bennassar in het straatje. De manifeste haakfout in de zestien belandde op de stip. Ten tweede male trok de spits een streep in het doel van Butland. De achterban door het dolle heen! Even later zag het er als een regelrechte afstraffing uit. De wedstrijdleiding keurde op aangeven van zijn oranje-geel-geblokte assistent de goal van Dieter Van Tornhout voor wel heel erg twijfelachtig buitenspel af. Bruno Carvalho was de eerste om onder een daverend applaus zijn plaats af te staan aan Prince Bobby. BFC probeerde even onder de (in)druk uit te komen. Björn Sengier haalde met de vuist de (kop)bal van Nikola Zigic onder de balk vandaan. Frank Nicola had voor dit heerschap gewaarschuwd! In het duel ging Sebastjan Komel tegen de vlakte. Na verzorging moest de linksback zijn plaats afstaan aan clubeigen linkspoot Lee Colin. Het was even alle hens aan dek bij deze kortstondige Britse belegering. Nikola Zigic, alweer hij, ging in een duel met Nicky Hayen, maar scheidsrechter Michael Oliver reageerde gevat op de schwalbe. Beste kans nog voor Adam Rooney, maar de Dubliner vond niet de gepaste opening tussen uitlopende Björn Sengier en de verste doelpaal. BCFC vond inspiratie noch adem voor een slotoffensief. Freddy Mombongo en Omar Bennassar kregen hun gezamenlijke applausvervanging. Oumar Diouck en Honour Gombami maakten samen met de ploegmaats de zegezekere slotminuten vol.

Bij het slotsignaal ging de achterban nog een laatste keer door het dak, alvorens in kolonne de terugreis richting Deurne-Noord aan te vatten. De spelers wachtte met de zondagtraining en de oefenpot op maandag tegen de Reserves van Warren Joyce op Carrington nog twee belangrijke opdrachten op Britse bodem...
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 11/08/2012)

Statistieken

Birmingham City FC R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Jack Butland
2 Stephen Carr
4 Steven Caldwell
5 Pablo Ibanez
27 Mitch Hancox
15 Wade Elliott
14 Morgaro Gomis
12 Ravel Morrison
17 Adam Rooney
19 Nikola Zigic
11 Peter Lovenkrands
26 Björn Sengier
12 Mady Panandetiguiri
3 Nicky Hayen
6 Karel De Smet
11 Sebastjan Komel
5 Justice Wamfor
15 Jorn Vermeulen
22 Omar Bennassar
19 Freddy Mombongo-Dues
7 Bruno Carvalho
24 Dieter Van Tornhout

Wissels

5' 2 Stephen Carr (uit)/
24 Will Packwood (in)
 
45' 4 Steven Caldwell (uit)/
6 Curtis Davies (in)
 
55' 11 Peter Lovenkrands (uit)/
22 Nathan Redmond (in)
 
74' 14 Morgaro Gomis (uit)/
8 Hayden Mullins (in)
 
7 Bruno Carvalho (uit)/
4 Prince Bobby (in)
61'
 
24 Dieter Van Tornhout (uit)/
10 Kevin Roelandts (in)
69'
 
11 Sebastjan Komel (uit)/
2 Lee Colin (in)
74'
 
19 Freddy Mombongo-Dues (uit)/
9 Oumar Diouck (in)
83'
 
22 Omar Bennassar (uit)/
23 Honour Gombami (in)
84'
 

Begin Match
24' Ravel Morrison 1-0      
      Omar Bennassar 1-1 27'
      Freddy Mombongo-Dues
(penalty) 1-2
40'
Ruststand 1-2
      Freddy Mombongo-Dues
(penalty) 1-3
49'
90' Eindstand 1-3 90'
TERUG