Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.S.V. Cercle Brugge R. Antwerp F.C.
3 3
19.05.1996 Plaats: Olympiastadion

Scheidsrechter: Guy Goethals

Lijnrechters:
Marc Van Den Broeck - Stany Op De Beeck
Toeschouwers: 4.000

Wedstrijdverslag

Na KSV Cercle Brugge - R Antwerp FC

Bevend naar Brussel - Uitsluiting Wim Kiekens het keerpunt

Brugge — Tien jaar na de eerste volledig Brugs getinte bekertinale, krijgen we zondag in het Koning Boudewijntadion dus een bisnummer. Meteen de uitgelezen kans voor Cercle om het 3-0 verlies van toen definitief uit te wissen. De kwalificatie heeft de groen-zwarten echter liters bloed, zweet en tranen gekost. Tot hun eigen stomme verbazing werkte een zwierig R Antwerp FC met Cvijan Milosevic en William Verbeeck op kop, de riante 0-3 achterstand vlotjes weg. De uitsluiting van Wim Kiekens vijf minuten voor het einde van de reglementaire speeltijd deed de match echter in het voordeel van KSV Cercle Brugge kantelen. In extra time werd het nog 3-3, een veel te zwaar verdict voor de moedige Bosuilen.

Wat ons betreft, waren die van de Vereniging zaterdagnacht tijdens de puntentelling van het Eurosvisiesongfestival voor het scherm in slaap gevallen. Op het ogenblik dat ze, zacht naknorrend van hun zoveelste Europese droom, een slaperig oog opentrokken, hoorden de Tipuric-troepen nog net "Cvijan Milosevic, twelve points, douze points". De Bosniër, al anderhalve speelhelft nadrukkelijk de beste man op het veld, had er met een heerlijk persoonlijk nummertje gevolgd door een harde knal via een lichaamsdeel van Kooiman en de onderkant van de lat 0-3 van gemaakt.

Oververdiend, want een "geslagen R.A.F.C." zonder Cisse Severeyns, Rudi Smidts en Rudi Taeymans, kwam verrassend fris en gretig aan de aftrap. Cercle, verlamd door de druk, moest lijdzaam toezien hoe het nog voor het kwartier 0-2 werd. Soenens moest binnen de minuut ingrijpen voor de neus van Krist Porte, Cvijan Milosevic warmde de vuisten van Henneman op. De vervanger van de geblesseerde Feys moest zich even later toch gewonnen geven. In twee minuten tijd gaf Ganiyu Owolabi met twee identieke acties zijn visitekaartje af: bal aannemen, wegdraaien en in de rechterbenedenhoek raak schieten.

Het voorbereidende werk kwam van Cvijan Milosevic en Rony Van Rethy enerzijds en van William Verbeeck (die even voordien een kopstoot van Camerman van de lijn had weggewerkt) anderzijds.

Lauwers mist finale
Er zat meer in voor R.A.F.C. Zo kreeg Manu Godfroid twee uitstekende kansen. Een ongeordend Cercle kon geen vuist waken, al hadden de bezoekers wel een kwaaie klant aan Lauwers die vergeefs een strafschop claimde en daarvoor met geel bekeurd werd door de afscheidnemende Goethals. Weg finale voor de Aalst-aanwinst, want dit was zijn tweede bekerzonde. Tipuric herschikte de pionnen, R.A.F.C. hield in een spannende tweede helft echt gemakkelijk stand. Lauwers, Renty en William Verbeeck scoorden niet, Cvijan Milosevic wel. Daarna stabiliseerde de situatie, tot Wim Kiekens even voor de verlengingen voor een fout op kwelduivel Lauwers tegen een tweede geel karton aankeek.

In die 2x15 minuten trok Cercle, mede dankzij die numerieke meerderheid, het laken naar zich toe. Geert Emmerechts moest al snel bij de goed ingevallen Torma aan de rem hangen, Lauwers aarzelde niet. De thuisploeg ging nu in overdrive, Torma (listig lobje over Yves Van Der Straeten) en Renty (opwipper op pass van Claeys) maakten het feest compleet. Wat quasi anderhalf uur onbereikbaar ver was, werd in een verpletterend half uur weer realiteit: KSV Cercle Brugge speelt volgend seizoen Europacup II-voetbal. Voor die van R.A.F.C. is er enkel de troost dat de smet uit de heenwedstrijd met verve werd weggespeeld (Kurt Van Laere - GvA - 20/05/1996).

"Rode kaart kost ons kwalificatie"

Brugge — Er bleef Wim Kiekens in Brugge letterlijk niets bespaard: twee gele kaarten, een uitsluiting en na afloop ook een oproep voor de dopingcontrole. Het voortijdig wegsturen van de bewaker van Lauwers werd in de vrij rustige Antwerpvestiaire genoemd als voornaamste oorzaak van de uitschakeling. "Ik vraag me af hoeveel Goethals aan zijn prestatie (sic) verdiend heeft", luchtte een bezoeker zijn ongenoegen. Nico Broeckaert hield het iets bezadigder. "De rode kaart was gewoon onterecht. De eerste overtreding kwam van Lauwers die overigens de hele match liep te trekken en te sleuren. Een domme beslissing van de ref die ons de finale en Europees voetbal kost. De strafschop? Misschien een overtreding maar wel te situeren buiten de rechtoek."

"Dit duel was een doorslag van de eerste partij. Een vroeg doelpunt zette ons op weg naar een complexloze prestatie en bij Cercle sloeg de schrik er al snel in", zei uitblinker Cvijan Milosevic. "Het verschil met de heenwedstrijd was dat op de Bosuil te veel ruimte werd gelaten. Hier kozen we met succes voor pressing. Na twee keer anderhalf uur voetbal lagen beide ploegen in balans, maar onze tegenstander werd op eigen veld de kans gegund extra-speeltijd af te werken. Jammer, maar zonder een paar betwistbare beslissingen van de scheidsrechter speelde R.A.F.C. Europees. Of ik volgend seizoen bij KSV Waregem voetbal? Niets is beslist. Er lopen onderhandelingen die volgende week afgerond moeten worden. Vanuit tweede wil ik eventueel meehelpen aan de uitbouw van de ambitieuze tweedeklasser." (G.GEL. - GvA - 20/05/1996).

(bron: GvA - 20/05/1996)

Statistieken

K.S.V. Cercle Brugge R. Antwerp F.C.

Elftallen

1 Wim Henneman
6 Thiery Siquet
4 Alex Camerman
5 Wim Kooiman
2 Bert Lamaire
3 Geoffrey Claeys
7 Kurt Soenens (K)
10 Joe Bwalya
8 Björn Renty
9 Davy Cooreman
11 Christophe Lauwers
1 Yves Van Der Straeten
2 Rony Van Rethy
3 Nico Broeckaert (K)
5 Petar Cestic
6 Geert Emmerechts
7 Wim Kiekens
4 William Verbeeck
8 Krist Porte
10 Cvijan Milosevic
11 Manu Godfroid
9 Ganiyu Owolabi

Wissels

35' 10 Joe Bwalya (uit)/
12 Bernard Beuken (in)
 
70' 9 Davy Cooreman (uit)/
15 Gabor Torma (in)
 
112' 8 Björn Renty (uit)/
14 William Osei-Berkoe (in)
 
11 Manu Godfroid (uit)/
15 Carlo Lavigne (in)
71'
 
8 Krist Porte (uit)/
14 Alain Mviena Ossomo (in)
94'
 
10 Cvijan Milosevic (uit)/
12 Milos Svilar (in)
112'
 

Begin Match
      William Verbeeck
      Ganiyu Owolabi 0-1 13'
      Ganiyu Owolabi 0-2 16'
      Wim Kiekens 21'
      Geert Emmerechts 31'
40' Christophe Lauwers      
Ruststand 0-2
      Cvijan Milosevic 0-3 67'
      Wim Kiekens 85'
90' Eindstand 0-3 90'
Begin verlengingen
96' Christophe Lauwers 1-3      
101' Alex Camerman      
108' Gabor Torma 2-3      
110' Björn Renty 3-3      
Einde verlengingen 3-3
TERUG