Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. IFK Malmö
3 1
24.03.1979 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Roger Schoeters
Toeschouwers: 1500

Wedstrijdverslag

De pers na R Antwerp FC - IFK Malmö
Denen inspireren maats tot een onverwachte demonstratie
Sprankelend R Antwerp FC speelt met Zweedse kampioenen

Tijdens de rust van R Antwerp FC-IFK Malmö interviewde de Oostenrijkse televisie enkele Austria Wien-spelers met op de achtergrond het elektronische scorebord waarop de logische en ruimverdiende 3-0 Antwerpvoorsprong prijkte. De commentaren van de Weense spelers liepen over van optimisme nadat zij hun komende tegenstrevers voor de halve finale in de Europabeker voor landskampioenen aan het werk hadden gezien. Zij verloren daarbij
blijkbaar uit het oog dat de Zweden op een snel en ook gedecideerd spelend R Antwerp FC stuitten. De afwezigheid van het vijftal internationalen werkte blijkbaar stimulerend op de rest van de troep. Vooral de drie Denen speelden een opmerkelijke eerste 45 minuten.

Uli Tychosen nam de eerste twee doelpunten voor zijn rekening en dat was meteen de bekroning voor zijn technisch sterk spel. Ei zo na kwam hij zelfs aan een hattrick. Zijn kanjer belandde echter tegen de staak, maar dan was er zijn sterk debuterende landgenoot Ib Jacquet om het orgelpunt te plaatsen. Het is echter betreurenswaardig dat het Antwerpse voetbalpubliek eens te meer afwezig bleef. Slechts een 1500 toeschouwers waren getuige van de gave rood-witte demonstratie tegen een ploeg die dan toch dit seizoen op Europees vlak al een en ander heeft bewezen.

De Antwerpfans, die wel de moeite hadden gedaan de wedstrijd bij te wonen, vielen ook in de tweede helft van de ene verbazing in de andere. De rood-witten bleven inderdaad snel en efficiënt combineren. De Zweden moesten al hun krachten inzetten om achter de meestal ongrijpbare bal te jagen. Van echt gevaarlijke tegenacties was dan ook geen sprake, te meer ook de verdediging van rood-wit in betere doen bleek. Toen Ib Jacquet een kwartier voor het einde van de wedstrijd door Stanislav Karasi werd vervangen, kreeg de stevige Deen een staande ovatie mee van een erg enthousiast publiek (Georges Weymiens - bron: onbekend).

R Antwerp FC 3 - IFK Malmö 1
DEURNE — De indrukwekkende afvaardiging van Oostenrijkse en Zweedse journalisten, televisie incluis, heeft over de halve finalisten van de Europabeker II heel wat minder positiefs moeten noteren dan over R Antwerp FC, dat een keurige oefenmatch heeft geleverd. Een autoritaire Bob Geens achteraan, Aage Hansen, Paolo Lallo, Gunther Van Eyck en Gaston Van Camp markant in de voeding en Thychosen met zijn snelle infiltraties, waren opvallende figuren in een goed rood-wit elftal. R Antwerp FC domineerde de partij haast helemaal. Jean Trappeniers kreeg geen noemenswaardige reddingen te verwezenlijking, in tegenstelling tot zijn Zweedse collega, die meer bekaaid uit de buitenspelactie van zijn verdediging kwam, waartegen R Antwerp FC en dan vooral Thychosen uitstekend speelde, hoe dikwijls hij ook in de val liep. Een kwartier voor tijd kon een van de drie Anderssons de Zweedse eer redden.

Halve Finalist E.B. 1 werd te licht bevonden
Ondanks het feit dat R Antwerp FC vijf internationalen diende te missen, domineerde het van bij de aftrap tegen de Zweedse landskampioenen. Na een half uur spel stond een logische 2-0 voorsprong op het electronische scorebord. Voor die twee doelpunten tekende de Deen Uli Tyschosen. In de 21e min. op voorzet van Paolo Lallo en negen minuten later op aangeven van Gunther Van Eyck demonstreerde de Deen zijn technische vaardigheid en zelfbeheersing om de tot internationaal bevorderde doelman Möller in gebreke te vinden. Ook in de tweede helft bleef R Antwerp FC de 1500 toeschouwers door fris, snel en aantrekkelijk voetbal bekoren. De Zweden werden er haast hopeloos bij en gingen meer aandacht besteden aan ht vermijden van een te grote pandoering. Een kwartier voor tijd kwamen ze zelfs nog een de eerredder langs internationaal Andersson. Ib Jacquet, die in de 39e minuet het derde doelpunt aantekende, werd een kwartier voor affluiten onder daverend applaus vervangen door Stanislav Karasi.

R Antwerp FC 3-IFK Malmö 1
Na 45 minuten leidde een snel en goed combinerend jong Antwerps team verdiend met 3-0. In de 7e minuut miste Uli Thychossen de kans om de wedstrijd te openen. Na een gemisie interceptie van Erlandsson schoot hij naast het open doel. Na 22 minuten bracht hij R Antwerp FC op voorsprong, in duidelijke offside-positie. Diezelfde Uli Thychosen verdubbelde de voorsprong na een mooie solo-ren. waarbij hij drie Zweedse verdedigers omspeelde. Kort daarop was IFK Malmö voor het eerst gevaarlijk met een kopbal van Cervin die nipt overging. Na een onrechtstreekse vrijschop besloot Uli Thychossen op de paal, Jacquet kon hernemen (3-0). R Antwerp FC bleef ook in de tweede helft domineren tegen een weliswaar verrassend zwak Malmö. Twaalf minuten voor het einde kon Magnus Andersson milderen tot 3-1. Op de valreep redde Jean Trappeniers nog mirakuleus. R Antwerp FC, bij wie vooral de jongeren Gaston Van Camp en Gunther Van Eyck een goede prestatie leverden, speelde voor het belangstellende oog van de Oostenrijkse tv en een groot aantal Zweedse journalisten.
(bron: De Antwerpse sportpers GvA, D.N.G., Het Nieuwsblad - 26/03/1979)

Statistieken

R. Antwerp F.C. IFK Malmö

Elftallen

Jean Trappeniers
Werner Fastré
André Heerwegh
Bob Geens
Willy Vliegen
Aage Hansen
Gunter Van Eyck
Gaston Van Camp
Paolo Lallo
Ulrich Thychosen
Ib Jacquet
Möller
R. Andersson
Erlandsson
Johnsson
M. Andersson
Tapper
Prtytz
Malmberg
Hanssen
Cervin
Kinnvall

Wissels

75' Ib Jacquet (uit)/
Stanislav Karasi (in)
 
Hanssen (uit)/
Anderssen (in)
62'
 
Cervin (uit)/
Asslund (in)
62'
 

Begin Match
      Hanssen
22' Ulrich Thychosen 1-0      
31' Ulrich Thychosen 2-0      
39' Ib Jacquet 3-0      
Ruststand 3-0
      Anderssen 3-1 78'
90' Eindstand 3-1 90'
TERUG