Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. F.C.M. Brussels S.
5 1
27.09.2008 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Jan Busschaert

Lijnrechters:
Edgard Vanden Boer - Michele Scatorchia
Toeschouwers: 4505

Wedstrijdverslag

FC Brussels flipt door het lint
Eigen bericht - Geen klaagzang om een vierde opeenvolgende nederlaag op de Bosuil. Neen, de Antwerpspelers liepen er bepaald gedecontracteerd en met een brede smile bij na afloop van de partij tegen de XI, de X, de IX van ex-coach Marc Grosjean. Niemand van de huidige lichting heeft overigens ooit nog onder de gentleman-trainer gewerkt die al voor de tweede keer als door een horzel gestoken reageerde tijdens de persconferentie. Een beetje voorspelbaar kreeg scheidsrechter Jan Busschaert ervan langs. Penalty, gele kaarten, rode kaarten en offside-goals vonden geen genade bij de Brusselse sportieve patron. Jammer genoeg was de kennis van de Franse taal van de Antwerpcoach onvoldoende om de finesses van de hoofdstedelijke razernij te vatten.

Dimitri Davidovic jende overigens zijn jonge collega-coach door, tot hilariteit van de aanwezigen, de prestatie van het scheidsrechterlijk trio net wel te waarderen. Hij mocht overigens voor het eerst dit seizoen heel veel positiefs vertellen over zijn spelers. De nederlaag in Beveren had sporen nagelaten in het roodwitte elftal. Emmerik De Vriese (blessure), Bas Vervaeke (ziekte) en Adamo Coulibaly (fysieke achterstand) waren de voornaamste slachtoffers van een tegenvallend weekeinde. Zo mochten Marco Gbarssin zich voor het eerst en Zarko Jelicic voor de tweede keer dit seizoen zich bij de starters rekenen. Alternerend werden Darko Pivaljevic en Manu Kenmogne diep in het Brusselse strafschopgebied gestuurd.

En dat leek al vlug te renderen. Balverlies ter linkerzijde werd door Roel van Hemert omgezet in een langdurige combinatie die uitmondde in de zestien bij Darko Pivaljevic. De skipper werd neergehaald. Voor ze bij FC Brussels bij hun positieven kwamen, belandde de elfmeter achter Izgi en stond de vroege lokale voorsprong op het bord. En nog was het leed niet geleden. Roodwit omknelde de bezoekers op alle posities. Ivan Vukomanovic stak diagonaal door naar landgenoot Zarko Jelicic. De linkspoot spurtte iedereen voorbij en stak heerlijk strak in de korte linkerhoek. Nog geen tien minuten ver en FC Brussels leek, op uitzondering van de twaalfde man, tegen het canvas te liggen. De tribune reageerde met een minutenlang (racistisch) spreekkoor richting Antwerpfans! Niet bepaald bevorderlijk voor de verstandhouding.

Roodwit kreeg een reeks corners te trappen, maar de versmachtende greep rond de bal ebde stilaan weg. FCB reageerde met stilstandvoetbal op de eigen helft. Pas halverwege de eerste periode kwamen de bezoekers voor het eerst in de buurt van Predrag Ristovic. Het schot van Culek vloog hoog over. Volgde bijna onmiddellijk de aansluitingstreffer. Linksachter Tohoua smeet vanop de flank voor. Precies opening genoeg voor topschutter Sanogo om de Antwerpdoelman te kloppen. Was het pompen of verzuipen? Durieux ging niet echt zachtaardig om met de ledematen van uitblinker Jelicic en ging prompt in het boekje. En dat zou hem nog voor het rustsignaal bijzonder zuur opbreken.

Roodwit deed dus opnieuw greep naar de bal en de linkspoot speelde daar een opvallende rol in. Een strakgetrapte corner vanop rechts werd door Ray Fršnkel op doel gekopt. Manu Kenmogne boogde de rebound in doel. Zwartrood had het bijzonder lastig en dat werd er zeker niet beter op als net voor het rustsignaal Brussels-spits Sanogo weggestuurd werd na handtastelijkheden op Ray Fršnkel. FC Brussels flipte door het lint en in het rumoer kreeg ook Durieux (zijn tweede) geel te zien. Pas na tussenkomst van Darko Pivaljevic bij het rekenwerk van de scheids werd ook de verdediger uitgesloten.

Brussels-baas Grosjean had bij de kampwissel Charlet mee voor een tegenvallende Phibel en had zijn groep herschikt. Zo kwam rechterflank Kipoy op links terecht en die omschakeling bleek geen slechte zet. Gesteund door een ijzersterke conditie begonnen de bezoekers aan de ongelijke strijd. De jongens van Davidovic vonden niet direct de juiste openingen, zodat de wedstrijd een beetje op slot leek te gaan. Weinig beweging in de zestien. Pas een eerste roodwitte corner na 7' die door Zarko Jelicic erg gevaarlijk op het dak van het doel van Izgi werd gemikt. FCB vertraagde waar mogelijk het tempo en dat stapelspel leverde ze wel ruim balbezit op. Drukte roodwit toch een keertje door was het alle hens aan dek.

Een mooie collectieve beweging over links met Matthias Trenson, Darko Pivaljevic en Sebastian Setti bracht Zarko Jelicic voor doel die een aarzelende Izgi geen schijn van kans liet. De idee van een monsterscore rijpte in de Antwerpse achterhoofden. "Iedereen hoopt natuurlijk op 10-1, maar psychologisch werkt dat zo niet tegen een topclub als FC Brussels", verklaarde Dimitri Davidovic het uitblijven daarvan. Toch werd het uiteindelijk nog een pakje slaag voor de bezoekende XI. Even voor tijd kwam via Ivan Vukomanovic, Slobodan Slovic, Zarko Jelicic in een dubbelpass met Darko Pivaljevic invaller Darko Lukanovic centraal vrij voor doel. De spits trapte strak doormidden en bracht de eindstand op 5-1.

Buitenspel riepen ze nog bij FCB, maar ze moesten zich toch schikken in de zware nederlaag. Volgde nog een verbaal robbertje tijdens de persbabbel waarvan beelden bij RAFC.TV.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 27/09/2008)

Statistieken

R. Antwerp F.C. F.C.M. Brussels S.

Elftallen

1 Predrag Ristovic
2 Roel van Hemert
3 Ray Fršnkel
5 Ivan Vukomanovic
20 Matthias Trenson
12 Slobodan Slovic
6 SebastiŠn Setti
33 Marco Gbarssin
52 Zarko Jelicic
9 Darko Pivaljevic
18 Manu Kenmogne
20 Isa Izgi
22 Quentin Durieux
4 Thomas Phibel
18 Geoffoy Toyes
17 Adolph Tohoua
3 Joseph Djo Kipoy
5 Richard Culek
6 Flavien Le Postollec
8 Karim Fellahi
11 Moussa Sanogo
24 Jean-Paul Lutula

Wissels

62' 6 SebastiŠn Setti (uit)/
7 Kevin Baert (in)
 
75' 18 Manu Kenmogne (uit)/
8 Darko Lukanovic (in)
 
8 Karim Fellahi (uit)/
16 Jerome Nolleveaux (in)
 
4 Thomas Phibel (uit)/
2 Jean-Philippe Charlet (in)
46'
 

Begin Match
5' Darko Pivaljevic (penalty) 1-0      
9' Zarko Jelicic 2-0      
      Moussa Sanogo 2-1 25'
26' SebastiŠn Setti      
      Quentin Durieux 27'
36' Manu Kenmogne 3-1      
      Moussa Sanogo 43'
      Quentin Durieux 44'
Ruststand 3-1
59' Zarko Jelicic 4-1      
      Joseph Djo Kipoy 66'
      Richard Culek 85'
87' Darko Lukanovic 5-1      
      Jean-Paul Lutula 89'
92' Eindstand 5-1 92'
TERUG