Luc Lippens - Rudi Cammerman
Toeschouwers: 9.000

Na R Antwerp FC - KAA Gent

R Antwerp FC na rust veel sterker, maar onvoldoende bij schot

DEURNE — R Antwerp FC is van de nul af, KAA Gent blijft ongeslagen. Het gelijkspel dat voor deze conclusie nodig was, stond al na vijf minuten op het bord. Aangezien de thuisploeg er niet toe kwam om tijdens de tweede helft het veldoverwicht te benutten, bleven Petry en de 1-1 overeind.

Cisse Severeyns zorgde via een paar rebounds voor de openingsgoal, maar nog tijdens het applaus duwde Karacic de gelijkmaker over de lijn. Geen winst dus voor voorzitter Eddy Wauters tegen zijn ex-coach Walter Meeuws, die met het gelijkspel uiteraard tevreden was.
Cisse Severeyns had trouwens al bijna van in de startblokken gescoord. Krist Porte, vorig jaar nog bij KAA Gent, knalde vanuit de tweede lijn strak naar doel, zijn ex-ploegmaat Petry kon de bal alleen maar afstoppen, niet bijhouden. Cisse Severeyns was er het snelst bij, maar tipte die naast het doel. De biezonder pittige aanhef vervolgde met een doelpunt voor beide acteurs. Krist Porte gooide voor vanaf links, Cisse Severeyns kopte buiten het bereik van Petry tegen de lat. Daar hield het niet bij op. Cisse kon koppend hernemen. Petry sloeg weg vanaf de grond en... de Antwerpspits trapte uiteindelijk toch tegen het net.

Vreugde alom in de Bosuil, maar van heel korte duur. Binnen de dertig seconden stond het immers gelijk. Viscaal zette een raid op door het centrum, legde af voor De Nil op de flank, die trok voor tussen een ontwrichte defensie en Karacic kon rustig afmaken. Zo was de toon gezet voor een vooral in de eerste helft boeiende vertoning. Foeke Booy bepaalde ook al in de aanvangsfase met een 'gele' overtreding het niveau van felheid had bepaald. Dat ging op de duur zo ver dat zowaar Dirk De Vriese ene Rudi Taeymans schoffelde, een vak dat de beide mannen normaliter ieder in hun eigen zone met kennis van zaken uitoefenen.

Niemand schiet nog raak
Met de felheid bleef het voor de rest van het duel 'goed' zitten. Het aantal doelkansen daarentegen ging in dalende lijn, al had Eric Viscaal op slag van rusten kunnen scoren. Branko Karacic gooide een corner voor en de gedevieerde bal ketste zomaar tegen de vrijstaande Nederlander aan. Vandaar naast de doelpaal buiten. Eerder had een geregeld diepspurtende Vereycken al boven het kruishout gemikt, terwijl Krist Porte aan de overkant tegen Petry aan had gekopt.

Tijdens de tweede helft was er, ondanks de schijnwerpers, niet zo veel meer te zien. KAA Gent speelde gedreven, zette viriel voetbal neer en had voor de pauze behoorlijk meegespeeld, maar moest steeds meer gas terugnemen. Daar waar R.A.F.C. nog wel fragmenten van bekwaam bewegingsvoetbal liet zien, evenmin tegen op een constant ritme.
Aan offensieve krachten ontbrak het op het veld nochtans niet. Urbain Haesaert pakte uit met het trio Severeyns-Claesen-Lehnhoff en Kalman Kovacs op de bank. Meeuws opende met Viscaal en Booy voorin, maar verving halverwege de tweede helft een afgepeigerde Viscaal door de belofte Gunther Schepens. Toch waren de kansen op een hand te tellen. Een actieve Cisse Severeyns stuurde met een nuttige pass binnendoor Wim Kiekens weg, Petry ging tijdig in de baan van diens schot.

Dat was de aanhef voor een meer dringende rood-witte druk, met als exponent een uitstekend laag schot in de benedenhoek vanwege Hans-Peter Lehnhoff, net zo knap ook gepareerd door doelman Petry. Ook Nico Claesen kwam er eens uit. Toen hij leek te scoren, blokte Van Gronsveld hem nog af. Tja, dan vraag je je op de duur wel af wie daar zo vroeg voor de doelpunten kon instaan. Cisse Severeyns dribbelde op de duur alleen nog zichzelf, waarin hij ook al niet altijd lukte. Nieuwkomer Kovacs (ondermeer ex-doelschutter) zette zich na een halfuur opwarming met de armen gekruist op een publiciteitsbord... 1-1 dus (Eddy Soetaert - Het Volk - 13/08/1993).

Meeuws blijft recht op de Bosuil - Beginfase om van te snoepen met doelpunten van Cisse Severeyns en Karacic, rood-witte druk in tweede helft levert niet op

Walter Meeuws heeft op de Bosuil geen geschenken gekregen, maar hij mocht toch niet ontevreden zijn met het buitgemaakte puntje. Na een furieuze beginfase drukte R Antwerp FC de Gentse bezoekers met de rug tegen de muur. Een verschil maken zat er echter niet in. Verrassing in de opstelling van R.A.F.C. Niet zozeer het optreden van Nico Claesen als tweede spits als wel de afwezigheid van de Zairese aanwinst Kubu Lembi, niet eens in de 14- koppige selectie, baarde opzien. Meeuws diende Vandenbergh met een rugletsel aan de kant te laten. In zijn plaats mocht Vereycken opdraven. De ontvangst van Meeuws' discipelen op de Bosuil mocht gezien worden. Opgenaaide rood-witten en al even gretige Buffalo's zorgden voor een beginfase om van te snoepen. R.A.F.C. kwam na een minuut al dicht bij een doelpunt. Petry kreeg de knal van Porte, die zijn voetbalopleiding bij de Oost-Vlaamse tegenstander genoot, niet onder controle. Cisse Severeyns was er snel bij. De Hongaar herstelde zijn fout en devieerde het leer in hoekschop.

Cisse Severeyns zette na vier minuten de Bosuil op zijn kop. Hans-Peter Lehnhoff schilderde het leer op het hoofd van de instormende Kempenaar. Hij raakte eerst de lat, het terugspringende leer kwam andermaal op zijn knikker terecht, maar lag Petry in de weg. Met de voet, moet de woelige spits gedacht hebben, lukte het wel (1-0). De Antwerpse zegeliederen waren nog niet uitgestorven toen er op het scorebord een 1-1 stand stond te flikkeren. De Nil trok op rechts een aanval op gang. Hij schoof in de voeten van Booy. De deviatie van de Nederlander bereikte Karacic die van dichtbij Ratko Svilar kansloos liet.
Het vuur bleef nog even aan de lont. Bij KAA Gent ging de bal vlot van voet tot voet. De beste kans was evenwel voor Wim Kiekens. Zijn poging hobbelde voorlangs. Na een kwartier kreeg het harde spel de bovenhand. Booy had voor een fout op H.-P. Lehnhoff al na drie seconden (!) geel gekregen. In de eerste 45 minuten gingen ook De Vriese, Dauwen en Rony Van Rethy bij spelleider Van Driessche in het boekje.

Kansen waren er nog nauwelijks. Booy (pass Viscaal) trapte over en naast. Een kopbal van Wim Kiekens werd gestopt. Het furieuze matchbegin kreeg geen herhaling bij de aanvang van de tweede helft. R.A.F.C. vertoefde het meest op de helft van KAA Gent. De druk van de rood-witten werd geleidelijk opgevoerd, doelrijpe kansen bleven uit. Krist Porte trok een spoor aan de rechterzijde. De ingreep van Dauwen was verdacht, maar rechtvaardigde volgens Van Driessche geen strafschop. De Oost-Vlamingen, die er fysiek onderdoor gingen, kregen het heel moeilijk met de doorlopende rood-witte druk. Steeds opererend in de buurt van het Gentse strafschopgebied kwam de thuisploeg niet verder dan een knappe poging van H.-P. Lehnhoff die strandde op de vuisten van de ijzersterke Petry. De Roover versloeg nog bijna zijn eigen doelman. Het leer hobbeide tergend traag naast. Gelijkspel. Meeuws was daarmee gelukkig. Hij bleef overeind op de Bosuil (Ludo Vandewalle - D.N.G. - 13/08/1993).

Retrospectieve door Peter

In de eerste thuismatch van de nieuwe competitie kregen de rood-witten al meteen hun ex-trainer op bezoek. Een grote motivatie blijkbaar. R Antwerp FC startte furieus. Al na twee minuten haalde Petry een knal van Krist Porte (ex-KAA Gent) uit de hoek, de rebound van Cisse Severeyns ging over. Na amper vijf minuten scoorde Cisse op aangeven van Hans-Peter Lehnhoff in drie tijden. Euforie in de goed gevulde Bosuil. Blijkbaar ook op het veld. De Nil kreeg een boulevard op rechts en mocht rustig Karacic bedienen die nog in dezelfde minuut gelijkstelde. De resterende 85 minuten waren minder boeiend, al zat het vaak te harde spel van de bezoekers daar voor een groot deel tussen. Voor de pauze waren de kansen evenwichtig verdeeld met twee maal Wim Kiekens voor R.A.F.C., Booy en Viscaal voor de Buffalo's.

Na de rust opteerde bezoekend trainer Meeuws voor een extra verdediger, wat niet belette dat R.A.F.C. de tegenstander constant wegdrukte. Zonder echt briljant te spelen, harkte de Great Old genoeg mogelijkheden bij elkaar om een voorsprong te rechtvaardigen. H.-P. Lehnhoff stuitte op de attente Petry. Wim Kiekens zocht net te lang naar zijn rechterbeen om at te drukken. De bezoekende defensie kraakte, maar begaf niet. Zo behaalde KAA Gent haar derde competitiepunt, terwijl de Bosuiljongens na twee niet onaardige wedstrijden het met een op vier moeten stellen en de verplaatsing naar (Cercle) Brugge KSV zich uiterst zwaar aankondigt. De manier van voetballen is hoopgevend. Als Didier Segers, Kubu Lembi en Dragan Jakovljevic gerecupereerd kunnen worden, heeft de trainer positive selectieproblemen (Antwerp Clubblad 4 - 10/09/1993).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 13/08/1993)

Minuut per minuut

3' combinatie Lehnhoff-Severeyns, Petry redt van dichtbij;
5' doelpunt: Cisse Severeyns neemt voorzet van H.-P. Lehnhoff mee, schiet op de lat, rebound op Petry en treft bij de tweede herneming wel raak (1-0);
6' doelpunt: Karacic breekt uit, schuift naar De Nil, lage voorzet vanop rechts, Karacic tikt binnen (1-1);
22' pass van Viscaal, Booy schiet naast;
68' Krist Porte glipt in het strafschopgebied en wordt vanachter gehaakt door Dauwen, helaas geen penalty voor R.A.F.C.
90' de wedstrijd begon furieus en agressief met snel over en weer gaand voetbal en tal van kansen. Druk van fysiek sterk R.A.F.C. na de rust, maar onvoldoende kansen om het overwicht in de score te vertalen.

12 Mark Verkuijl (in)
46'

9 Eric Viscaal (uit)/
14 Gunther Schepens (in)
66'

Foeke Booij 1'
4' Cisse Severeyns 1-0
      Branko Karacic 1-1 6'
      Dirk De Vriese 24'
      Frank Dauwen 34'
42' Rony Van Rethy
Ruststand 1-1
      Mark Verkuijl 54'
90' Eindstand 1-1 90'