Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Standard de Liège R. Antwerp F.C.
0 0
30.04.1994 Plaats: Stade Maurice Dufrasne

Scheidsrechter: Eric Romain

Lijnrechters:
Jean-Pierre Wautelet - Raymond Allice
Toeschouwers: 16.500

Wedstrijdverslag

Na R Standard CL - R Antwerp FC

Rouches boos op Romain

SCLESSIN — Toen spelleider Romain met drie krachtige stoten van een fluit die we 90 minuten lang te pas en te onpas hadden gehoord, het eindsignaal gaf, werd het opvallend stil in het stadion. RSC Charleroi-KSV Waregem 2-1 meldde het electronische scorebord. Vier, vijf, zes Standardspelers zegen neer op de grasmat. Vermoeid maar vooral ontgoocheld. De 'Rouches' zullen het volgend seizoen zonder Europees voetbal moeten stellen. Rekenkundig staat dat nog niet vast. RSC Anderlecht of Club Brugge KV kunnen de Beker winnen, RSC Charleroi moet nog één punt op vier halen om definitief buiten schot te blijven, maar wonderen zijn te zeldzaam om het Luikse geloof in een goede afloop nog levendig te houden.

René Vandereycken deed nochtans zijn best om de omstaanders ervan de opertuigen dat het nog niet afgelopen is. "Hoe dichter we het einde naderen, hoe moeilijker het wordt", zegde hij. "Ik blijf hopen en ik zal mijn hoop op de spelers trachten over te brengen. Dat is trouwens de reden waarom Dinga, die nota bene al van voor mijn tijd op Sclessin met de knie sukkelt, pas geopereerd zal worden wanneer de laatste kans op Europees voetbal verkeken is." Vlak voordien was Urbain Haesaert even aan het woord. "We hebben voor de dubbele nul en voor een punt gespeeld", verklaarde hij.

De Antwerp-trainer bevestigde daarmee wat iedereen had gezien en velen betreurden, namelijk dat enkel R Standard CL wou winnen.

Drie strafschoppen?
De 'Rouches' zetten hun wijkende tegenstander van bij het begin vast op de eigen speelhelft en dat ging zo door tot het einde. Dat Yves Van der Straeten niet werd gepasseerd, had niet enkel de maken met de knappe prestatie van de Antwerpdoelman en de hardnekkigheid waarmee zijn opgehoopte verdediging zich schrap zette. De afwerking bij R Standard CL was weer aan de gebrekkige kant, het geluk ontbrak en spelleider Romain deed zijn duit in het zakje met een paar dubieuze beslissingen die Sclessin op kookpunt brachten. Dat was onder meer het geval na 'overtredingen' in de zestien van Rudi Smidts op Goossens, van Nico Broeckaert vop Asselman en van Geert Emmerechts op Wilmots.

In geen enkele van de gevallen kreeg de thuisploeg de strafschop waarop hij recht meende te hebben. "Ik hoorde vrijdagavond premier Dehaene na afloop pan Club Brugge KV-RFC Seraing op Film-net verklaren dat de 23e man in het veld erg belangrijk is", aldus René Vandereycken. "Na wat ik hier meegemaakt heb, zal ik de laatste zijn om Dehaene tegen te spreken." Het overwicht van R Standard CL werd uitgedrukt in een 20-tal corners en een 10-tal doelkansen. Twee ervan vielen in de laatste, prangende minuten. Ernst schoot zelf boven de kruising in de plaats van de inlopende Soudan een gemaakte goal voor de voet te schuiven. Cruz besloot de ultieme Asselman-hoekschop met een omhaal die naast vloog.

Na afloop tekende R Standard CL het scheidsrechtersblad af onder voorbehoud. Aanleiding daartoe was het feit dat Romain een in twee tijden en volkomen reglementair genomen corner niet had doorzien en Asselman terugfloot toen die bal aan de voet het Antwerpse strafschopgebied binnenkronkelde (Alain Ronsse - D.N.G. - 2/05/1994).

Europa lonkt naar Sinjoren

Sclessin — Urbain Haesaert en assistent Julien Aerts vielen na afloop van de fel bevochten partij in mekaars armen. Het punt dat R Antwerp FC zaterdagavond in Sclessin wegkaapte, levert zo goed als zeker een Europees ticket op. Met nog een thuismatch tegen K Lierse SK en een verplaatsing naar KFC Lommelse SK moet er al veel gebeuren om de sinjoren nog uit de UEFA-beker te houden. Voor R Standard CL geschiedde net het omgekeerde. De Rouches verspeelden door de draw hun laatste Europese kansen.

Zoals gezegd een fel bevochten duel. Niet dat er echt vuil werd gevoetbald, maar beide ploegen realiseerden zich goed het belang van deze wedstrijd en gingen tot het uiterste. Vooral R Standard CL, verplicht om te winnen, trok voluit een aanvallende kaart en drukte R.A.F.C. diep op de eigen speelhelft terug. Op zulke momenten komt echter tot uiting hoe stabiel de Antwerpse defensie functioneert. Rudi Smidts, Nico Broeckaert, Rudi Taeymans en co. hielden onder alle omstandigheden het hoofd koel en sloegen de Luikse aanvallen zonder pardon af. Daarbij dient vermeld dat de Standardspitsen qua afwerking deerlijk in gebreke bleven. Op dit niveau en met zulk belang worden zo'n missers cash betaald.

Het waren trouwens niet de enige fases die bij de thuisaanhang voor gejoel zorgden. Ook scheidsrechter Romain deed zijn duit in het zakje. Goossens ging neer in de zestienmeterzone toen hij door Rudi Smidts in de rug werd 'gelopen'. In de tweede helft beging Broeckaert 'een fout' in het strafschopgebied. R Standard CL claimde telkens een strafschop, maar kreeg die terecht niet. Romain blunderde wel bij een verrassende hoekschopvariante van de Rouches. Schepens tikte de bal enkele decimeters het veld in, liet het leer dan liggen en nam plaats voor doel. Terwijl iedereen dacht dat de hoekschop nog genomen moest worden, pikte Asselman de bal mee en dribbelde het strafschopgebied binnen. Romain greep in en blies de actie van R Standard CL af.

"Het is al de vierde keer dit seizoen dat we een hoekschop op die manier nemen", zei Vandereycken daarover. "Gewoonlijk doen we dat slechts als de grensrechter in de buurt is. Dan verwittigt de speler in kwestie die man dat de hoekschop genomen is en is elke discussie achteraf overbodig. Nu had blijkbaar niemand van het scheidsrechterstrio het gezien en dacht men dat de corner nog getrapt moest worden. Ik dacht onmiddellijk terug aan de woorden van Jean-Luc Dehaene na de vrijdagavondwedstrijd Club Brugge KV-RFC Seraing op FilmNet. Hij zei dat de 23e man in een wedstrijd erg belangrijk kan zijn. We!, dat hebben we vandaag gemerkt. Ik zag twee zuivere penalty's en een scheidsrechterlijke dwaling bij die hoekschop."

R Standard CL liet in elk geval voorbehoud aantekenen bij de uitslag, maar beseft dat het voor de club bitter weinig resultaat zal opleveren. In het Antwerpkamp is men er gerust in.
"R Antwerp FC was naar Sclessin gereisd voor een punt en dat haalden we ook", glunderde Urbain Haesaert. "Ik kan mijn ploeg alleen maar feliciteren voor de manier waarop ze een schitterend R Standard CL van scoren konden afhouden. We hebben echt gevochten als een blok. Het is geen toeval dat we al 20 punten op verplaatsing behaalden en dat R.A.F.C. allicht voor de zesde keer in zeven jaar van Europees voetbal mag proeven (Ludwig De Smedt - GvA - 2/05/1994)."

Zesde keer in zeven jaar

Sclessin — Vorig seizoen boekte R Antwerp FC een indrukwekkende 1-5 zege in de Luikse voetbaltempel, met de puntendeling toonden de Sinjoren zich zaterdagavond zeker zo blij. In de kleedkamers van de gasten was de stemming na alfoop opperbest. Voor iedereen was duidelijk dat de behaalde puntendeling een belangrijke stap betekende richting Europees voetbal. "Wiskundige zekerheid is er nog niet, maar niettemin bevinien we ons nu heel dicht bij een zesde Europees ticket in zeven jaar. Je moet het toch maar doen", glunderde Rudi Smidts.

Hoewel het onze bedoeling niet was zijn goed humeur te vergallen, confronteerden we Rudi Smidts met de beschuldiging van Goossens: "Op het ogenblik dat ik zou scoren, word ik door Rudi Smidts langs achter aangetrapt. De ref stond hierop te kijken, maar weigerde te zien wat iedereen via de TV-beelden zal vaststellen. Niet de minste twijfel bestond er omtrent die elfmeter." "Niet akkoord", repliceerde de Antwerpenaar. "Ik ging in duel met de Standard-spits en raakte hem ook even aan. Niettemin zocht Goossens zonder reden de grasmat op en was er geen sprake van een penalty. Het was trouwens typerend dat de Luikenaars zich telkens opnieuw lieten vallen. Ik vond de scheidsrechter voortreffelijk. Hij liet zich immers nooit verleiden toch naar de elfmeterstip te wijzen (G.T. - GvA - 2/05/1994).

(bron: de pers - 31/12/2014)
 
Minuut per minuut

17' Hans-Peter Lehnhoff isoleert Didier Segers, die overschiet;
23' corner van Asselman, Wilmots kopt naast;
26' center van Rudi Smidts, Wim Kiekens kopt, Bodart moet de bal met beide vuisten in hoekschop verwerken;
35' 'fout' van Rudi Smidts op Goossens in de rechthoek, scheidsrechter Romain reageert niet;
46' een center van Schepens, Yves Van der Straeten redt de kopbal van Goossens;
83' bij een hoekschop bedient Schepens een meter buiten de hoek Asselman, de scheidsrechter ziet dit niet en fluit dus fout tegen Asselman. R Standard CL tekent voorbehoud aan vanwege deze fase.
(Bron: voetbal magazine - 31/12/2014)
 

Statistieken

R. Standard de Liège R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Gilbert Bodart (K)
2 Axel Smeets
3 Mircea Rednic
4 Dinga Amilton
5 André Cruz
6 Philippe Leonard
7 Roberto Bisconti
10 Gunther Schepens
8 Patrick Asselman
9 Michael Goossens
11 Marc Wilmots
1 Yves Van Der Straeten
7 Wim Kiekens
3 Nico Broeckaert
2 Rudi Taeymans
6 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts (K)
11 George Kulcsar
8 Krist Porte
4 Didier Segers
10 Hans-Peter Lehnhoff
9 Cisse Severeyns

Wissels

75' 7 Roberto Bisconti (uit)/
14 Yves Soudan (in)
 
85' 4 Dinga Amilton (uit)/
15 Didier Ernst (in)
 
4 Didier Segers (uit)/
13 John Aloisi (in)
80'
 
9 Cisse Severeyns (uit)/
12 Nico Claesen (in)
88'
 

Begin Match
      Cisse Severeyns 37'
      Rudi Taeymans 38'
Ruststand 0-0
      Geert Emmerechts 46'
51' Patrick Asselman      
      Wim Kiekens 63'
71' Axel Smeets      
90' Eindstand 0-0 90'
TERUG