1 2
17.12.1939 Plaats: Rivierenhof Deurne

Scheidsrechter: E. Amelinckx

Na FC Tubantia - Royal Antwerp FC

De koude had blijkbaar het grootste gedeelte der lokale supporters niet kunnen afschrikken, vermits er een flinke belangstellling toen dhr. scheidsrechter E. Amelinckx de elftallen in lijn riep. Dadelijk viel het op dat de hard bevroren grond de beide opstellingen voor vraagstukken stelde, waarvoor zij niet onmiddellijk de gepaste oplossing vonden. Dit verklaart dan trouwens hoe het kwam dat in de eerste minuten goedbedoelde voorzetten niet altijd het gewenste resultaat opleverden. Deze opmerkingen ten spijt, mogen wij niet nalaten te onderstrepen, dat de aanvangsperiode nipt in het voordeel der lokalen was. Verder echter dan tot een trapvasten Bob Paverick, wisten de groen-witten het nochtans niet te brengen. Na een tiental minuten kwam er een kentering in het spel en waren het de rood-witten die die een poosje gevaarlijk ten aanval bleven. Het hoogtepunt van dit offensief lag in een scrimmage voor het doel van Verplancke, waarbij echter de van kortbij afgeschoten kogels van Jos Wagner, René Geuns en Gommaire Lodts, steeds een been of een voet van een der leden der tegenpartij op haar baan vonden.

Omstreeks de 23e minuut kreeg FC Tubantia langs Bertels een vrijschop te nemen: Buls controleerde het leder met het hoofd en bracht het binnen het bereik van Palinckx die het leder eveneens met het hoofd tegen de bovenlat aanstuurde. Kort na deze faze volgde een reeks van drie hoekschoppen tegen R Antwerp FC waaruit de bezochten echter geen tastbaar voordeel wisten te behalen. Wij mogen dan verder niet nalaten melding te maken van een harde kei van Jos Wagner, resultaat van een goed opgebouwden aanval op keurige wijze door Verplancke gestopt.

1-0 op strafschop
Een paar minuten voor de rust kreeg FC Tubantia andermaal een hoekschop te nemen: Mermans zette keurig voor en op tusschenkomst van Buls ging de bal tusschen de palen verdwijnen, wanneer Jos Weyns het leder met de hand stopte. De strafschop die hierop logischerwijze volgde, werd netjes door Devries binnengegeven. Na de rust permuteerde Mermans met Palinckx. Dit laatste bleek voor R.A.F.C. geen beletsel om enkele minuten na het vertrek een gevaarlijk standje voor het heiligdom van Verplancke uit te lokken. De drukking van R.A.F.C. bleef aanhouden. Omstreeks de twaalfde minuut op samenspel Gommaire Lodts en Jos Wagner kon laatstgenoemde met een schuin schot de ploegen gelijk stellen. Nog geen drie minuten later, op inzenden van Harry Kegels, bezorgde Jos Wagner met een schitterend schot onder de lat zijn ploeg een 1-2 voorsprong. Dit tweede doelpunt bracht er bij R.A.F.C. helemaal het vertrouwen in, bij zooverre dat FC Tubantia haar beste krachten aan de verdediging moest wijden. Ofschoon de groen-witten in de laatste minuten nog een verwoed offensief ontketenden, veranderde de scoor niet meer.

Onze beschouwingen
Toen Jos Wagner in de tweede helft zo ongeveer na een kwart-uur spel, den scoor tot 1-1 wist te om te werken, dan was het spelbeeld der partij best in overeenstemming te brengen met den bereikten stand. Wel had R.A.F.C. een paar scoor-kansen meer gehad, maar op basis van het vertoonde spel en naar een neutrale maat gemeten, bekwamen beide partijen op dat moment precies wat ze toekwam. Nadat rood-wit de bordjes in evenwicht had gebracht, kwam er bij hen wat meer animo in. Een fraai doelpunt langs Jos Wagner deed de geestdrift nog enkele graden stijgen, voor zoover dit dit natuurlijk met deze siberische koude mogelijk was, zodat FC Tubantia zich langen tijd tot een eervol verdedigen moest bepalen. In haar geheel een vrij goede partij, waarbij R.A.F.C. zich technisch beter toonde dan FC Tubantia, dat wij al beter zagen spelen. Bij de beste spelers vernoemen wij langs den kant der bezoekers: Bob Paverick, terwijl ook de voorhoede vaak goed werk leverde. Bij FC Tubantia toonden Buls en Mermans zich de bedrijvigsten.

Louis Bastin

43' Devries 1-0
Ruststand 1-0
      Jos Wagner 1-1 57'
      Jos Wagner 1-2 60'
90' Eindstand 1-2 90'