18.11.2007 Plaats: Stade communal des Bas-prés

Scheidsrechter: Sam Loeman

Vincent Despiegeleer - Michael Keyen
Toeschouwers: 2.500

Eigen schuld, dikke bult
Een wedstrijd over de taalgrens is steeds een moeilijke opdracht voor de Roodwitten en ook vandaag zou dit niet anders blijken. Er was het kleine veld in erbarmelijke staat dat voetballen bemoeilijkte en er was het scheidsrechterlijk trio dat bij momenten met twee maten en gewichten leek te oordelen. Beide mogen geen excuus vormen voor een minder resultaat. Warren Joyce kon (nog) niet rekenen op Doherty, Pivaljevic, Kenmogne, Cathcart, Jelicic, Hilton en Gbarssin. Luciano Olguin nam voor het eerst in lange tijd plaats op de bank. Souleymane Mamam verdween uit de ploeg. In zijn plaats schoof Ray Fränkel een rijtje op en kwam Ransford Addo hem centraal in de defensie vervangen.

Het lokale excuus voor een stadion was goed volgelopen in de hoop de thuisploeg (die nog maar één keer thuis verloor dit seizoen) te zien stunten tegen de roemruchte bezoekers met het stamnummer één. Het kleine veld leek recentelijk nog omgeploegd door een wedstrijdje tractorpulling en liet door de staat en de afmetingen nauwelijks vlot combinatiespel toe. De thuisploeg wist het eerst te dreigen via ex-Antwerpspeler Bukran, maar echte kansen bleven uit tot diep in de eerste helft. De lijnrechter diende na tien minuten reeds een nieuw vlagje te gaan zoeken in zijn garderobe, maar voor de Antwerpaanhang had het beter geweest moest hij voor zichzelf een vervanger gezocht hebben. De scheidsrechter was ondertussen uitzonderlijk gul met kaarten voor Roel Van Hemert (eventueel terecht) en Spencer Verbiest (onterecht) en hield diezelfde kaarten op zak bij handspel van Langueh en bij drieste tackles van Fassano op Peter Utaka en van Gursever op Stavros Glouftsis. R Antwerp FC nam bijna de leiding tien minuten voor rusten, Peter Utaka mikte de verlengde corner tegen de paal. Aan de overzijde lag Predrag Ristovic goed plat bij een spectaculaire omhaal van Sbaa. Glouftsis zag nog een schot nipt naast gaan nadat het afweek op een Naams been en in de slotminuut hielden de Naamse goalie en een verdediger tot twee keer toe Peter Utaka van de verdiende openingstreffer.

In de tweede helft diende Kevin Baert aan de kant te blijven met een blessure aan de arm. De scheidsrechter deelde opnieuw gretig kaarten uit en het volgende onterechte slachtoffer was Bobsam Elejiko. De thuisploeg duwde R Antwerp FC nu vast op de eigen helft en ging gretig op zoek naar de voorsprong. Fasano rukte mee op en schoot rakelings voorlangs. Copel werd gelanceerd en ook hij besloot staalhard voorlangs. Een minuut later profiteerde invaller Copel aan de tweede paal van een verdedigende fout om de voorsprong op het bord te brengen. De Great Old was de kluts kwijt en wist zich niet onmiddellijk te herpakken. Warren Joyce wilde het evenwicht herstellen en haalde Utaka naar de kant. McStay was nauwelijks ingevallen of Predrag Ristovic verloor de bal bij het uitverdedigen. Copel wist ervan te profiteren. De Antwerpdoelman en Ransford Addo wisten wel nog een keer redding te brengen. De derde poging in enkele seconden was de goede en strafte enkele verdedigende blunders genadeloos af. Halfweg de tweede helft wist David Geeroms op aangeven van McStay de aansluitingstreffer binnen te koppen, zijn ploeggenoten werden er duidelijk niet door geïnspireerd.

Glouftsis wilde wel nog eens met een vluchtschot, rakelings naast, maar vervolgens duurde het een kwartier voor er nog eens gevaar viel op te tekenen. Opnieuw de Griek werd bediend, doch hij vergat over de bal te hangen, het leer te drukken en schoot onbesuisd hoog over. David Geeroms krulde bijna nog een voorzet voorbij de keeper. Ook Ransford Addo mikte op doel in de slotminuut, maar de thuisploeg pakte de zege en vierde deze in de kleedkamers met een dansje, luide muziek en enkele flessen champagne.

Na de wedstrijd de nodige teleurgestelde gezichten bij R Antwerp FC en een razende coach Warren Joyce die zich niet inhield bij zijn analyse na de wedstrijd. Rood-wit toonde opnieuw een heel ander gelaat op verplaatsing en was helaas slechts een schim van zichzelf vergeleken met de wedstrijd tegen KFC VW Hamme. Opnieuw werd de kans gemist om aansluiting te vinden bij de kop van de rangschikking. Door het puntenverlies van veel clubs kruipt de reeks nog wat dichter bij een. Er is (nog) niets verloren, maar evenmin wat gewonnen. Wat ons ook opviel was de zoveelste aanfluiting van de 'strikte combiregeling' dit seizoen.

Wij hebben het al eens moeilijk met heel het combi-gebeuren, maar begrijpen er niets meer van wanneer de loketten voor de bezoekers dan toch gewoon open blijven onder het toeziende oog van de lokale politie. Diezelfde politie en haar stad catalogeerden onze club echter als 'het grootste risicopubliek van tweede nationale' en legden daarom de combi-regeling op. Geldgewin blijkt in Namen dan toch voor te gaan op de zogenaamde veiligheid van de (lokale) supporter...

11 Peter Utaka

46' 9 Thomas Gille (uit)/
22 Christophe Coppel (in)

74' 4 Augey Mundala Olela (uit)/
21 Olivier Nanni (in)

89' 13 Nadir Sbaa (uit)/
20 Marc Crotteux (in)

8 Kevin Baert (uit)/
19 Souleymane Mamam (in)
46'

11 Peter Utaka (uit)/
23 Henry McStay (in)
62'

2 Roel van Hemert (uit)/
9 Luciano Olguin (in)
74'

Roel van Hemert 19'
      Spencer Verbiest 23'
44' Nadir Sbaa
      Bobsam Elejiko 51'
58' Christophe Coppel 1-0
      David Geeroms 60'
63' Christophe Coppel 2-0
      David Geeroms 2-1 68'
79' Gabor Bukran
90' Eindstand 2-1 90'