Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.S.C. Lokeren R. Antwerp F.C.
5 0
03.05.1998 Plaats: Daknamstadion

Scheidsrechter: Luc Huyghe

Lijnrechters:
Luc Herderweirdt - André Mortier
Toeschouwers: 3.000

Wedstrijdverslag

Na KSC Lokeren - R Antwerp FC

Roep om voetbalwet klinkt opnieuw harder na amok met Antwerphooligans: Tobback moet reageren

LOKEREN - "Een mooie voetbalwedstrijd werd eens te meer onderbroken," zuchtte scheidsrechter Luc Huyghe nadat hij in samenspraak met rijkswachtcommandant Trienpont KSC Lokeren-R Antwerp FC definitief had stilgelegd. Huyghe floot een week eerder al Anderlecht-Brugge, de topper die vijftien minuten werd onderbroken maar wel werd uitgespeeld. Dat gebeurde in Lokeren dus niet. Een hoop onruststokers blijft het voetbalbestel gegijzeld houden. Louis Tobback heeft als kersverse minister Binnenlandse Zaken op dit moment andere katten te geselen, maar de voetbalwereld wacht wanhopig op de uitvoering van de nieuwe voetbalwet. Duitsland en Engeland hebben het ons al voorgedaan.

In deze twee voetballanden staan er op het betreden van het terrein zeer zware boetes: ten minste 250.000 frank in Engeland. De tien dagen geleden opgestapte minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte had voor ons land eenzelfde wet in de pijplijn zitten, maar die is spijtig genoeg nog niet van kracht. Streefdatum daarvoor is EURO 2000, dat over twee jaar in ons land en Nederland wordt georganiseerd. Ondertussen speelt R Antwerp FC volgend seizoen in tweede afdeling, waar het gros van de stadions niet op dergelijke incidenten zijn voorzien. Moeten die clubs miljoenen investeren om hun stadions aan te passen aan dit schorremorie in afwachting van de voetbalwet? In tweede klasse krioelt het al van clubs aan de financiële afgrond. Een nieuwe en ingrijpende aanpassing aan de stadions zou voor velen de doodsteek betekenen. En dat allemaal omwille van het fenomeen hooliganisme.

Woensdag
"Reeds van woensdag, de dag van de degradatie van R Antwerp FC, werden in X-side kringen plannen gesmeed om de wedstrijd in Lokeren te ontregelen," wist Majoor Trienpont van de rijkswacht. De wedstrijd begon vijf minuten later omdat ruim honderd amokmakers van de niet voor hen bestemde plaatsen op de hoofdtribune dienden te worden verwijderd. Zeventien minuten voor tijd was het definitief gedaan. "Wij moeten deze partij met 5-0 winnen," dacht Lokerenvoorzitter Roger Lambrecht al meteen aan de sportieve gevolgen. "Dat is mijn gezond boerenverstand dat zoiets zegt. Wat kan het Sportcomité anders beslissen? Ze kunnen ons toch niet verantwoordelijk stellen voor de fans van R Antwerp FC? Dan wordt het makkelijk. Dan kun je als bezoekende ploeg best steeds het terein bestormen als je achter staat."

Het Antwerpbestuur was mager vertegenwoordigd. Alleen de bestuursleden Wegge en Boghemans meldden zich in Lokeren. "Wat kunnen wij hieraan doen?", hief secretaris Bistiaux de handen ten hemel. "Ik weet niet wat er met de uitslag moet gebeuren. Dat is een zaak voor het Sportcomité. Is het Antwerpbestuur verantwoordelijk voor deze zaken? Neen. Wij hadden tien van onze stewards meegestuurd. Zaterdag verwittigde ik de Antwerpse voetbalcel van de op til zijnde acties. Wat kunnen we meer doen? Dit is een maatschappelijk fenomeen."

Sportcomité
Het laatste sportieve woord is aan het Sportcomité. Dat moet beslissen of deze uitslag gehandhaafd blijft, de wedstrijd moet worden herspeeld, de resterende 17 minuten dienen te worden afgehaspeld of er 5-0 forfaitcijfers op het bord komen. Het Sportcomité kan dat best zo snel mogelijk doen om de Europese strijd waarin Lokeren nog steeds verwikkeld is alle voorbehoud te ontnemen.

De match
R Antwerp FC begon bijzonder slap aan de wedstrijd en stond na 11 minuten al met 2-0 in het krijt. In de zesde minuut verscheen Köller oog in oog met Aleks Klak en hij prikte de 1-0 op het bord. Ekakia, voor het overige erg bleekjes, kon een poging van Van Geneugden die op de paal belandde, keurig afronden (2-0). Een monsterscore dreigde voor R Antwerp FC, maar Lokeren vond het welletjes en liet de degradant steeds meer in de wedstrijd komen. Dat resulteerde in een leuk derde kwartier? Danny Muller trof de paal en Manu Godfroid kon, in tegenstelling tot Ekakia eerder, de terugspringende bal niet in het doel verlengen.

Na de rust kwam KSC Lokeren er steeds minder uit. R Antwerp FC kreeg na een fout van Janssens op de ingevallen Rogerio Da Costa een strafschop. Sandro Da Silva eiste die voor zich op (2-1). Hij moest het wel in twee keer doen, want eerst liep Rogerio Da Costa te snel in het strafschopgebied wat de Braziliaan een gele kaart opleverde. R Antwerp FC had meer dan uitzicht op een gelijkspel toen de hooligans erover beslisten hun degradatiefrustratie af te reageren met acties die tot het stopzetten van de wedstrijd leidden (D.D.T. - GvA - 04/05/1998).(bron: de pers - 04/05/1998)
 
Minuut per minuut
73' Wedstrijd gestaakt wegens rellen in het stadion - stand bij schorsing wedstrijd 2-1.
90' Einduitslag op beslissing van Sportcomité 5-0.
(Bron: - 04/05/1998)
 

Statistieken

K.S.C. Lokeren R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Bart Peeters
5 Stefan Van Dender
3 Davy Gysbrechts
2 Martin Penicka
4 Chris Janssens (K)
6 Karel Snoeckx
7 Roman Vonasek
8 Vaclav Budka
10 Ronny Van Geneugden
9 Jan Köller
11 Elos Elonga-Ekakia
1 Aleksander Klak
2 Wim Kiekens
3 Igor Nikolovski
4 Geert Emmerechts (K)
6 Jonas De Roeck
14 Johan Mucher
7 William Verbeeck
18 Danny Muller
10 Sandro da Silva
8 Manu Godfroid
19 Ganiyu Owolabi

Wissels

68' 11 Elos Elonga-Ekakia (uit)/
14 Koen Schockaert (in)
 
14 Johan Mucher (uit)/
12 Dragan Siljanoski (in)
46'
 
2 Wim Kiekens (uit)/
25 Rogério Oliveira da Costa (in)
52'
 
6 Jonas De Roeck (uit)/
16 Andrei Chernyshov (in)
73'
 

Begin Match
6' Jan Köller 1-0      
11' Elos Elonga-Ekakia 2-0      
Ruststand 2-0
60' Martin Penicka      
      Sandro da Silva (penalty) 2-1 65'
      Rogério Oliveira da Costa 70'
73' Eindstand 2-1 73'
TERUG