Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R. Standard de Liège
3 2
26.11.1995 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Eric Blareau

Lijnrechters:
Fernando Redondo - François Medeghini
Toeschouwers: 7.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - R Standard CL

Milosevic en Van Rethy regisseren, Porte scoort

Deurne - Een bleek en alleen in de slotfaze agressief R Standard CL liet op de Bosuil een unieke kans liggen om naar de vierde plaats in de rangschikking door te schuiven. "Veel te weinig voor een ploeg die toch grote ambities heeft," vond Wasseige achteraf. "Vooral in het centrum hielden wij opendeurdag en daarvan profiteerde R Antwerp FC optimaal." Een juiste analyse van de Standardtrainer. Het was inderdaad de thuisploeg die via een hardwerkend duo Cvijan Milosevic-Ronny Van Rethy op het middenveld de plak zwaaide en via Krist Porte fraai scoorde. Een prestatie en een resultaat dat de Great Old naar de betere middenmoot leidt.

De thuisploeg begon aan het karwei met een goed gestoffeerd middenveld en Francis Severeyns als solo-spits. Dit leverde vanaf de eerste minuten balbezit en veldoverwicht op. Een eerste kans na amper vijf minuten ook. Door Krist Porte weggestuurd, verkoos de Cisse bij het duel met Léonard, een al te doorzichtig duiknummertje in plaats van zijn mannetje uit te kappen en vrank en vrij Bodart op de proef te stellen. Goed begonnen, half gewonnen, dacht men op de Bosuil. Bij de volgende snelle en vlotlopende actie was het bingo. En hoe! Cvijan Milosevic die met de minuut nadrukkelijker de rol van spelmaker opeiste, verstuurde een lange voorzet richting Ronny Van Rethy. Hij betrok op zijn beurt Francis Severeyns in een knappe dubbelpass en rondde fraai af. Een klassegoal.

Standard was aangeslagen en ontbeerde de kracht en het vernuft om iets terug te doen. R Antwerp FC bleef dus baas met een poging van de inschuivende Broeckaert waar Bodart letterlijk en figuurlijk een reddend been tussenstak. Onder impuls van een hardwerkende Hellers probeerden de groen uitgedoste Rouches daarna toch wat schwung in de match te krijgen. Dat lukte vijf minuten nadat George Kulcsar Wilmots onder het tapijt had geschoffeld. Niet toevallig was het Hellers die met een subtiele bal Goossens bereikte. En die trapte hard naast Yves Van der Straeten de op dat moment gevleide gelijkmaker binnen. Meer dan dat doeltreffend intermezzo had Standard echter niet in huis. R Antwerp FC kreeg dank zij Cvijan Milosevic (op klasse), Ronny Van Rethy (op karakter) en een overal opduikende Krist Porte opnieuw greep op het middenveld.

Het gevolg liet zich raden. Dreiging, kansen en een verdiende tweede goal. Ingeleid door een actie Kiekens-Severeyns-Godfroid over links, binnengetrapt door Krist Porte die Bodart tegenvoets te grazen nam. Weer een goal uit het boekje. Met Ernst in de plaats van een hinkende Bettagno en iets meer durf en gretigheid begon Standard aan de tweede helft. Het resultaat was bedroevend. Verder dan een kopstoot van Malbasa en een vluchtschot van Goossens kwamen de bezoekers niet. Het verklaart meteen waarom de Luikenaars in het klassement naar een bescheiden plaats zijn teruggezakt. Daar trok de Great Old zich niks van aan. Het bouwde (nog) iets meer veiligheid in en counterde gevat als het kon. Een kwartier voor tijd viel dan ook de logische beslissing. Francis Severeyns bediende zijn maatje Krist Porte bediende, de middenvelder pakte uit met een van zijn verschroeiende afstandsschoten.

Genoeg voor een verdiende thuiszege. Al moest R Antwerp FC in de slotminuten nog even bibberen en beven. Hellers kopte eerst tegen de lat. Malbasa schoof de aansluitingstreffer binnen. Bodart kwam als extra-aanvaller de grote Antwerprechthoek ingestormd. Te laat voor een troostprijs (Danny Geerts - Het Nieuwsblad - 27/11/1995).

Retrospectieve door Peter

Verdiende overwinning voor een sterk R Antwerp FC, gedirigeerd door een sublieme Cvijan Milosevic. De smaakmaker strooide kwistig met bruikbare voorzetten. Cisse Severeyns had een voet in alledrie de Antwerptreffers.

Rood-wit startte sterk. Rony Van Rethy, beter met de jaren, zette na tien minuten een fraaie een/twee op met Cisse Severeyns, kwam schuin voor doel en knalde snoeihard voorbij Bodart, 1-0. R.A.F.C. drukte het gaspedaal in. Cisse Severeyns knalde amper een minuut later op aangeven van Milosevic over. Nico Broeckaert akteerde alweer op een hoog niveau. Op het kwartier schoof hij gepast mee naar voren, kreeg een assist van Cvijan Milosevic, maar stuitte op Bodart. R Standard CL dreigde amper, maar scoorde wel bij de eerste kans. Eon slimme doorsteekbal dwars door het centrum bracht Goossens alleen voor doel.

Met een gestift balletje verschalkte de Standardbelofte Yves Van der Straeten. Lang duurde de bezoekende vreugde niet. Even voorbij het halfuur reet Wim Kiekens de linkerflank open. Hij gaf aan Cisse Severeyns die met een prachtig hakballetje Manu Godfroid aanspeelde. Hij zag op zijn beurt de aanstormende Krist Porte en stak de bal gepast in de loop van de Gentenaar. Bodart kon zich meteen een tweede keer omdraaien.

Ook na de pauze bleef het kijkstuk boeiend, met balbezit voor Standard en kansen vooral voor R.A.F.C. Diep in de tweede helft besliste Krist Porte met een verbluffend mooi doelpunt de partij. Na voorbereidend werk van Cisse Severeyns, knalde hij de bal hard en laag in de linkerhoek. Malbasa verzachtte de bezoekende pijn nog met een late treffer, maar de drie punten bleven volkomen terecht in Antwerpen. De Great Old bewees dat het wel degelijk inhoud heeft, alleen lukt het maar niet om regelmaat in de prestaties te krijgen (Antwerp Clubblad-13 - 17/02/1996).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 27/11/1995)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R. Standard de Liège

Elftallen

1 Yves Van Der Straeten
4 George Kulcsar
3 Nico Broeckaert
6 Geert Emmerechts
5 Rudi Smidts (K)
7 Wim Kiekens
8 Krist Porte
2 Rony Van Rethy
10 Cvijan Milosevic
9 Cisse Severeyns
11 Manu Godfroid
1 Gilbert Bodart (K)
2 Regis Genaux
5 Mircea Rednic
3 Philippe Léonard
4 Ronald Foguenne
8 Alain Bettagno
7 Guy Hellers
10 Dimitri de Condé
6 Gunther Schepens
11 Marc Wilmots
9 Michaël Goossens

Wissels

83' 6 Geert Emmerechts (uit)/
12 Carlo Lavigne (in)
 
11 Marc Wilmots (uit)/
15 Nebosja Malbassa (in)
23'
 
8 Alain Bettagno (uit)/
14 Didier Ernst (in)
46'
 

Begin Match
5' George Kulcsar      
10' Wim Kiekens      
11' Rony Van Rethy 1-0      
      Michaël Goossens 1-1 25'
28' Krist Porte 2-1      
Ruststand 2-1
77' Krist Porte 3-1      
      Nebosja Malbassa 3-2 89'
90' Eindstand 3-2 90'
TERUG