5 2
20.11.1938 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Boeykens

Na Royal Antwerp FC - White Star AC

De ontmoeting tussen rood-wit en de gesternden had een bevredigende opkomst gelokt. Heer Boeykens betwist den opgooi en R Antwerp FC wint den toss met windvoordeel. De eerste gevaarlijke aanval komt van Devos. Demulder kogelt op doel, Richard Gedopt stopt kalm. Na Jos Weyns zet ook Devries vruchteloos de achterhoede der gesternden aan 't werk. Op pass van Jos Weyns breekt Jos Wagner door. Bogaerts kan gepast duikelen. Op center van Flévez mist Collet een reuzenkans. Jos Weyns en vervolgens Demulder en Flévez scheppen gevaar voor de achterhouden. White Star is niet ongevaarlijk. Als Devos na 12 minuten een vrijschop voor doel plaatst, kopt de zeer dichtstaande Demulder binnen. Het doel wordt terecht afgekeurd. Dit herhaalt zich twee minuten later, als Devos in 't doel staat om een bal van Flévez in te koppen. Vlak hierop houdt Bogaerts een prachtschuiver van Jos Wagner en oogst dan fel applaus als hij een zeer dicht schot van Jos Warner over de lat werkt.

Een geweldig geharrewar ontstaat op kopbal van Sooi(ke) De Vries. Wagner's boogschot wordt slechts in extremis afgeweerd door Curely. Een doel van Jos Wagner wordt wegens fout afgekeurd. Na 21 minuten is hij gelukkiger om den scoor te openen op samenspel tusschen Bert D'Hollander en Vital Backeljau. Een minuut later geeft Vital Backeljau weer fraai naar Jos Wagner. Via den paal is het 2-0. R.A.F.C. dringt nu fel aan, maar stuit op een stevige achterhoede. De bezoekers loopen herhaaldelijk in de buitenspelval. Op pass van René Geuns zet Jos Wagner vanuit een onmogelijken hoek op den zijpaal. Na een tijd verdeeld spel brengt Collet op. Bert D'Hollander weert onbehendig af en bezorgt een salonpass aan Devos, die Richard Gedopt geen kans geeft. 2-1 na 37 minuten. Langs weerskanten blijft een corner onbenut en rust is daar met 2-1.

Bij 't hernemen hebben Piennevaux en Dernulder van plaats verwisseld. De Brusselaars hebben thans wind in den rug. Toch is Bogaerts de eerste in actie. Hij duikelt puik in corner op kogel van Vital Backeljau. Op den hoekschop neemt Jos Weyns gepast op en kogelt onhoudbaar binnen, 3-1 na 5 minuten. Twee minuten later centert Devos voor doel en Flévez scoort van dicht tegen (3-2). R.A.F.C. dringt aan, maar de backs van White Star ontzetten steeds beslist en trajvast. R.A.F.C. bekomt dan na 15 minuten gemakkelijk corner, die puik door Jos Weyns gegeven wordt. Vital Backeljau herneemt en kopt fraal onder de lat binnen: 4-2. Jos Wagner wordt door Curely zuiver gehaakt. rnaar de referee laat onder geweldig protest vervolgen. Vital Backeljau en Sooi(ke) De Vries stellen Bogaerts aan 't werk. Deze laatste oogst weer applaus als hij flink duikelt op een kei van Vital Backeljau. White Star dringt af en toe gevaarvol aan.

Antoine Van Nuffel is niet steeds gelukkig in zijn tusschenkomsten. Als René Geuns voorzet aan Vital Backeljau, zet deze op den paal en de vallende Bogaerts weet nog te redden. Na een hoekschop voor de lokalen volgt er weldra een andere. Jos Weyns geeft puik naar Jos Wagner en die slaat met de hand binnen, zoodat het doel dan ook afgekeurd wordt. Na 29 minuten geeft Jos Wagner naar Sooi(ke) De Vries, deze centert in en Jos Wagner kogelt zoo hard op doel dat de duikelende Bogaerts het leder moet laten rollen (5-2). Op hoekschop voor White Star, schiet Collet rakelings over. Bogaerts redt dan weer flink op een geweldig schot van Vital Backeljau. Als Devos doorbreekt, zet hij op Richard Gedopt. Deze duikelt in de voeten van Piennevaux en begaat blijkbaar fout, want de referee kent penalty toe. Devos neemt hem, Richard Gedopt stopte!

De kampleider verliest den kop en staat corner toe onder een geweldig protest. Tot wijziging komt het toch niet. Bogaerts staat corner toe op kei van Jos Wagner. Nog wat heen- en weergetrap en het einde is daar met 5-2.

(bron: GvA - historisch archief - 20/11/1938)

August Devos

21' Jos Wagner 1-0
22' Jos Wagner 2-0
      A. Devos 2-1 37'
Ruststand 2-1
50' Jos Weyns 3-1
      Flévez 3-2 52'
60' Vital Backeljau 4-2
74' Jos Wagner 5-2
90' Eindstand 5-2 90'