Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R. Union St.-Gilloise
1 2
07.01.2006 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Gerd Bylois

Lijnrechters:
Mark Simons - Jan Vermeulen
Toeschouwers: 3.400

Wedstrijdverslag

R.A.F.C. 125 keer uitgewrongen als een dweil
Eigen bericht - Vuurwerk in het Bosuilstadion vanwege sponsor Van Gansen voor het nieuwe jaar, was net voor de aftrap van de partij een beste verrassing voor deze clash van oude grootheden. Samen vertegenwoordigen beide clubs immers veel meer dan tweehonderd jaar Belgische voetbalgeschiedenis. Nu helaas een trapje lager actief. Coach Regi Van Acker was door blessure van Cedric Tomsin gedwongen Ahmed Biga op linksachter te houden. Voor het overige had de Bosuilcoach voor de nu nog (bijna) onbekende Manchester-boy Lee Martin gekozen om zijn linkerflank te vervolledigen. Kevin Jansen zakte af naar de rechtsachterpositie. Dat waren de enige wijzigingen, op de namen in de dug-out na, in het elftal dat de verre verplaatsing bij Exc. Virton half tot een goed einde had gebracht. Bij tegenstander R Union SG had coach Joe Tshupula voor een stevige afweergordel gezorgd om naar hij het zelf zei "de strijd van David tegen Goliath lange tijd spannend te kunnen houden."

Spannend bleef het en bevlogen dat was het ook. Verdedigend begonnen, waren het toch de Unionisten uit Vorst die de eerste hoekschop te trappen kregen. Dat was eerder een schuchtere poging om de aanwezigheid van aanvallende kracht Domingos duidelijk te maken. Het duurde even, maar eens op toerental greep de Great Old bal en match. De lokale aanhang steunde oorverdovend. Veelal over de rechterflank luidde de aanvalstrom. Kevin Jansen vond beurtelings Alex Di Gregorio, Goran Stankovski, maar meestal nog Fangzhuo Dong als aflossingspunt. Eens zo ver werd het moeilijk om iemand in de 'box' aan te spelen of ook vrij te krijgen. Darko Lukanovic maakte tegen zijn bewakers maar weinig klaar. Dat ontging ook Regi Van Acker niet, ingrijpen deed hij pas veel later in de partij. Terwijl de aanmoedigingen van de tribunes rolden, hadden de bezoekers het inderdaad bijzonder moeilijk de roodwitte aanvalsgolven tot bedaren te brengen. Het tactische antwoord van de bezoekende coach werkte voorlopig echter wel. Even over het kwartier was het toch de Zweedse Bosuilspits die een mooie collectieve beweging voet naar voet hoog in de wolken joeg. Aandringen van alweer Darko Lukanovic leidde tot de zoveelste lokale hoekschop.

Alex Di Gregorio trapte gestrekt en ergens in het midden van het doel tussen twee verdedigers en over de doelman heen dook Alain Van Mieghem de bal binnen (1-0). Terwijl ze zelf geen raad wisten met de roodwitte buitenspelval, was het voor de geelblauwen nu inderdaad pompen of verzuipen. Gesteund door de voorsprong kwam de Antwerpse 'opneemvod-burgemeester' eveneens onder dreiging van de tribunes. Op het veld duurde de corner-regen verder. Meestal goed getrapt, maar nu kon doelman Coppens zich wel een paar keer kordaat onderscheiden. Even voor de pauze vlamde Fangzhuo Dong een voorzet van Lee Martin in de vlucht via bovenkant lat op het dak van het doel. Rusten met een (te) karige roodwitte voorsprong.

Twee tactische wissels bij de bezoekers, coach Regi Van Acker gaf dezelfde XI zijn vertrouwen. En die leken het ook te gaan maken. Lee Martin sneed goed in. Goran Stankovski werd het slachtoffer van een stevige gele ingreep. Fangzhuo Dong ontsnapte dan weer aan de zwaarste sanctie toen hij zich revancheerde voor een onbestrafte ingreep op zijn gevoelige enkels. Alain Van Mieghem kopte doelman Coppens ei zo na een tweede keer in de vernieling op corner. Nu bleef de Uniondoelman wel overeind. Het aanbrengen lukte nog steeds prima, maar het werd steeds meer duidelijk dat de ondermaatse prestatie van Goran Stankovski krachten kostte. Union leek geslagen tot... invaller Massaux een (onbestaande, maar wel gefloten) vrijschop rechtstreeks voorbij de muur, in de verste hoek en dus achter Yvan Willockx joeg (1-1). De roodwitten waren hierdoor zo van hun melk dat balverlies van Goran Stankovski een fatale bezoekende tegenaanval inluidde. Bal en Malki kwamen plots helemaal vrij voor wat heet het gemakkelijkste doelpunt van het seizoen (1-2)! Dit was de totale ommekeer in drie minuten tijd. Nog een klein half uur te gaan. R.V.A. zag zich nu wel genoodzaakt om in te grijpen.

Met Giovanni Fedorow en Luciano Olguin stuurde de Antwerpcoach bijkomende aanvallende power tussen de lijnen. Er bleven slechts drie verdedigers. De snelle bezoekende uitbraken oogden nu extra gevaarlijk. Ahmed Biga mocht geen bal raken of hij werd teruggefloten. Handspel ver van de goal kwam hem bovendien op een nieuw geel karton te staan en hij mag woensdag opnieuw brommen. Ondanks de supplementaire aanvaller verkleumde het roodwitte spel. De Union-verdediging schoof zelfs een paar metertjes op. Een keer nog haalde Alex Di Gregorio na een dubbele een/twee met Fangzhuo Dong verschroeiend uit. De bal zoefde voorlangs. In blessuretijd knalde Spencer Verbiest overhaast naast. De supporters hadden erom gesmeekt, maar het (verdiende) doelpunt bleef uit. Niet alleen voor coach Regi Van Acker klonken de nieuwjaarswensen een beetje hol.
(PeWe - bron: De ANTWERPSUPPORTER Online - 07/01/2006)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R. Union St.-Gilloise

Elftallen

1 Ivan Willockx
2 Kevin Jansen
5 Sam Lavan
4 Alain Van Mieghem
3 Ahmed Biga
9 Fangzhuo Dong
6 Gunter Verjans
8 Alexandre Di Gregorio
7 Lee Martin
10 Goran Stankovski
11 Darko Lukanovic
1 Thierry Coppens
7 Davy Peeters
4 Remy Keromest
13 Laurent Longrie
22 Kevin Nicaise
10 Jean-Luc Walschap
11 Ahmet Gursever
10 Alexandre Vandamme
25 Yohan Charlot
9 Juninho Domingos
14 Sanah Malki

Wissels

67' 2 Kevin Jansen (uit)/
12 Luciano Olguin (in)
 
67' 7 Lee Martin (uit)/
13 Giovanni Fedorow (in)
 
83' 10 Goran Stankovski (uit)/
14 Spencer Verbiest (in)
 
9 Juninho Domingos (uit)/
15 Frédéric Hanssens (in)
46'
 
13 Laurent Longrie (uit)/
6 Emmanuel Massaux (in)
46'
 

Begin Match
24' Alain Van Mieghem 1-0      
Ruststand 1-0
      Kevin Nicaise 52'
      Emmanuel Massaux 1-1 59'
      Sanah Malki 1-2 61'
85' Ahmed Biga      
      Emmanuel Massaux 93'
94' Eindstand 1-2 94'
TERUG