4 3
04.12.1938 Plaats: Edgar Desmedtstadion

Scheidsrechter: Henri Maeck

Na Royale Cercle Sportif Brugeois - Royal Antwerp FC

Royale Cercle Sportif Brugeois heeft in extremis en met een twijfelachtig doel, de zege behaald tegen R Antwerp FC. Heer Maeck leidde de ploegen. Cercle wint den opgooi zonder voordeel. Van den beginne af is het spel uiterst boeiend. R.A.F.C. doet evenveel en teekent aan de 9e minuut na samenspel der voorlijn door tusschenkomst van Jos Wagner een punt aan. Cercle bekomt daarop een hoekschop, goed door Lamaire gegeven en nog beter door Ruysschaert binnengekopt op de 11e minuut. De thuisclub blijft eenigen tijd aan den aanval en dwingt een hoekschop af zonder nut. Lamaire laat zich dan enkele malen in buitenspel vangen. Daarop volgt een schoone aanval der bezoekers, maar Vital Backeljau kogelt naast het doel. R.A.F.C. is nu het meest aanvallend, maar de jonge Cercle-verdediging laat zich niet verschalken. Cercle verplaatst het spel en bekomt een hoekschop, nogmaals op meesterlijke wijze door Lamaire gegeven. Daarop ontstaat een schermutseling voor doel. Een drietal schoten van Cercle worden kansrijk gestuit, tot ten slotte Billiet het doel zou lukken, maar Bob Paverick met de hand redt. Strafschop door Deschepper omgezet op de 35e minuut. R.A.F.C. ontketent nu een hevig offensief. Cercle is ingedrongen. Ook kan Vital Backeljau aan de 43e minuut gelijk stellen. Rust: 2-2.

Het spel is nauwelijks drie minuten hernomen, wanneer Vital Backeljau doorbreekt en Desmedt vloert met een prachtig grondscherend schot (2-3). Cercle bekomt dan twee corners, die niets opleveren. R.A.F.C. gaat terug ten aanval. Na 20 minuten nochtans zet Ruysschaert van ver voor. Lamaire herneemt met het hoofd en kopt binnen (3-3). Cercle leidt nu verscheidene gevaarlijke aanvallen op de Antwerpkooi. Toch moet Desmedt ook een laag schot van Fille Blanckers in corner afweren. Er blijven nog enkele minuten te spelen. R.A.F.C. zwoegt om de zege af te dwingen, terwijl Cercle zich overtreft om het verdiende punt te behouden. Op ontzetten van Desmedt breekt De Schepper door, stuurt naar Lamaire die op zijn beurt aan Naert overgeeft. Deze breekt alleen door en schiet op de lat. Ruysschaert herneemt met het hoofd. Richard Gedopt houdt al duikelend op of achter de lijn. De Cercle-spelers eisschen doel, de Antwerpspelers beweren het tegenovergestelde. Tenslotte raadpleegt heer Maeck zijn grenswachter. Na lang geredetwist, wordt het Cercle-doel toegekend op de 43e minuut. Onder uitbundig gejuich der Cercle-supportrs komt het einde met een lokale 4-3 zege.

(bron: GvA - historisch archief - 04/12/1938)

Jos Wagner 0-1 9'
11' Raymond Lamaire 1-1
35' André De Schepper (penalty) 2-1
      Vital Backeljau 2-2 43'
Ruststand 2-2
      Vital Backeljau 2-3 48'
65' Raymond Lamaire 3-3
88' Arthur Ruysschaert 4-3
90' Eindstand 4-3 90'