Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R.F.C. Malinois
0 1
12.01.1930 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Tombeux

Wedstrijdverslag

Na Royal Antwerp FC - FC Malinois

R.A.F.C. wint den toss en leidt de eerste aanvallen. Truyts houdt een schot van Charles Simons, waarna Hoefkens schoon incentert. De lokale backs missen, maar Verbist is evenmin gelukkig. Het gevaar wordt geweerd. De rood-witten dringen stilaan hun spel op. De voorlijn ziet Dis Bastin en Frans Somers mooi incenteren. Tot doelen komt het niet. FC Malinois valt aan langs Verbist die mooi incentert. Leon Bogaerts herneemt en zendt haast in eigen doel. Dis Bastin rent hierop weg, alleen voor doel zendt hij over. De Mechelaars hebben zich hernomen en vallen schoon aan langs hun rechtervleugel. Andries bemachtigt het leder en kogelt op de lat. Het spel is weer op- en neergaande. Een nieuwe center van Verbist brengt de netten van Louis Somers in gevaar. Charles Simons redt prachtig. Truyts moet een goed goed van Frans Gilis houden.

Louis (Bob) De Deken moet zich laten verzorgen als R.A.F.C. een free-kick te nemen heeft. FC Malinois valt dan weer gevaarlijk aan. De Mechelaars zijn slordig voor het doel van Louis Somers, die meermaals in gevaar komt, maar het doelen belet. Op schot van Frans Somers bekomt R.A.F.C. corner, waarbij Leon Bogaerts nip overkopt. Flor Lambrechts krijgt dan een schoone kans voor doel, treuzelt en Truyst redt. Op een combinatie der Mechelaars redt Louis Somers een kanonbal van Verbist in corner. De hoekschop geeft niets, tenzij... de Mechelaars die penalty eischen voor hands (?). Jos Van Beeck schiet over doel. Even daarop treedt de rust in met blanken scoor.

Na de poos heeft R.A.F.C. haar voorlijn gewijzigd: Louis (Bob) De Deken, Flor Lambrechts, Frans Somers, Jos Van Beeck en Dis Bastin. R.A.F.C. valt goed aan. Louis Somers moet op zijn beurt tusschenkomen op schoten van Andries en Verbist. Een doelworsteling ziet Truyts gepast tusschenkomen. Beide doelen komen in gevaar, maar de voorwaartsen missen schotvaardigheid. Als het Mechelsch binnentrio aandringt, houdt Louis Somers een kei van Verbist. Er komt leven in. FC Malinois bekomt corner. Men ziet een homerische doelworsteling met kopstooten en een geharrewar van belang. Een corner nieuwe corner levert niets op, na save van Louis Somers. Flor Lambrechts speelt nu op den vleugel en rent naar doel. Hij wordt door Verstraeten foutief gehouden, maar Scherps zuivert zijn kamp. FC Malinois domineert. Op de 29e minuut centert Hoefkens mooi in.

Bourgeois herneemt in de vlucht en doelt op den grond nevens den paal het eerste punt der partij (0-1), niettegenstaande een schoone duikeling van Louis Somers. Hellemans en Andries stellen Louis Somers op de proef. Op center van Hoefkens stopt Louis Somers een kei van Bourgeois in corner. Op dezen hoekschop doelt Bourgeois. Het punt wordt afgekeurd. Dis Bastin geeft een free-kick af de goal. R.A.F.C. mist van een niet den gelijkmaker. Bourgeois zet een free-kick over. Charles Pincket en Hoefkens komen in botsing. De Mechelaar moet zich doen verzorgen en wordt weggedragen. Het spel vervolgt. Hoefkens kan hernemen. De Mechelaars dringen nog aan, terwijl R.A.F.C. nog een wanhopige poging doet, maar het blijft 0-1.

Onze beschouwingen
De brutale uitslag, een 0-1 nederlaag der kampioenen, zal ongetwijfeld heel wat bepreking uitlokken, toch is de Mechelsche overwinning de logische uitslag der partij. In de eerste helft kon R.A.F.C. op gelijk spel aanspraak maken, na de rust moest aan de meerderheid der bezoekers geloof gehecht. Zeggen wij evenwel dat de rood-witten een zwaren handicap onderstonden door de afwezigheid van Willy Ulens en Jean De Clercq. De voorlijn mist een leidend element. Een centervoor in de halflijn ging het langs links slecht. Pleiten wij dus verzachtende omstandigheden voor de rood-witten die met een volledige opstelling zeker beter figuur geslagen zouden hebben. De Mechelaars vertoonden geen hoogstaand spel. Door het vlotten van de halflinie van R.A.F.C., werd het spel hunner voorwaartsen vergemakkelijkt. Zij schoten bij elke gelegenheid.

Dank aan de vorm van Louis Somers en Rik De Deken bleef het bij 0-1. Bij R.A.F.C. zijn dus de verdedigers te vermelden. Van Mechelsche zijde dienen keeper Truyts, Hellemans en de forwards vermeld te worden. De leiding van heer Tombeux was goed.

(bron: GvA - historisch archief - 13/01/1930)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R.F.C. Malinois

Elftallen

Louis Somers
Charles Pincket
Rik De Deken
Charles Simons
Leon Bogaerts
Frans Gilis
Frans Somers
Flor Lambrechts
Louis (Bob) De Deken
Jos Van Beeck
Désiré Bastin
Alfons Truyts
Laurent Van de Poel
Jozef Scherps
Alfons Rits
August Hellemans
Désiré Verstraeten
Louis Verbiest
Gabriël Noëth
Félix Andries
Désiré Bourgeois
Denis Hoefkens

Wissels


Begin Match
Ruststand 0-0
      Désiré Bourgeois 0-1 74'
90' Eindstand 0-1 90'
TERUG