Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R.S.C. Anderlechtois R. Antwerp F.C.
4 3
Zon. 11 september 1938 Plaats: Stade J. Versť

Scheidsrechter: Degotte

Wedstrijdverslag

Na RSC Anderlechtois - Royal Antwerp FC
Het bezoek der knappe Antwerpploeg te Anderlecht heeft een groote belangselling naar het veld der paars-witten gelokt. De rangschikking van beide ploegen is hier wellicht niet vreemd aan. Na den toss laat heer Degotte spelen. R.A.F.C. wint den opgooi en leidt de eerste aanvallen. Een keihard schot van Fille Blankers wordt door Mertens stijlvol verijdeld. Aan de zevende minuut gaat Fernand Desmidt er alleen van door en zendt in. De Prins onderschept, maar zijn schot belandt bij Fille Blankers. Hij geeft door aan Jos Wagner, met een onhoudbaar keihard schot is Mertens gevloerd. Wanneer De Prins aan Luxem geeft en deze op doel zendt, kan Richard Gedopt mooi redden. Na 21 minuten breektFernand Desmidt door, centert en Vital Backeljau herneemt en lukt een tweede doel voor de bezoekers, niettegenstaande een wanhopige duikeling van Mertens. R.A.F.C. is technisch in alle lijnen de meerdere. Stilaan vermindert het tempo en R.S.C. Anderlechtois kan nu gelijken tred met de rood-witten houden. Aan de 35e minuut breekt Janssens door, Richard Gedopt aarzelt. Van Vaerenbergh, hernemend, kan den achtertand tot een doel terugbrengen. R.S.C. Anderlechtois blijft aandringen, maar tot aan de poos blijft den stand 1-2 voor R.A.F.C. behouden.

Onmiddellijk na de hernemeing is R.A.F.C. alweer ten aanval. Op persoonlijke poging van Jos Wagner kan Mertens met groote moeite den kei in hoekschop verwerken. Nog blijft R.A.F.C. aandringen, maar Mertens is niet te verschalken. Aan de 15e minuut op doelworsteling voor de Antwerp-kooi herneemt Van Vaerenbergh met het hoofd en de ploegen staan gelijk. De reactie blijft niet uit. R.A.F.C. valt verwoed aan. Aan de 23e minuut kan Jos Wagner met een bliksemschot vanop 15 meter de rood-witten andermaal den voorsprong verschaffen. Jos Wagner is verbluffend van brio, maar Mertens laat zich niet verschalken. Hij houdt verschillende mooie schoten. Op misverstand van de bezoekende verdediging zendt Van Vaerenbergh keihard op doel. Het leder komt op de lat terecht. Na 34 minuten zakt Van Vaerenbergh af en kan op persoonlijke poging, de ploegen gelijkstellen. R.A.F.C. reageert, maar de lokale verdediging is niet te verschalken. Aan de 43e minuut snelt Luxem langs de lijn, geeft aan Van Vaerenbergh die afgeteekend in buitenspelstand staat. De scheidsrechter laat begaan. Wanneer Van Vaerenbergh door een der Antwerp-verdedigers in de rug wordt geduwd, kent hij strafschop toe, door Van Vaerenbergh in de laatste minuut in het winnend punt omgezet. Het einde komt met 4-3.

Korte beschouwing
R.S.C. Anderlechtois heeft een zeer gevleide zege geboekt, rekening houdend met ' technisch veel hooger staand spel der Antwerpsche rood-witten, die doorgaans in meerderheid waren. Temeer daar aan de basis van het winnend punt der lokalen nog een flagranten offside van Van Vaerenbergh lag. R.A.F.C. is er heel wat op vooruitgegaan tegen vorig jaar en zal nog menig succes boeken.

(bron: GvA - historisch archief - 11/09/1938)

Statistieken

R.S.C. Anderlechtois R. Antwerp F.C.

Elftallen

Jean Mertens
Pierre De Pauw
Georges Van Caelenberg
Raoul Deprins
Victor Erroelen
FranÁois Gets
Henri Dekens
Arnould De Raeymaeker
Michel Van Vaerenbergh
Jan Janssens
Joseph Luxen
Richard Gedopt
Bob Paverick
Antoine Van Nuffel
Rik Boogaerts
Gust Pauwels
Sooi(ke) De Vries
Fille Blankers
Bert D'Hollander
Jos Wagner
Vital Backeljau
Fernand Desmidt

Wissels


Begin Match
      Jos Wagner 0-1 7'
      Vital Backeljau 0-2 21'
35' Van Vaerenberg 1-2      
60' Van Vaerenberg 2-2      
      Jos Wagner 2-3 68'
79' Van Vaerenberg 3-3      
89' Van Vaerenberg (penalty) 4-3      
90' Eindstand 4-3 90'
TERUG