Julien Serre - Pierre Versieux
Toeschouwers: 7.500

Na R Antwerp FC - R Standard CL

R Antwerp FC komt na de rust op dreef, maar laat kansen liggen

DEURNE — R Standard CL klimt verder weg uit het dal waar het een tijdje geleden nog in vertoefde. De kennelijk 'herboren' Rouches lieten zaterdagavond vooral voor rust een stevige indruk na, voetbalden opnieuw als een hecht blok. Trainer Rene Vandereycken was na afloop tevreden. Zijn collega Urbain Haesaert had zichtbaar meer moeite om zich met het resultaat te verzoenen. "We zijn een punt kwijt", zuchtte hij. "Hoe is 't mogelijk? Zeven, acht kansen krijgen en er niet den van kunnen benutten,.."

Haesaert had het daarbij over de best aantrekkelijke en boeiende tweede helft, de enige waarin R Antwerp FC echt goed in de wedstrijd zat. Iin het eerste bedrijf was de thuisploeg er weinig aan te pas gekomen. R Standard CL, met Bisconti in de plaats van de geschorste Ritchkov, miste enkele kernspelers maar had desondanks techniek en collectieve kracht in huis om in de bevroren Bosuil een helft lang de lijnen uit te zetten en meesterschap te demonstreren. Het trof na een corner van Asselman, al in de eerste minuut lat en paal via Hellers en Leonard. De bezoekers klommen even voor halfweg ook verdiend op voorsprong toen Asselman een voorzet van Goossens met het hoofd in de verste hoek devieerde. Ze kregen nadien nog enkele mogelijkheden de partij in hun voordeel te beslissen.

Hellers ontpopte zich in het eerste halfuur op het middenveld als de draaischijf van een goed georganiseerd en vanuit zijn vijfmansverdediging voetballend R Standard CL. R.A.F.C. van zijn kant, met Wim Kiekens en Milos Bursac weer in de basis, Ratko Svilar opnieuw tussen de palen in plaats van Van der Straeten ("maar niet vanwege die drie tegengoals op Charleroi" dixit Haesaert), keek in het eerste half uur nagenoeg de hele tijd toe, De Great Old had last om overeind te blijven op de bevroren bodem, trok in de duels keer op keer aan het kortste eind en kwam nauwelijks tot een behoorlijke offensieve actie. Toch slaagde de Great Old er in amper een minuut na de openingstreffer tegen te scoren. De Standard-defensie liet zich
verrassen bij een diepe, botsende, bal van Nico Broeckaert.

Cisse Severeyns nam met het hoofd de jonge doelman Nuyens te grazen.

Agressiever
Urbain Haesaert gaf na afloop evenwel toe dat zijn ploeg een matige eerste helft had afgeleverd en in die periode aan een mogelijke nederlaag ontsnapt was. Het betere voetbalwerk van de thuisploeg kwam er na de pauze. Een wakker geschud R.A.F.C. ging in een veel agressievere stijl dank zij de impulsen van H.-P. Lehnhoff voluit het doel van Nuyens bestoken. Binnen de vijf minuten kwamen Milos Bursac, Cisse Severeyns en H.-P. Lehnhoff (die ecn staalhard getrapte vrijschop via de vingertoppen van de Standard-doelman tegen de lat zag belanden) dicht bij een doelpunt. Daar zou het niet bij blijven. R.A.F.C. kreeg inderdaad nog een resem mogelijkheden om te scoren maar kende pech. Een listige lob van Cisse Severeyns, die er gaandeweg alsmaar meer zin in kreeg, kon door Nuyens nog net onschadelijk gemaakt worden.

Krist Porte verprutste even later een levensgrote kans. Didier Segers trof van dichtbij het zijnet. In een paar late scrimmages voor het Standard-doel werden de Rouches bij pogingen van Milos Bursac en Nico Claesen door Rednic en door het doelhout gered. Begrijpelijk dus dat Urbain Haesaert er na afloop hoofdschuddend bijliep. Het dient gezegd dat een counterrend R Standard CL met Wilmots en Dinga, oog in oog met Ratko Svilar, een tweede keer had kunnen scoren. "Daarom vind ik het een juiste uitslag, gezien ons nadrukkelijk overwicht in de eerste helft en de kansen voor R Antwerp FC in de tweede periode", vond Vandereycken. "Dat het net als in Gent ook hier tegen R.A.F.C. een moeilijke wedstrijd zou worden voor ons, wisten we vooraf. Ik denk dat we zowel met de prestatie als het resultaat tevreden kunnen zijn."

Niemand kon hem ongelijk geven. Na het bekersucces tegen RFC Luik en de recente 4-0 tegen Cercle trok R Standard CL de positieve lijn dus door. De 'wederopstanding' is overigens ook aan de supporters van de Rouches, afgaand op de reacties zaterdagavond, niet voorbijgegaan. R.A.F.C. hield frustraties over aan zijn jongste competitieduels. Rood-wit vond zaterdagavond troost bij de gedachte dat het halfweg de competitie al een punt meer telt dan vorig seizoen (Walter Mariën - Het Volk - 29/11/1993).

Vier - vier had ook gekund

DEURNE — René Vandereycken is een maand bezig op Sclessin. Het minste wat je van hem kan zeggen is dat hij er is in geslaagd R Standard CL opnieuw als een ploeg aan het voetballen te krijgen. Op de Bosuil had dat voor de rust zelfs de overwinning kunnen opleveren. De Rouches kenden medelijden met hun naar adem snakkende opponent. Na de pauze bleef R Standard CL aardig combineren, maar stapelde R Antwerp FC de kansen op. 1-1 had ook 4-4 of 5-3 kunnen zijn...

Met andere woorden: het was zaterdagavond leuk toeven in Deurne. R.A.F.C. en R Standard CL deden er hun uiterste best om de versteven mensen op de tribune een warm moment te bezorgen. Er moet dit seizoen veel misgelopen zijn in Luik, want zelfs R Standard CL zonder Bodart, Munaron, Pister, Van Rooij, Bettagno, Vervoort en Rytchkov bewees op de Bosuil over voldoende inhoud te beschikken om meer dan een bijrolletje te vervullen in de Belgische competitie. De start van de Rouches was overweldigend. Al in de eerste minuut kopte Hellers een hoekschop tegen de lat. Leonard kopte de terugkaatser op de paal! R Standard CL paste zich beter en sneller aan aan de harde, glibberige grasmat en zette R.A.F.C. tijdens het eerste halfuur aan de kant. Cruz schoof voortdurend mee diep, Hellers heerste op het middenveld, Wilmots werkte zich te pletter, Leonard liep over zijn mannetje heen...

De logische 0-1 kwam na twintig minuten op het bord. Goossens drong door tot op de Antwerpdoellijn, verschalkte er in twee tijden Rudi Smidts en trok voor. Asselman devieerde de bal met het hoofd voorbij Ratko Svilar. Het antwoord van R.A.F.C. volgde binnen de minuut. Van de voet van Nico Broeckaert vertrok een lange bal waarop de Standardverdedigers niet, doelman Nuyens onbeheerst en Cisse Severeyns alert reageerden. De woelige en gevaarlijkste Antwerpaanvaller kopte de gelijkmaker binnen: 1-1. "Jammer dat we de voorsprong amper zestig seconden vasthadden", zei Rene Vandereycken later. "Ik ben blij met het punt, want met Antwerp ben je nooit klaar." Dat bleek ook zaterdag. Voor de rust kreeg Bisconti nog een riante doelkans, maar trapte op Ratko Svilar. In de tweede helft ging R.A.F.C. fel tekeer.

Hans-Peter Lehnhoff blafte meteen een vrijschop via de vingertoppen van Nuyens op de deklat. De wat onzeker begonnen derde doelman van R Standard CL hield op het uur Cisse evereyns van de voorsprong. R Standard CL bleef de tegenaanval spelen, maar in het gladde doelgebied van Ratko Svilar was elke balcontrole specialistenwerk. Dinga kreeg de beste kans, maar de oude krijger in doel ging gepast plat. Het vuurwerk spetterde aan de overkant. Krist Porte miste voor de open goal. Didier Segers mikte op zijn beurt in het zijnet. Milos Bursac werd door Nuyens gestopt. Dc laatste vijf minuten waren onbcschrijflijk opwindend. Rednic sprong zijn keeper bij op een schot van Hans-Peter Lehnhoff. In de verwarring miste Nico Claesen. Milos Bursac trof de lat. Op de bank nummerde Urbain Haesaert dc kansen.

"Voor de rust had R Standard CL ons kunnen afmaken", aldus de Antwerp-trainer. "Gezien ons grote aantal kansen in de tweede helft hadden wij kunnen, zelfs moeten winnen. Een op vier uit duels met Charleroi en Standard is te weinig (Luc Uyttenhove - D.N.G. - 29/11/1993)..."

Retrospectieve door Peter

Van de 15.000 toeschouwers die vorig jaar de partij bijwoonden (3-1), bleven er nu amper 6.000 over. De afwezigen hadden nochtans ongelijk, want opnieuw groeide dit duel uit tot een regelrecht spektakelstuk dat net zo goed op 4-4 had kunnen eindigen dan op 1-1.

R Standard CL greep de Great Old meteen bij de keel en trof al in de allereerste minuut lat en paal. De Luikenaars bleven domineren. Asselman kopte een inzenden van Goossens voorbij de statische Ratko Svilar. De aanhang vreesde het ergste, maar Cisse Severeyns stelde meteen gelijk toen hij een verre voorzet van Nico Broeckaert voorbij de jonge Nuyens kopte. R.A.F.C. op gelijke hoogte, maar gedurende het verdere verloop van de eerste helft bleef het bibberen tijdens de scherpe Luikse acties.

Wat er onder de rust gezegd was, weten alleen trainers en spelers. R Antwerp FC kwam in een totaal andere gedaante het veld op en speelde op haar beurt de bezoekers uit de Vurige Stede volledig weg. Het mag een wonder heten dat de netten van R Standard CL de tweede helft ongeschonden doorkwamen. R.A.F.C. kreeg liefst negen doelrijpe kansen. Driemaal stond de lat in de weg (een keer Hans-Peter Lehnhoff, twee keer Milos Bursac). Een magistrale lob van Cisse Severeyns werd al even knap door Nuyens gered.

Schoten van Cisse Severeyns, Didier Segers en Milos Bursac gingen in het zijnet of centimeters naast. Ook Krist Porte liet een wenkende kans onbenut. Zo eindigde de partij op een al bij al logisch gelijkspel. Afgaand op het aantal kansen in de tweede helft had R.A.F.C. in feite moeten winnen (Antwerp Clubblad 12 - 15/01/1994).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 29/11/1993)

Minuut per minuut

1' hoekschop van Asselman, Hellers tegen de lat, rebound Leonard op de paal;
19' doelpunt: Hellers naar Goossens, de voorzet wordt door Asselman binnengekopt (0-1);
21' doelpunt: Nico Broeckaert naar Cisse Severeyns, kopbal over Nuyens (1-1);
23' Hellers naar Bisconti, die alleen op Ratko Svilar afgaat. De Antwerpkeeper redt;
46' en 47' acties van Cisse Seavereyns tegen de lat en naast;
48' vrije trap Hans-Peter Lehnhoff tegen de lat;
65' Krist Porte schiet een reuzenkans naast;
82' Dina alleen voor Ratko Svilar die pakt;
85' vier doelpogingen van R.A.F.C. : Nuyens redt twee keer, H.-P. Lehnhoff treft de lat, rebound van Cisse Severeyns van de lijn gehaald door Rednic;
90' gelijk na 90' op een moeilijk bespeelbaar veld, de gretige thuisploeg nam het heft in handen na de rust, maar benutte de kansen niet.

14 Mohamed Lashaf (in)
65'

Patrick Asselman 0-1 23'
25' Cisse Severeyns 1-1
      Regis Genaux 43'
Ruststand 1-1
68' Rudi Taeymans
87' Krist Porte
90' Eindstand 1-1 90'