Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

Berchem Sport R. Antwerp F.C.
4 0
14.04.1929 Plaats: Het Rooi

Scheidsrechter: heer Van Den Bussche
Toeschouwers: 10.000

Wedstrijdverslag

Na Berchem Sport - Royal Antwerp FC

Het slechte weder was waarachtig geen meevaller voor Berchem Sport, die het nuttig geoordeeld had den derby in het Olympisch Stadion te laten doorgaan. Gelukkiglijk beterde het na den middag en in dichte drommen togen de voetbalenthousiasten naar het stadion. We schatten de opkomst op een 10.000 man bij den aanvang en nog dikten de rangen zich aan. Het veld ligt zwaar en voor de doelen schijnt het zelfs slijkerig te zijn. Ten 3 ure komen de elftallen zich scharen onder leiding van heer Van den Bussche. Royal Antwerp FC wint den toss. Dis Bastin doet de eerste gevaarlijke poging. Berchem Sport reageert en De Pelecyn schiet flink op doel. Flor Lambrechts rent dan vooruit en wordt gehaakt door Coemans. Heer Van den Bussche geeft free-kick door Charles Simons naast geplaatst. Het spel verloopt licht in het voordeel van R.A.F.C. Peeters moet duikelen op schoten van Willy Ulens en Frans Lodts. Een flink schot van Van Aken op pas van Van Goethem gaat rakelings over.

Berchem Sport geeft bijwijlen combinatiespel ten beste, dringt een 15-tal minuten aan, maar het eindschot faalt. Willy Ulens plaatst op pas van Dis Bastin over. Peeters moet een kanonbal van Dis Bastin houden. De backs van Berchem Sport zijn op dreef en stuwen hun jongens ten aanval. De Hoey dribbleert alleman en lost een kanonbal door Jean De Clercq flink gehouden. Een aanval van Berchem Sport wordt voor off-side gebroken. Even daarop houdt Louis Somers het leder en verwerkt na aarzelen. Heer Van den Bussche geeft free-kick voor carry (?). De Hoey schiet hard en het leder gaat via het hoofd van Louis Somers en de borst van Rik De Deken binnen, 1-0 na 38 minuten. Willy Ulens mist een enige kans voor doel, als Peeters uitgeloopen was. Peeters redt dan een prachtschot van Willy Ulens. R.A.F.C. valt flink aan, maar rust treedt in met 1-0 voor Berchem Sport.

Bij de herneming start R.A.F.C. en leidt den eersten gevaarlijken aanval. Berchem Sport reageert. Stynen krijgt dan een fortuinlijke kans tot doelen, op missen van Rik De Deken. Louis Somers redt in corner. Meer dan eens komen de netten van Louis Somers in gevaar, maar tenslotte keert alles tot kalmte terug. R.A.F.C. waagt dan weer meerdere aanvallen, maar de backs en halfs van Berchem Sport stuwen hun voorwaartsen ten aanval. Op een mooie combinatie tussen Stynen en Van Goethem mist Van Aken van een niet het doel, waarna Dis Bastin kogelhard op 't zijnet schiet. Een free-kick door Charles Simons gegeven, wordt door Peeters slecht gestopt, maar De Vos redt dit critiek standje. Berchem Sport dringt vooral langs Van Aken aan en op een van centers zendt Stynen rakelings over. Verlooy houdt Dis Bastin uitstekend. Onvoldoende geruggesteund door de halfs, is de Antwerpvoorlijn niet effectief voor doel.

De Pelecyn zendt op verzet van Van Goethem neven. R.A.F.C. dringt nu haar spel op. Berchem Sport trekt haar halfs nu achteruit. Peeters en de backs verrichten reuzenwerk. R.A.F.C. schijnt nu te rusten. Berchem Sport dringt weer geweldig aan. Het spel is zeer belangwekkend. De zoon doet nu hare verschijning. Willy Ulens mist twee eenige kansen voor doel, als Berchem Sport gevaarlijk aandringt. Berchem Sport vant aan, maar de verddiging speelt op dubbel kracht. Jos Van Beek kopt neven op center van Frans Lodts. Op de tiende minuut center De Hoey in. Stynen herneemt met het hoofd. Van Goethem zet nummer twee binnen. Een minuut later trekt De Hoey vooruit. De backs van R.A.F.C. aarzelen. Van Goethem geeft door aan Van Aken die onhoudbaar het derde punt voor Berchem Sport inzendt onder luid gejuich der supporters der geel-zwarten. Het spel vervolgt voor Berchem Sport.

De Hoey rent weg, Stynen mist jammerlijk. Van Aken haalt het leder aan de achterlijn, zendt opnieuw in. Charles Pincket en Louis Somers hinderen elkaar. Stynen plaatst nummer vier in het net en het einde is daar met een 4-0 zege van Berchem Sport.

Onze beschouwingen
De derby was als dusdanis een pracht van een partij. Zelden kregen we in een derby zulk schoon combinatiespel te zien. Anderzijds heerschte onder de spelers een sportiviteit die heel en al te loven is. Het spel ontaardde nimmer in ruwheid. De 4-0 zege van Berchem Sport is gevleid. Toen het 1-0 stond, had R.A.F.C. aanspraak mogen maken op het gelijkspel, maar de laatste vijf minuten waren zoo overdonderend voor Berchem Sport dat de zegepraal wel verdiend te noemen is. Berchem Sport leverde onder alle oogpunten een schitterende match, terwijl R.A.F.C. wellicht haar supporters niet bevredigd zal hebben. Wat nu gezegd van R.A.F.C.? Louis Somers heeft geen schuld aan de neerlaag. Hij kreeg in het algemeen weinig werk, maar werd slecht geholpen door de backs die te ver vooruitspeelden. Rik De Deken was evenwel beter dan Charles Pincket. De hoofdfout der nederlaag is de zwakte der halflijn en inzonderheid van John Mortelmans, die in een erg slechte dag was.

In de voorlijn deden Willy Ulens en de twee vleugels hun uiterste best, maar de insiders verknoeiden heel wat ballen. In zijn geheel een schoone derby, met een gevleide scoor voor de ploeg van Berchem Sport. Flinke leiding van heer Van den Bussche.

(bron: GvA - historisch archief - 15/04/1929)

Statistieken

Berchem Sport R. Antwerp F.C.

Elftallen

Frans Peeters
Martin Lambrechts
Alfons De Vos
Victor Verlooy
Clein
Clement Hoydonckx
Marcus De Hoey
Joseph De Pelecijn
Emile Stijnen
Gustave Van Goethem
Van Aken
Louis Somers
Charles Pincket
Rik De Deken
Charles Simons
John Mortelmans
Jean De Clercq
Frans Lodts
Flor Lambrechts
Jos Van Beeck
Willy Ulens
Désiré Bastin

Wissels


Begin Match
38' De Hoey 1-0      
Ruststand 1-0
55' Van Aken 2-0      
56' Van Goethem 3-0      
82' Stynen 4-0      
90' Eindstand 4-0 90'
TERUG