Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. A.R.A. La Gantoise
1 1
05.02.1928 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Delchevalerie

Wedstrijdverslag

Na Royal Antwerp FC - ARA la Gantoise

De concurrentie van Berchem Sport-R Standard CL was wellicht de oorzaak dat er een dun gezaaid publiek aanwezig was op het ruime Antwerpstadion als de wedstrijd een aanvang nam. De eerste helft zag Royal Antwerp FC bevoordeeligd door den wind, aanvankelijk leiden. Stilaan verminderde de spelhoedanigheid. Regen en wind deden het geestdriftpeil onder nul vallen. Het spel liep dan gelijk op. De tweede helft zag ARA la Gantoise goet inzetten en gelijk maken. R.A.F.C. nam hierop de bovenhand, terwijl de Gentenaars tegen het einde het hooge woord spraken. De draw moet bveide clubs bevredigen. Heer Delchevalerie gaf het vertrekken aan de teams.

R.A.F.C. wint den toss. Nadat ARA la Gantoise even aangevallen heeft, neemt rood-wit de bovenhand. Op den 3en minuut zet Dis Bastin mooi voor, Ferdinand Wertz kopt door, Willy Ulens schiet nummer een binnen. Een free-kick op de lijn van het strafschopgebied loopt op niets uit voor R.A.F.C. ARA la Gantoise antwoordt, doch even later mist Willy Ulens van een niet het doel, waarna een aanval langs Dis Bastin door off-side vernietigd wordt. Het doel van Louis Somers komt in gevaar op corner. Lammens mist een zeker doel. R.A.F.C. blijft fel aanvallen, doch den windt belet alle balcontrool. Het spel is ver van belangwekkend. De tijd verloopt en we kunnen weinig noteeren. De Antwerpmen spelen te veel met het leder in de lucht, waardoor de Gentsche backs meester blijven van den toestand. Tegen het einde dezer helft is ARA la Gantoise licht baas. Aan de poos leidt R.A.F.C. dus met 1-0.

Na de rust start R.A.F.C. Het leder gaat weldra buiten, waarna Louis Somers een shot van Lammens stopt. Willy Ulens mist een zeker doeltje als hij op twee meter van het doel zich het leder laat afpakken. Despae lost daarna een kogel, die Louis Somers prachtig redt. Even later duikelt De Munter gepast op een kanonbal van Willy Ulens. Op den 16en minuut bekomt ARA la Gantoise corner. Hebbelinck geeft weg en krijgt het leder terug om in te centeren. Charles Simons, door Lammens gedwongen, wil ontzetten en scoort tegen eigen ploeg (1-1). R.A.F.C. ontmoedigt zich niet. De Munter krijgt nu enkele gelegenheden om zich te onderscheiden. Hij duikelt schitterend op een center van Camiel Simons. Het spel wordt nu vinniger en meer betwist. Op den 29en minuut bekomt R.A.F.C. penalty voor fout van Lagasse. Willy Ulens schiet, doch De Munter duikelt mooi in corner.

R.A.F.C. bekomt even later een free-kick voor hands van De Munter op de doellijn, doch trekt er geen nut uit, waarna een center van Dis Bastin door De Rycke verwerkt wordt. Een nieuwe center van Dis Bastin levert niets op, waarna Louis Somers twee schoten van Despae en Lammens stopt. ARA la Gantoise begint het nu te meenen. Despas dringt tusschen de twee backs door en schiet over Louis Somers op den doelpaal. Lammens doet even later hetzelfde, waarna een doelworsteling ontstaat voor de netten van Louis Somers. Tenslotte vliegt het leder buiten en komt het einde met gelijken scoor (1-1).

In de eerste helft was het spel gedurende geruimen tijd weinig interessant, terwijl het in de tweede helft beter verliep. Bij R.A.F.C. hield Louis Somers goed wat te houden was. Bij de backs was Rik De Deken de beste. Bij de halfs was Alfons Mertens evenals Jean De Clercq goed, terwijl Charles Simons het ongeluk had zijn ploeg een punt te kosten. Bij ARA la Gantoise viel vooral De Munter op in het doel. Van de backs was De Rycke de beste, doch soms al te hard. De halflijn vomrt een goed geheel met Boesman als uitblinker, terwijl de voorlijn slechts bij stooten bleef, dan vallen Despae en Lammens op, terwijl de overigen niet boven het gewone komen.

(bron: GvA - historisch archief - 06/02/1928)

Statistieken

R. Antwerp F.C. A.R.A. La Gantoise

Elftallen

Louis Somers
Rik De Deken
Alfred Beugnier
Charles Simons
Alfons Mertens
Jean De Clercq
Jos Mortelmans
Ferdinand Wertz (K)
Willy Ulens
Camiel Simons
Désiré Bastin
Georg De Munter
Godefroid De Rijcke
Hector Lefèbre
Joseph De Groote
Firmin La Gaesse
Gustave Boesman
André Hebbelinck
Georges Despae (K)
Jules Lammens
Leo De Koninck
Romain Van der Meire

Wissels


Begin Match
3' Willy Ulens 1-0      
Ruststand 1-0
      Charles Simons (own-goal) 1-1 61'
90' Eindstand 1-1 90'
TERUG