Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

F.C. Barcelona R. Antwerp F.C.
2 2
16.08.1979 Plaats: Estadio Luis Sitjar Palma de Mallorca

Scheidsrechter: Antonio Borras del Barrio (Spa.)
Toeschouwers: 35.000

Wedstrijdverslag

De pers aan het woord na CF Barcelona - R Antwerp FC

Stevige repliek en pas geklopt na strafschoppen
Knap R Antwerp FC breng 'El Barça' op de rand van de vernedering


PALMA, vrijdag — Met een staande ovatie demonstreerden ongeveer 35.000 toeschouwers hun enthousiasme voor de Antwerp-spelers toen zij zich lang na middernacht voor een afscheidsronde naar de middencirkel begaven. Dat gelegenheidsritueel kwam er na een voortreffelijke wedstrijd van de rood-witten en een pijnlijke, maar gezien de achtergronden begrijpelijke manipulaties door de scheidsrechter, die Barcelona naar de finale loodste.

Aileen in het aanvangskwartier zag het er even naar uit dat de ervaring en de klasse van de Spaanse wereldploeg een te grote hindernis zou betekenen voor de jongeren van Staf Van den Bergh. Na die eerste storm, waarbij Bob Geens als leider in de verdediging een geslaagde come-back vierde vond R Antwerp FC helemaal zichzelf terug. Gestimuleerd door de glansverrichting van Gaston Boeckstaens, Danny Bonne, André Heerwegh en Eddy Snelders, nadien ook van Leo Vander Elst en Theo Custers als uitblinkers repliceerde R Antwerp FC gepast. Een duidelijke overtreding op Gaston Boeckstaens was voor alle toeschouwers een strafschop waard, behalve voor de zwarte man die het voor bet zeggen had. Halfweg de eerste helft kwam er spontaan applaus voor het knappe voetbalwerk van rood-wit, waarbij Justek ondanks zijn bilkwetsuur eveneens zijn aandeel opeiste. Nadat Artola met de voet een knal van Thychosen had geweerd en de Spaanse doelman met knappe reddingen uitpakte op acties van Danny Bonne en Leo Vander Elst, mikte Uli Thychosen de kopbal naast, die R Antwerp FC logisch op voorsprong had moeten brengen.

In het vierde kwartier pakte CF Barcelona met een overval opduikende Simonsen en de sterkspelende Sanchez opnieuw met pressievoetbal, maar R Antwerp FC stelde daar bruusk een einde aan toen Leo Vander Elst een vrijschopaangeven van Albert Piroton binnen knalde.
De sensatie was er meteen en de organisatoren in de ere-tribune trokken diepe rimpels in het voorhoofd. Twee minuten na dat schitterende doelpunt werd Uli Thychosen foutief van een doorbraak gehouden in het strafschopgebied terwiji scheidsrechter Barras del Bario toevallig de andere kant uitkeek. In een tijdspanne van zeyen minuten keerde dan de situatie door doelpunten van Migueli en Landaburu en dat moest de ondergang van R Antwerp FC betekenen. De rood-witte leeuwen bleven volop in hun kansen geloven en een fel slotoffensief leverde uiteindetijk de dikverdiende gelijkmaker op, toen Willy Geurts een vrijschop binnen knalde. Twee minuten voor tijd lag de zege zelfs voor het grijpen. Uli Thy-chosen werd in de strafSchopzone neergedolkt door Migueli. De 'Barca'-spelers grepen naar het hoofd, verzoenden zich al met een strafschop, maar de scheidsrechter wuifde breedlachend alle onrust weg (bron: onbekend).


R Antwerp FC uitgeschakeld door CF Barcelona na strafschoppen
Theo Custers krijgt rood en vergiffenis van de organisatoren


Het tornooi van Palma de Mallorca brengt de Belgische clubs geen bijzonder prettige ervaringen bij. Vorig jaar werd RWDM er door de scheidsrechter in de zak gezet en liep Harry Cnops tegen Real Madrid-verdediger Benito een beenbreuk op. Dit keer was R Antwerp FC het slachtoffer van de fanatieke lokale scheidsrechter, die te allen prijze CF Barcelona moest trachten in de finale te helpen. R Antwerp FC kwam inderdaad in de openingswedstrijd uit tegen de winnaar van de Europacup voor bekerhouders in aanwezigheid van 35.000 toeschouwers. Speelde Barça zonder Hans Krankl, dan waren alle andere vedetten, zoals Rexach, Heredia, Carasco, Asensi, Sanchez, Migueli en de nieuwe aanwinst Simonsen er wel bij. CF Barcelona ontwikkelde in de eerste speelhelft een geweldig offensief, waaronder R Antwerp FC wel moest buigen, maar niet begaf.

Na de rust, even voor het uur, bracht de jonge Leo Van der Elst R Antwerp FC op voorsprong met een onhoudbaar afstandsschot. Vrij snel zette CF Barcelona die achterstand in voorsprong om, dank zij doelpunten van Sanchez en de pas aangeworven Landaburu. Het is even voor het slot van de wedstrijd, in de 85', dat Willy Geurts uit vrijschop R Antwerp FC opnieuw langszij bracht. Toen begon de lokale scheidsrechter, de Spanjaard Boras del Bario, die de lijn deed tijdens de recente interland Oostenr!jk-België, mee te spelen. Eerst keek hij een fout op Uli Thychosen in het strafschopgebied door de vingers, daarna floot hij de wedstrijd voortijdig af toen R Antwerp FC op het winnende doelpunt scheen af te stevenen. Er dienden dus strafschoppen te worden genomen om uit te maken wie de finale zou spelen tegen de winnaar van de wedstrijd.

Willy Geurts in doel
Toen gingen de poppen opnieuw aan 't dansen. CF Barcelona nam zijn eerste strafschop op de bekende, onreglementaire manier (aanloop, stoppen, schijnbeweging en trappen) waartegen doelman Theo Custers zich verzette, echter zonder gevolg. Hierop miste Uli Thychosen en was het weer de beurt aan CF Barcelona. Opnieuw werd de strafschop foutief genomen en opnieuw reageerde Theo Custers. Ditmaal kreeg hij rood van de scheidsrechter en diende Willy Geurts in doel plaats te nemen. Daarna scoorden twee Spanjaarden, Leo Van der Elst en Gaston Boeckstaans om beurten, maar Willy Geurts miste, zodat R Antwerp FC voor de finale was uitgeschakeld. Vrijdagmorgen stonden de Mallorcaanse kranten evenwel vol lof voor de prestatie van R Antwerp FC, daar waar de scheidsrechter fel werd gehekeld. In dezelfde kranten werd gewag gemaakt van de uitstekende individuele verrichtingen van Theo Custers, Gaston Boeckstaans, Danny Bonne en Leo Van der Elst. Nog in de loop van de voormiddag werd aan Antwerp-manager Louis De Vries aangekondigd dat de organisatoren Theo Custers verzachtende omstandigheden schonken en dat hij in tegenstelling tot het reglement, toch toelating kreeg om aan de troostingsmatch van het tornooi deel te nemen. Die wordt tegen de verliezer van Honved-Vasco de Gama gespeeld (Mick Michels - bron: onbekend).

(bron: de pers - 20/08/1979)
 
Minuut per minuut
Gelijkspel na 90 minuten. FC Barcelona verwijst R.A.F.C. naar de troosting om de derde en vierde plaats na het nemen van strafschoppen (4-2).

Strafschoppen:
Rexach 1-0 * Thychosen 1-0 * Landaburu 2-0 * Boeckstaens 2-1 * Assensi 3-1 * L. Vander Elst 3-2 * Simonsson 4-2 * Geurts 4-2.

Theo Custers werd na protest na de tweede strafschop uitgesloten, Willy Geurts nam de plaats onder de lat over.
(Bron: Antwerp Clubblad - 20/08/1979)
 

Statistieken

F.C. Barcelona R. Antwerp F.C.

Elftallen

Pedro María Artola Urrutia
Rafael Dalmacio Zuviría Rodríguez
Miguel Bernardo Bianquetti
José Cano López
Adjutorio Serrat Giró
Jesús Landáburu Samuguillo
José Vicente Sánchez Felip
Juan Manuel Asensi Ripoll
Allan Rodenkam Simonsen
Juan Carlos Heredia Araya
Carlos Rexach Cerdá
Theo Custers
Gaston Boeckstaens
André Heerwegh
Bob Geens
Frank Mariman
Eddy Snelders
Miroslaw Justek
Leo Van der Elst
Danny Bonne
Ulrich Thychosen
Willy Geurts

Wissels

85' Juan Carlos Heredia Araya (uit)/
Esteban Vigo Benítez (in)
 
0 Miroslaw Justek (uit)/
Albert Piroton (in)
46'
 

Begin Match
      Miroslaw Justek
      Eddy Snelders
      Theo Custers
Ruststand 0-0
      Leo Van der Elst 0-1 58'
62' Miguel Bernardo Bianquetti 1-1      
70' Jesús Landáburu Samuguillo 2-1      
      Willy Geurts 2-2 84'
90' Eindstand 2-2 90'
TERUG