5 2
28.04.1929 Plaats: Het Rooi

Scheidsrechter: Tombeux

Na Royal Antwerp FC - Royal Racing CB

Veel volk rond het veld van Berchem Sport voor deze belangrijke match tusschen Royal Antwerp FC en Royal Racing CB. Het veld lag in uitstekenden staat en het weder was ook van de partij. Het Antwerpbestuur had voor een flink muziekcorps gezorgd, zoodat in de beste stemming de ploegen verwacht werden. De Ratten maakten ophef door hun Engelsche shirts in de vorm van een puzzleruit. Heer Tombeux had de leiding over de opstellingen. Royal Racing CB wint den toss. Dis Bastin schiet wijd over doel op den eersten minuut. R.A.F.C. neemt weldra ht spel in handen, maar de Brusselsche backs verwerken flink. Op den zevenden minuut komt Dis Bastin van den vleugel voor doel, geeft een achterwaartsch pasje aan Willy Ulens en nummer een zit binnen. Een prachtdoel. Twee minuten later geeft Jean De Clercq aan Willy Ulens en deze aarzelt niet. Hij schiet van twintig meter een tweede punt binnen, ondanks een wanhoopsduikeling van De Bie.

Op een nieuwe poging van Dis Bastin redt Van den Houtte in extremis met het hoofd. R.A.F.C. combineert prachtig en is werkelijk in een goeden dag. Een aanval der Ratten wordt door off-side gebroken, terwijl Louis Somers redden tusschenkomt op een poging van Moeschal. Op den 16en minuut rent Dis Bastin weer langs Jodart. Lavigne wordt ook gevloerd. De Bie moet een derde maal visschen. R.A.F.C. blijft baas, maar Royal Racing CB ontmoedigt zich toch niet. Op de 23en minuut krijgt Petit een verren pas. John Mortelmans valt. Petit zet van wijd onder de lat buiten bereik van Louis Somers een tegen punt binnen (3-1). Als Charles Pincket mist, redt Rik De Deken op 't nippertje het aandringen van De Greef. Het spel is nu beter verdeeld. Af ten toe worden de verdedigingen aan het werk gesteld. Louis Somers krijgt veel werk, Greenaway is gevaarlijk. Royal Racing CB is nu in de meerderheid. Op den 39en minuut geeft Moeschal aan Greenaway, deze centert.

Terwijl Rik De Deken en Charles Pincket met de hoofden tegeneen slaan, herneemt Petit en zendt een tweede punt in de netten van Louis Somers (3-2). Op een center van Frans Lodts als R.A.F.C. zich van de drukking kan ontlasten, redt De Bie op de lijn. Rust is daar met 3-2 voor R.A.F.C.

Bij de herneming is R.A.F.C ras ten aanval. Op een corner redt De Bie met de vuist op de fatale lijn, waarna een off-side van Dis Bastin een zeer gevaarlijken aanval breekt. R.A.F.C. dwingt een corner af. Frans Lodts neemt de hoekschop. De Bie redt met de vuist. Het leder komt bij Dis Bastin die via den paal een vierde punt scoort (4-2) na tien minuten. Het spel is nu goed verdeeld. Charles Pincket doet een paar missingen die nogal goed verloopen. De Bie van zijnen kant is ook niet zeker op sommige oogenblikken, terwijl andere speelphasen toelaten over zijn keeperskunst te oordelen. R.A.F.C. komt weer in meerderheid en de aanvallen worden talrijker. De Greef komt spelen op de plaats van Godart. Als de Racing-verdediging aarzelt, lost Jos Van Beek een schot, door De Bie op de lijn gestopt. Het leder komt bij Dis Bastin. Op den 23en minuut telt R.A.F.C. haar vijfde doel. Het spel wordt een tikje harder.

Van den Houtte en Moesschal lopen een vermaning op. Royal Racing CB doet een gevaarlijken aanval. Op corner ontsnapt het doel van Louis Somers van een niet aan de doorboring. De Bie onderscheidt zich dan op schot van Frans Lodts, als Willy Ulens in het doel terechtkomt... in stede van den bal. R.A.F.C. is nu afgeteekend baas. De Bie moet gedurigaan tusschenkomen. Hij is soms al te fantaisist. Een corner door hem onnoodig toegestaan, kost haast een doel. De minuten verloopen in het voordeel van R.A.F.C. die een schoone 5-2 zege behaalt.

Onze beschouwingen
De wedstrijd tussen Royal Antwerp FC en Royal Racing CB was zeer aantrekkelijk. In de eerste helft werkelijk schoon. Als spel was het langs weerskanten zeer schitterend. De eerste twintig minuten waren geheel voor Royal Antwerp FC, dat dank zij het welbegrepen spel van Dis Bastin drie doelen telde. Royal Racing CB hernam zich en gedurende het volgende kwartuurs was R.A.F.C. in minderheid. Twee doelen kwamen de Ratten beloonen. Tegen de rust was R.A.F.C. weer beter. De 3-2 voorsprong mocht verdiend geheeten worden. Na de rust was R.A.F.C. doorgaans de meerdere. De 5-2 overwinning is dan ook de juiste belooning voor de rood-witten die een flinke partij leverden. Louis Somers kreeg niet veel te doen, terwijl de backs soms heel goed, soms haperden.

John Mortelmans leverde een uitstekende partij, terwijl Jean De Clercq en ook Charles Simons ook goed op dreef waren. In de voorlijn waren Dis Bastin en Willy Ulens in tip-top vorm. Jos Van Beek belooft veel, tewijl Louis (Bob) De Deken en Frans Lodts er niet helemaal in waren. De leiding van heer Christophe was voortreffelijk.

(bron: GvA - historisch archief - 29/04/1929)

Ferdinand Vens

7' Willy Ulens 1-0
9' Willy Ulens 2-0
16' Désiré Bastin 3-0
      Petit 3-1 23'
      Petit 3-2 30'
Ruststand 3-2
54' Désiré Bastin 4-2
68' Désiré Bastin 5-2
90' Eindstand 5-2 90'