29.11.1931 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Henri Christophe

Na Royal Antwerp FC - Union Saint-Gilloise (SR)

Zooals te voorzien, had de match tusschen Royal Antwerp FC en Union Saint-Gilloise, betrekkelijk veel volk naar den schoonen Boschuilground gelokt. Hoewel koud, was het weder best geschikt tot de beoefening van het voetbalspel. Ten 2 ure roept heer Christophe de elftallen tusschen de krijtlijnen.

Nadat de nieuwe supportersclub VeNePako een eereronde gemaakt had, beviel de tosskeuze aan Rik De Deken. R.A.F.C. heeft hierdoor licht windvoordeel. Union Saint-Gilloise (SR) leidt den eerste aanval zonder eenig gevolg. Als Weydisch incentert, kopt Raemdonck over. U.S.G. valt een tijd aan tot R.A.F.C. een prachtcombinatie uithaalt, waarop Willy Ulens naar doel kogelt. Vandeweyer redt duikelend. Dan volgen wederzijdsche aanvallen, waarbij R.A.F.C. gevaarlijker is. Als Weydisch voorzet, kan Van Caelenberghe schieten, wijl Louis Somers prachtig redt. Op de 10e minuut geeft Alfons Mertens vooruit aan Jos Van Beeck die in de vlucht nummer een net. Een prachtdoel! Een schoone Antwerpaanval wordt in extremis door Smellinckx geweerd. U.S.G. is moedig, maar de aanvallen zijn niet afgewerkt. Als U.S.G. langs 't midden aandringt, moet Louis Somers een schot van Carnewal in corner zetten.

De hoekschop haalt niets uit. Het spel is aantrekkelijk om volgen en vrij goed verdeeld. Op aanval van R.A.F.C. zet Jos Van Beeck over. Dis Bastin wordt dan ten onrechte bestraft op een gevaarlijken rush. Hoewel mooi om volgen, brengt het spel niets meldenswaardigs mede. Een corner voor U.S.G. haalt niets uit. De Antwerpbacks halen goed spel uit. U.S.G. geraakt heel zelden verder. Dis Bastin dwingt een hoekschop af zonder gevolg, waarna Louis Somers een zwakke schop van Carnewal te knippen heeft. Als Carnewal voor doel komt, zet hij op Rik De Deken. Op den corner ontzet Jean De Clercq onvoldoende. Rommens herneemt en stelt van ver met een verrassend schot gelijk (36e minuut). U.S.G. leidt den aanval langs Weydisch in off-sidestand, maar Louis Somers redt zeer kansrijk. U.S.G. is sneller in handelen dan R.A.F.C.

Nu dringt R.A.F.C. aan. Vandeweyer zet in corner, gevolgd van recorner die niets opbrengt. Juist voor de rust begint het te regenen. Aan de poos luidt de stand 1-1.

Pas is hernomen, als Dis Bastin netjes incentert. Vandeweyer redt met de vuist en staat den corner toe die niets oplevert. Van den Eynde schiet aan den anderen kant over. Als Willy dan van ver op doel kogelt, blokkeert Vandeweyer prachtig. Dan volgen wederzijdsche aanvallen. Als Charles Pincket dan Raemdonck foult, wordt de free-kick op Jos Van Beeck gegeven en ontzet. Op de 8e minuut komt de bal van Flor Lambrechts bij Soo(ke) De Vries die inzet. Jos Van Beeck kopt er onder den duikelenden keeper en het wordt 2-1. R.A.F.C. dringt aan, maar U.S.G. ontzet. Carnewal kopt op doel en Rik De Deken redt met brio. Vandeweyer pakt twee ballen van Willy Ulens en Dis Bastin. Willy Ulens verkijkt een schoone kans op pas van Sooi(ke) De Vries, waarop het doel van U.S.G. bestormd wordt tot het leder uitgaat. Op de 18e minuut kogelt Sooi(ke) De Vries op doel, Vandeweyer mist, een doelworsteling ontstaat en Flor Lambrechts scoort nummer drie voor R.A.F.C.

Deze periode is prachtig voor de rood-witten die in alle lijnen uitmunten. Sooi(ke) De Vries mist dan een schoone kans. R.A.F.C. dringt gel aan. Als Willy Ulens naar doel kogelt, redt Vandeweyer mirakuleus. R.A.F.C. dringt nog aan. Willy Ulens zet voor aan Flor Lambrechts en het wordt 4-1 op de 29e minuut. Een minuut later wordt Van den Eynde aangeloopen en onder protest van het publiek, kent de referee een penalty toe, door Claessens omgezet. Het wordt te donker om het spel goed te volgen. R.A.F.C. is flink in meerderheid. Het einde nadert met een schoone lokale zege. U.S.G. dwingt nog een corner af, gered in recorner, waarop doelworsteling volgt. R.A.F.C. ontzet tot slot en de bal komt bij Flor Lambrechts die iedereen verschalkt. Spijts het uitloopen van Vandeweyer, scoort hij nummer vijf. U.S.G. bekomt nog een corner, maar het blijft 5-2 voor R.A.F.C.

Onze beschouwingen
De 5-2 zege van R.A.F.C. op U.S.G. heeft de aanhangers van rood-wit volkomen bevredigd. De eerste helft was verdeeld na een goed eerste kwartuurs van R.A.F.C. R.A.F.C. kon haar spel niet volledig opdringen en er werd niet voldoende op de vleugels gewerkt. U.S.G. wist licht de overhand te nemen en ras gelijk te stellen. Na de poos was R.A.F.C. er heel wat beter in, dank aan het meer opentrekken van het spel. Aldus kwamen vier doelpunten de voorlinie beloonen, wijl U.S.G. met een licht toegekende strafschop, vrede moest hebben. De 5-2 scoor geeft de verhouding van het spel wel weer. Bij R.A.F.C. mag de gansche ploeg voor haar tweede helft geloofd worden. Toch verdienen Rik De Deken, Alfons Mertens, Flor Lambrechts en Jos Van Beeck een speciale vermelding. Bij U.S.G. was de ploeg in de eerst helft goed. Na de poos ontnam de vermoeidheid der halfs een groot deel der waarde aan het team. Vallen op: Pappaert, Welkenhuyzen en Carnewal. Goede leiding van heer Christophe.

(bron: GvA - historisch archief - 30/11/1931)

Pierre Weydisch

10' Jos Van Beeck 1-0
      Rommens 1-1 36'
Ruststand 1-1
53' Flor Lambrechts 2-1
63' Flor Lambrechts 3-1
74' Flor Lambrechts 4-1
      Jean Claessens 4-2 75'
88' Flor Lambrechts 5-2
90' Eindstand 5-2 90'