Eddie Vermeirsch - Jean-Pierre Hoeven
Toeschouwers: 5.000

Na R Antwerp FC - RFC Liège

R Antwerp FC kan niet afronden

DEURNE — R Antwerp FC is er niet in geslaagd een ogenschijnlijk gemakkelijke thuiswedstrijd succesrijk af te ronden. Na de nederlaag tegen Cercle bleef de ploeg van Urbain Haesaert steken op een gelijkspel tegen RFC Luik. Te weinig om de Europese ambities waar te maken, maar ook weer niet dramatisch. De concurrenten liepen niet uit of kwamen evenmin dichterbij. De tevredenheid bij de Luikse bezoekers was een stuk groter om het gelijkspel.

R.A.F.C. heeft cen vrij succesrijke januarimaand achter de rug. Niet zo evident, want de ploeg moest drie keer op verplaatsing naar Gent, Oostende en Waregem. Rood-wit scoorde maximaal tijdens die uitwedstrijden, diepte zo de kloof met de achtervolgers uit tot vier punten en behield de aansluiting met RFC Seraing en RSC Charleroi. R.A.F.C. kreeg bovendien de kans om in eigen huis haar positie in het klassement te verstevigen tegen haalbare tegenstanders: Cercle Brugge KSC en RFC Luik. Een beetje naar Antwerpse traditie zijn dit juist de moeilijkste matchen. Dat blijkt ook uit de resultaten. Na de nederlaag tegen Cercle moest R.A.F.C. zaterdagavond tevreden zijn met een gelijkspel tegen RFC Luik. Iedereen besefte dat opnieuw een mogelijkheid werd gemist om de kans op Europees voetbal sterker te maken.

Anderzijds hing er toch lichte tevredenheid omdat R.A.F.C. een snelle achterstand gedeeltelijk had kunnen rechttrekken. De Luikse goal kwam niet toevallig van Sebwe. De Liberiaan groeide uit tot de smaakmaker en bezorgde zowel Rudi Taeymans als Rudi Smidts een moeilijke avond. Op het kwartier pakte de Luikse aanvaller een pas van Milosevic knap mee en trapte de bal overhoeks voorbij Ratko Svilar. De Antwerpdoelman had enkele niinuten vroeger al een schot van diezelfde Sebwe in hoekschop geduwd. De ploeg van Gerets probeerde via korte combinaties uit te verdedigen en dat lukte vrij aardig met Sebwe als ideaal aanspeelpunt voorin. Na het Luikse doelpunt duwde R.A.F.C. op het gaspedaal en kreeg verscheidene kansen.

Vier minuten na het doelpunt van Sebwe mocht de thuisaanhang al juichen. Emmerechts zette met een knap steekballetje Nico Claesen alleen voor Lecomte en hij scoorde zijn tweede treffer van het seizoen. Lecomte zou tijdens de eerste helft nog twee keer schitterend moeten redden. Eerst pakte hij een schot van Hans-Peter Lehnhoff. Vervolgens hield hij Cisse Severeyns van een negende competitietreffer. De tweede periode bracht wat minder kansen. De tijd tikte in het voordeel van RFC Luik dat zich vanonder het stapelspel van R.A.F.C. kon voetballen. Net na rust kende Ratko Svilar enige moeite om een poging van Sebwe in hoekschop te duwen. RFC Luik toonde zich in het vierde kwartier de gevaarlijkste ploeg. Nico Broeckaert zag geel na het foutief afstoppen van Sebwe.

De vrijschop van Machiels veranderde van richting in de muur, Ratko Svilar kon de bal tijdig in hoekschop duwen. De thuisploeg kon daar niet zo heel veel doelgevaar tegenover plaatsen. De Luikse verdediging, met Quain als libero voor de gekwetste De Sart, speelde een prima partij. Geert Emmerechts hood Cisse Severeyns nog een kans, Lecomte duwde in hoekschop. Daarmee pakte de Luikse doelman een punt voor zijn team. R Antwerp FC was minder tevreden met het gelijkspel. "We zijn een punt kwijt en daar kun je niet gelukkig mee zijn", aldus trainer Urbain Haesaert. "Mits een overwinning hadden we een schitterende zaak kunnen doen, maar RFC Luik verdiende het punt zeker. Nu moeten we zien dat we volgende week in Seraing de klus zien te klaren (Kurt Tuerhrickx - Het Volk - 7/02/19 94)."

Aan huis spelen geen voordeel

Deurne — De opdracht voor rood-wit was klaar en duidelijk: na twee opeenvolgende uitoverwinningen nu thuis de voile buit grijpen tegen RFC Luik om zo de Europese plaats in het klassement te beveiligen en eventueel te verstevigen. De Marijntjes toonden zich alles behalve een gewillig slachtoffer. De Great Old ondervond dat aan huis spelen geen voordeel was.

Het begon nochtans goed voor de thuisploeg, die na amper vier minuten al een eerste scoringskans kreeg. Didier Segers speelde Nico Claesen aan. Diens schot van binnen de backlijn werd door doelman Lecomte in corner verwerkt. Een prima ingreep van de Lukse portier, die zich tijdens de eerste helft nog vele malen zou laten opmerken. De bezoekers bezaten zaterdag evenwel niet alleen een goede keeper. Jongens als Godfroid en Deflandre lieten zich geregeld van hun beste zijde zien. Gelegenheidslibero Quain (ter vervanging van de op rust gestelde De Sart) acteerde vlekkeloos. Wat gezegd van Sebwe? Hij vormde een doorlopend gevaar voor Rudi Smidts, die de handen en voeten vol had aan de Liberiaanse internationaal. Een eerste poging van Sebwe kon door Ratko Svilar in hoekschoo worden gednwd. Toen Milosevic zijn ploegmaat voor het Antwerpdoel afzonderde, was er geen houden meer aan.

R.A.F.C. stond net voor het eerste kwartier verstreken was op achterstand. Hoe zouden de rood-witten daarop reageren? Snel en krachtig. Amper vijf minuten na het openingsdoelpunt werd het immers 1-1. Geert Emmerechts, die voordien al een keurige voorzet had afgeleverd, vond Nico Claesen en die kreeg de bal simpel voorbij Lecomte. Het had er op dat moment alle schijn van dat het best een aardige partij kon worden op de Bosuil. Tot de rust werd het dat ook, met twee ploegen die geregeld mooie aanvallen in mekaar timmerden. R.A.F.C. dreigde via Hans-Peter Lehnhoff en Cisse Severeyns, die op een bepaald moment twee corners wist af te dwingen, maar de bal helaas niet over de doellijn kreeg. Hij had overigens een geldig excuus voor zijn niet altijd accuraat optreden. "Pas donderdag begon ik opnieuw te trainen.

Na tien dagen rust, voelde ik van meet af stijfheid in de benen, al had ik vandaag best kunnen scoren. Lecomte was echter telkens bij de pinken."

Tweede helft voor FC Luik
Vooral de thuissupporters onder de toeschouwers gingen ervan uit dat hun spelers na de rust een verlengstuk zouden breien aan de over het algemeen aangename vertoning. Een foutieve redenering, enkel de weinig talrijke Luikse aanhang kon zich nog opwarmen aan het spektakel. R.A.F.C. verscheen weinig geïnspireerd op de grasmat en moest het initiatief aan de tegenstander laten. Sebwe ging opnieuw zijn kans, Ratko Svilar was paraat. Godfroid mikte te hoog. Een afgeweken vrijschop van Machiels zorgde voor enige verwarring in de lokale verdediging. Deflandre kreeg terecht applaus voor een individuele poging, waarbij Ratko Svilar zich nogmaals als boeman opwierp. Een kwartier voor tijd R.A.F.C. in actie. Cisse Severeyns nam de bal in den tijd op de slof.

Lecomte veerde op naar de winkelhaak en kon met een knappe reflex het onheil keren. "Dat is duidelijk te weinig om aanspraak te kunnen maken op de overwinning", zei trainer Haesaert achteraf. "Ik moet zelfs toegeven dat RFC Luik vandaag beter was. We mogen ons gelukkig achten met het behaalde punt. Voor hetzelfde geld gaan we thuis de boot in. In de eerste helft liep het allemaal nog goed, na rust brachten we er weinig meer van terecht. Het zal hopelijk voor volgende week zijn. Op verplaatsing dan naar RFC Seraing (J.Cla. - GvA - 7/02/1994)."

Retrospectieve door Peter

Tegen een stevig aanklampend RFC Luik heeft de Great Old het nooit echt gemakkelijk gehad. Dit keer gaven de Marijntjes een stevige repliek op de Bosuil en ontfutselden ze R Antwerp FC een punt.

Rood-wit begon nochtans sterk. Nico Claesen kreeg een unieke gelegenheid na vijf minuten. Lecomte lag wonderwel in de baan van het schot. Net zoals tegen Cercle was de eerste bezoekende aanval meteen raak. Sebwe zorgde voor die vroege achterstand nadat hij door Milosevic werd afgezonderd voor een kansloze Ratko Svilar. Gelukkig sloeg R.A.F.C. snel terug. Nico Claesen bracht op aangeven van een sterke Geert Emmerechts de stand op gelijke hoogte.

Vanaf dan stokte het rood-witte spel opnieuw. De opbouw verliep moeizaam en ongeordend. Kansen bleven logischerwijze uit. De tweede helft bracht evenmin een denderend spektakel, al kregen beide teams nog een goede scoringskans. Godfroid trapte naast voor RFC Luik, Cisse Severeyns mikte net iets te hoog om de twee punten alsnog aan huis te houden. Zowel RSC Charleroi als RFC Seraing leden puntenverlies en daar had met een overwinning dus mooi van geprofiteerd kunnen worden. Of zoals Hans-Peter Lehnhoff het na de wedstrijd gevat stelde: "Het wordt opnieuw knokken tot de laatste speeldag (Antwerp Clubblad 14 - 26/02/1994)."

"Verstandig RFC Luik" (Urbain Haesaert)

"RFC Luik heeft de zaken verstandig aangepakt”, vond Urbain Haesaert. "Bovendien kwamen ze al vroeg op voorsprong. Als thuisploeg is het altijd moeilijk wanneer je een achterstand moet wegwerken. De wedstrijd werd gekenmerkt door stapelspel in de verdediging. Daar heeft onze tegenstander optimaal gebruik van gemaakt. Vooral Sebwe en Milosevic maakten een prima indruk. Ze hebben de geboden ruimte tenvolle benut. In het hedendaagse voetbal is het voor een thuisploeg biezonder moeilijk om de zaken naar haar hand te zetten. Je kan het je niet veroorloven risico's te nemen want de tegenstander ligt constant op de loer. Dat is geen verwijt aan RFC Luik. Wanneer wij buitenhuis spelen, doen we net hetzelfde." (E.M. - Het Volk - 07/02/1994).

"Jammer voor de supporters" (Geert Emmerechts)

Geert Emmerechts speelde een prima partij. Toch kon hij niet helernaal tevreden zijn na het gelijkspel. "Niemand had een overwinning voorspeld tegen KV Oostende en KSV Waregem. Langs de andere kant ging iedereen ervan uit dat we RFC Luik gemakkelijk zouden kunnen kloppen. Het draaide helemaal anders uit. Jammer voor de supporters die ons alleen thuis aan het werk zien. Net zoals tegen Cercle Brugge KSV speelden we niet meteen een sterke partij." Op de vraag of hij nu een basisplaats had veroverd, antwoordde hij liever niet. "Ik moest Milosevic uit de wedstrijd houden en ben daar aardig in geslaagd, meen ik. Niet mijn mening telt. Alleen de trainer kan oordelen (E.M. - Het Volk - 07/02/1994)."

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 07/02/1994)

Minuut per minuut

14' doelpunt: een diepe bal van Milosevic naar Sebwe voor de 0-1;
19' doelpunt: na voorbereiding van Geert Emmerechts duwt Nico Claesen binnen (1-1);
36' Cisse Severeyns komt alleen voor doel, Lecomte redt met een schitterende reflex;
63' Ratko Svilar redt de vrijschop van Machiels.

7 Kelvin Sebwe

77' 4 Didier Segers (uit)/
12 Willy Vincent (in)

9 Graham Arnold (uit)/

Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 601

Habets (in)
75'

7 Kelvin Sebwe (uit)/
15 Luciano Crapa (in)
88'

Kelvin Sebwe 0-1 14'
19' Nico Claesen 1-1
Ruststand 1-1
63' Nico Broeckaert
90' Eindstand 1-1 90'