Danny Vanderhoven - Danny Verdeyen

Vierde official: Pieter Vandevenne
Toeschouwers: 10.000

De druk is oneindig veel groter in eerste
DEURNE - Een half uur lang mocht R Antwerp FC zaterdag dromen van een stunt tegen RSC Anderlecht. Toen scoorde Tomasz Radzinski de openingstreffer voor de landskampioen. Scoren was precies wat R Antwerp FC had verzuimd in het openingskwartier. Patrick Goots en vooral Luke Chadwick hadden de kans op 1-0 aan de voet. De match was pas acht minuten oud toen Luke Chadwick alleen op Filip De Wilde mocht afgaan. De Anderlechtdoelman verhinderde dat Mancunian de wedstrijd deed ontploffen. Twee minuten later werd opnieuw de alarmbel geluid bij paarswit, maar Patrick Goots knalde in het zijnet en beseft dat de wedstrijd er op dat moment anders had kunnen uitzien.

"Als Luke de bal breed legt naar mij, heb ik hem maar binnen te schuiven," zei de kapitein van R Antwerp FC. "Bij de tweede kans moest ik iets te ver naar buiten uitwijken, zodat het moeilijk werd om te richten. Dat waren twee mooie kansen om op voorsprong te komen en dan krijgen we wellicht een heel andere wedstrijd. Ik vond zelfs dat we in de eerste helft beter waren dan RSC Anderlecht. Je merkt wel dat zij de bal goed laten rondgaan en in een hoger tempo spelen, maar we hebben veel goedgemaakt met onze inzet."

De Great Old scoorde drie doelpunten in vijf wedstrijden. Waar vorig seizoen in tweede klasse scoren een fluitje van een cent was, lijkt een doelpunt maken nu een hele opgave te zijn. En wie doelpunten zegt, kijkt in de richting van Patrick Goots. "Drie goals in vijf matchen is te weinig," zegt Patje Goots die zowel tegen KRC Harelbeke als tegen RSC Anderlecht voortijdig naar de kant werd gehaald. "Met zulke cijfers komt de druk onvermijdelijk bij de spitsen te liggen. Tegen RSC Anderlecht zijn we gestart met twee spitsen op de bank en dan voel je hun hete adem in je nek blazen als er kansen worden gemist. Ik werd opnieuw vervangen. Het is normaal dat de trainer gebruik maakt van zijn wisselmogelijkheden als die toch voorhanden zijn."

Ook Luke Chadwick vindt maar moeizaam de weg naar de netten in eerste klasse. De Engelsman jaagt nog altijd op zijn eerste treffer. "Het is allemaal een kwestie van vertrouwen," zegt hij. "We moeten eraan wennen dat in eerste klasse de druk oneindig veel groter is. In tweede klasse moesten we gewoon geduldig wachten op het juiste moment om te scoren. Het doelpunt kwam er toch. Nu zijn de kansen schaarser en de weinige mogelijkheden die je krijgt, moet je dan ook benutten. Dat lukt voorlopig niet. Ik denk dat we eens een keer drie of vier doelpunten moeten maken in een wedstrijd. Dan zijn we volgens mij vertrokken."

Met drie punten op vijftien zal de druk op de spitsen de komende weken niet afnemen. Patrick Goots maakt zich sterk dat er beterschap in zicht is. "RSC Anderlecht is voor ons te hoog gegrepen, maar tegen ploegen als K Lierse SK, KRC Genk en KAA Gent moeten we punten kunnen halen. We zullen niet verplicht zijn om zelf het spel te maken en kunnen op de counter loeren. Dat moet iets opleveren."
(Y.T. - bron: GvA - 11/09/2000)

Minuut per minuut
08' Luke Chadwick mag alleen op De Wilde afgaan. De Anderlechtdoelman brengt gevat redding.
09' Koller omspeelt de uitgelopen Oldrich Parizek, maar wijkt daarbij iets te ver uit.
11' Luke Chadwick speelt Patje Goots schitterend aan. De Antwerpspits trapt van schuin voor het doel in het zijnet.
31' G O A L: Radzinski kopt een vrijschop van Dheedene binnen (0-1).
48' G O A L: Radzinski opent op Goor die knap in de winkelhaak knalt (0-2).
57' G O A L: Radzinski profiteert van balverlies van Tony Sergeant en scoort (0-3).
79' De Wilde houdt de ingevallen Gert Peelman van de eerredder.
85' Tony Sergeant kopt naast.

8 Jan Köller

58' 18 Zoran Campara (uit)/
15 Bimbo Fatokun (in)

58' 19 Patrick Goots (uit)/
11 Gert Peelman (in)

22 Oleg Iachtchouk (uit)/
3 Patrick Van Diemen (in)
62'

13 Thomas Radzinski (uit)/
26 Aruna Dindane (in)
71'

7 Bart Goor (uit)/
20 Alin Stoica (in)
84'

Oleg Iachtchouk
      Thomas Radzinski 0-1 31'
Ruststand 0-1
      Bart Goor 0-2 48'
      Thomas Radzinski 0-3 57'
90' Eindstand 0-3 90'