3 5
23.03.1930 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Vanden Bussche

Na Royal Antwerp FC - Royal Standard Club Liégeois

Bij een uitstekend voetbalweertje en voor een enorme belangstelling heeft Royal Antwerp FC haar laatste match betwist, doch is tegen aller verwachting voor de eindmeet gestruikeld, R. Standard CL verdiend winner latende. Vooraf behaalde de Juniors van R.A.F.C. een schoone overwinning op hunne collega's van Liersche SK. Na een eerste verdeelde helft, die eindigde met 1-1 stand, toonde R.A.F.C. zich baas na de rust om tenslotte met 3-5 te verliezen. Heer Vanden Bussche was de leider over de elftallen.

R.A.F.C. wint den toss zonder voordeel. Reeds aan de 2e minuut op inzet van Lambot mist Charles Pincket. Capelle profiteert om met een prachtshot den scoor te openen. Op center van Sooi(ke) De Vries plaatst Flor Lambrechts een kopbal, Bollen redt met brio. Na een paar onafgewerkte aanvallen, passeert Willy Ulens naar Flor Lambrechts die met een pracht volléeshot gelijkstelt. Men speelt acht minuten. Hoewel R.A.F.C. onder den indruk is van den kapitalen inzet en erg zenuwachtig speelt, geeft Willy Ulens drie minuten later op overzet van Dis Bastin met een schuin shot, reeds den voorsprong aan zijne club. Bollen verwerkt even later een kort shot van Willy Ulens, waarna Flor Lambrechts te hoog schiet. Capelle volgt dit voorbeeld op inzet van Bonhivers. Bollen haalt een bal van Charles Simons van onder de lat. R.S.C.L. zakt af, doch als Bonhivers gehouden wordt door Rik De Deken, kent heer Vanden Bussche penalty toe, door Capelle omgezet aan de 23e minuut.

Twee minuten later zet Bonhivers in, Louis Somers laat den bal vallen en Capelle maakt handig gebruik om den voorsprong aan de bezoekers te geven. Op corner ontstaat een worsteling voor de kooi van Louis Somers, doch het gevaar keert. R.A.F.C. is ontzenuwd. Bij een schermutseling voor doel redt Rik De Deken op fortuinlijke wijze. Louis Somers maakt al uitloopende een rush van Capelle onschadelijk. Aan de 40e minuut, wanneer Bonhivers centert, schiet Brichant op doel. Louis Somers redt, doch Lequarré den bal herneemend, brengt den stand op 2-4. R.A.F.C bekomt een corner, doet nog een aanval, doch de rust treedt in zonder verdere wijziging.

R.S.C.L. dwingt onmiddellijk corner af. R.A.F.C. volgt dit voorbeeld, eveneens zonder profijt. Een nieuwe hoekschop voor R.S.C.L. levert niets op. Bollen loopt uit, den bal voor de voeten van Sooi(ke) De Vries weg te halen. R.S.C.L. domineert en forceert weer een hoekschop, waarna Louis Somers, uitloopend, een doorbraak van Brichaut onschadelijk maakt. Aan de 13e minuut doet R.A.F.C. een aanval langs Dis Bastin, Jos Van Beeck en Willy Ulens en hoewel deze gemaaid wordt, zit het derde punt in het net. R.A.F.C. heeft nu moed te koop en dwingt drie corners af. Bollen redt een schot van Jos Van Beeck, waarna Sooi(ke) De Vries alweer een corner afdwingt. R.S.C.L. breekt door. Bollen redt een kopbal van Charles Simons op corner. Twee free-kicks voor hands en foul van Waroux geven niets. De bezoekers spelen hard. Bollen redt op meer dan kansrijke wijze een schot van Willy Ulens op goed gegeven corner, waarna Willy Ulens den paal scheert.

Louis Somers redt een schot van Capelle en een kopbal van Lequarré en vervolgens weer een schuiver van Lequarré. Lambot brengt telkens de ballen op, zet voor en deze maal doelt Capelle nummer vijf. Er blijven nog zeven minuten te spelen. Op corner, gevolgd van doelworsteling ontkomt R.S.C.L. fortuinlijk aan een nieuwe doorboring. Het einde der wedstrijd is weldra daar met 3-5.

Onze beschouwingen
Beginnen wij met te zeggen dat de beste ploeg gewonnen heeft door meer besluitvaardigheid en wilskracht. Bij R.A.F.C. waren John Mortelmans en Flor Lambrechts bepaald zwak. Het was begin van de tweede helft dat men langs Sooi(ke) De Vries den gelijkmaker mocht verwachten. Doorgaans was R.A.F.C. niet meester van haar zenuwen, terwijl de Luikenaars, niets te verliezen hebbende, over al hunne middelen beschikten. De vleugels Lambot en Bonhivers waren met Capelle de sterren der voorlijn. De middenlinie gaf den doorslag, terwijl Waroux eens te meer uitblonk in verdediging.

(bron: GvA - historisch archief - 25/03/1930)

Jean Capelle 0-1 2'
8' Flor Lambrechts 1-1
11' Willy Ulens 2-1
      Jean Capelle (penalty) 2-2 23'
      Jean Capelle 2-3 25'
      Laurent Lequarré 2-4 40'
Ruststand 2-4
58' Willy Ulens 3-4
      Jean Capelle 3-5 83'
90' Eindstand 3-5 90'