13.10.2001 Plaats: Stade Maurice Dufrasne

Denis Bruggeman - Bernard Hosdains

Vierde official: Henri Collard
Toeschouwers: 7.500

Ibrahima Yattara wervelt doorheen defensie Standard maar R Antwerp FC profiteert niet - "Wat een gemiste kans!"
LUIK - R Antwerp FC heeft een unieke kans laten liggen om op Sclessin onverhoopte punt(en)winst te behalen. In een heerlijke wedstrijd lag de Great Old nooit onder tegen een onzeker R Standard CL. Zelfs nadat Stefan Leleu en trainer De Coninck uitgesloten waren, bleef R Antwerp FC het de Luikenaars moeilijk maken. Uitblinker Ibrahima Yattara was niet af te stoppen, maar miste vaak de ultieme voorzet, zodat de Great Old niet kon profiteren van zijn supervorm.

Zelden zal een rechtsbuiten zijn tegenstander zo dol hebben gespeeld als Ibrahima Yattara zaterdag deed met de arme Gonzague Vandooren. De ex-Lierenaar zag de 18-jarige Guineeër langs alle kanten voorbijlopen. "Ik voelde me goed in mijn vel," aldus Ibrahima Yattara. "De trainer had me gevraagd de verdediging van R Standard CL in snelheid te passeren. Dat lukte keer op keer, die mannen werden bang voor mij. Negentig procent van de dribbels lukte, ik had zelfs het zelfvertrouwen om een vrije schop op te eisen. Een ploegmaat dacht hem te nemen, maar ik wilde laten zien dat ik het ook kan en het was bijna goal. Toch kan ik niet tevreden zijn. Wat een gemiste kans om voor een stunt te zorgen! R Antwerp FC verdiende meer, we hadden kunnen winnen. Jammer genoeg misten we de kansen. We counterden gevaarlijk, maar de laatste voorzet was vaak slecht. Ook van mij, ja. Dat komt omdat ik nog steeds niet honderd procent ben. Vergeet niet dat ik een jaar bijna niet heb gevoetbald. Geef me nog een maand en je gaat wat beleven. Ik kan écht nog beter dan wat ik tegen R Standard CL heb laten zien. Normaal is de voorzet juist een kwaliteit van mij, nu ontbrak het me aan frisheid om een beslissende pass te versturen. Ik sprintte vaak het hele veld over, dribbelde onderweg enkele tegenstanders en dus had ik de kracht niet meer om een scherpe voorzet te geven. Soms was het ook niet mijn fout. Bij momenten moest ik wachten omdat de ploegmaats te laat vooraan waren. Ook zij konden me blijkbaar niet volgen. Niemand is zo snel als ik, maar met positiespel moeten we een oplossing kunnen vinden voor dat probleem."

Ibrahima Yattara ging wél opzichtig in de fout toen hij, net na de gelijkmaker van R Standard CL, een veelbelovende counter om zeep hielp. "Die kans was het keerpunt van de wedstrijd", bevestigde Omar Mussa. "Ibrahima en ik verschenen alleen voor Susnjara. Ik verwachtte dat hij de bal achteruit zou leggen, maar hij gaf hem te ver vooruit, zodat de doelman ertussen lag. Als het daar 1-2 wordt... Ach, we zijn alle twee jong, soms maken we kleine foutjes. Ibrahima en ik spelen nog niet lang samen, onze samenwerking moet groeien." "Omar en ik worden een duo dat brokken gaat maken. Ik speel graag met hem, het klikt tussen ons. Voor mij is het belangrijk te blijven presteren. Vorig jaar heb ik nauwelijks gespeeld, dit seizoen móét ik iets doen voor R Antwerp FC. Ik heb de president beloofd dat ik de club zou helpen. Daarom wil ik mijn contract, dat in mei afloopt, met twee of drie jaar verlengen. Ik kan best nog even op de Bosuil rijpen."
(bron: sport 24 - 13/10/2001)

Minuut per minuut
00' Vooraf: bij R Antwerp FC verdwijnt Yves Feys niet enkel uit de basis, hij zit zelfs niet op de bank. Voor de rest komen de bezoekers zoals verwacht aan de aftrap. Bij Standard mag Aarst de bank nog eens verwarmen. Preud'homme gaf de voorkeur aan Walasiak.
03' R Antwerp FC krijgt een eerste kans. Harald Pinxten speelt in op Ibrahima Yattara die ontdoet zich van Ernst. Hij besluit vanuit een scherpe hoek voorlangs.
07' Ibrahima Yattara trapt nog eens, ditmaal na een slecht terugspeelbal op Susnjara. Vandooren blokt af.
11' Standard doet iets terug. Meyssen zet Goossens alleen voor Frank Talia, maar die bokst de bal terug in het spel. De nieuwe Antwerpdoelman geeft de eerste tien minuten een zeer goede indruk.
15' G O A L: Omar Mussa kopt een hoekschop door, Bernt Evens klopt Susnjara in de korte hoek.
20' de Great Old is baas en drukt de thuisploeg volledig weg. Giovanni Dekeyser neemt Susnjara onder vuur, de doelman gaat goed naar de hoek.
23' Standard probeert wel, maar doet dat voorlopig iets te slordig.
30' De bezoekers trekken zich terug op de eigen helft, halen het ritme heel goed uit de wedstrijd en laten Standard komen. Goossens krijgt een te belopen diepe bal, maar Frank Talia was goed uitgekomen.
38' G O A L: Na een afgeweken hoekschop zet Standard een breed uitgesmeerde aanval op. Uiteindelijk komt de bal bij Okpara terecht die makkelijk binnenzet.
42' Standard drukt door maar loopt tegen een vlijmscherpe counter aan. Ibrahima Yattara, weer hij, vindt Omar Mussa alleen in het centrum, maar die wacht net iets te lang.
44' G O A L: Meyssen naar Goossens, die draait en blijft draaien en knalt de 2-1 ruststand tegen de netten.
45' Rust: nadat R Antwerp FC verdiend op voorsprong was gekomen, kropen ze achteruit. Standard wist eerst niet goed wat te doen met het balbezit, maar tegen de rust hadden Okpara en Goossens de thuisploeg toch op voorsprong gehesen.
50' R Antwerp FC mag nog veertig minuten met z'n tienen voetballen. Stefan Leleu had vlak voor rust al geel gekregen. Na een tackle langs achteren stuurde scheidsrechter Vermeersch hem van het veld.
53' G O A L: Meyssen speelt in de loop van Goossens en vol zelfvertrouwen draait de aanvaller de bal binnen. De wedstrijd lijkt gespeeld.
57' G O A L: Mijn woorden zijn nog niet koud of Ibrahima Yattara straft een misverstand in de Luikse defensie na een verre uittrap genadeloos af.
60' Ibrahima Yattara blijft de Rouches teisteren. Vandooren moet aan het truitje gaan hangen. De Guinneeër neemt zelf de vrije trap en dwingt zo een hoekschop af.
68' Ondanks het numerieke nadeel heeft R Antwerp FC het evenwicht hersteld. Sterker nog, de laatste tien minuten was het de betere ploeg.
79' G O A L: Goossens kan niet alleen scoren, hij kan ook doelpunten aanbrengen. Meyssen mag R Antwerp FC definitief de doodssteek geven.
89' Michael Goossens krijgt zijn applausvervanging. In zijn plaats komt Mohamed El Yamani die voor het eerst dit seizoen aan voetballen toekomt. Enkele maanden geleden was hij betrokken bij een auto-ongeval.
90' Einde: de bezoekers kwamen op Sclessin al gauw op voorsprong via een doelpunt van Bernt Evens, maar nog voor de rust stond Standard al op voorsprong. Michael Goossens kende weer een begenadigde dag en scoorde vlak voor de rust en vlak erna. Toen de op de rechterflank werkelijk sublieme Ibrahima Yattara, na de uitsluiting van Stefan Leleu, R Antwerp FC verrassend had laten aansluiten, besliste Goossens de partij met een gemeten voorzet op Meyssen. Na de 4-2 drongen de Bosuilen niet meer aan.

11 Omar Mussa

68' 15 Jonathan Walasiak (uit)/
Rabiu Afolabi (in)

89' 9 Michael Goossens (uit)/
Mohamed El Yamani (in)

11 Omar Mussa (uit)/
10 Noureddine Ziyati (in)
67'

8 Giovanni Dekeyser (uit)/
Sandro de Souza Yokota (in)
84'

17 Kurt Mertens (uit)/
19 Patrick Goots (in)
84'

Bernt Evens 0-1 15'
      Harald Pinxten 36'
38' Godwin Okpara 1-1
      Stefan Leleu 43'
44' Michael Goossens 2-1
Ruststand 2-1
      Stefan Leleu 50'
57' Michael Goossens 3-1
      Ibrahima Yattara 3-2 58'
60' Gonzague Vandooren
70' Didier Ernst
80' Harald Meyssen 4-2
90' Eindstand 4-2 90'