25.12.1930 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: De Gotte

Na Royal Antwerp FC - Berchem Sport

De stadsderby tussen Royal Antwerp FC en Berchem Sport, hoewel bij een uitstekend voetbalweder betwist, had niet de groote massa naar den Boschuil doen stroomen die voor zulke match te verwachten was. Het kerstfeest heeft dus vele trouwe voetballiefhebbers weerhouden. Wij hopen dat het de laatste maal zal zijn dat de voetballers op Kerstdag de shoes moeten aantrekken voor competitiewedstrijden.

Het succes van R.A.F.C. was niettemin groot. Volgens de spelverhouding wel een beetje gevleid. De meest verstokte Antwerpsupporter zal moeten toegeven dat Berchem Sport voor de rust verdiend had de eer te redden en na de rust dertig minuten misschien zoveele aanvallen leidde dan R.A.F.C. Het verschil lag in de afwerking der aanvallen. Als R.A.F.C. bij elk bezoek in de buurt buurt van Peeters gevaarlijk was, gingen bij Berchem Sport de best opgebrachte aanvallen verlorenbij gemis aan afwerking. Dries, Van Goethem en Godderé hadden goede oogenblikken. Willems en voora lDe Hoey sloegen tegen. De voorhoede had echter niet de minste hulp van de middellinie. De eens geroemde ruggengraat van Berchem Sport werd wijd overvleugeld door die van R.A.F.C. Enkel het spe lvan Van Brandt hebben wij te loven. Joacim deed veel degelijk werk, alhoewel iets ontstuimig.

De Pelelcijn had het zeer kwaad aan het duo Jos Van Beeck en Dis Bastin. Peeters heeft het eerste goaltje op zijn geweten, maar heeft buiten dien flater ook gevaarlijke schoten gehouden. Als voor R.A.F.C. mocht gevreesd worden ten gevolge der afwezigheid van Rik De Deken en Jean De Clercq, hebben de vervangers John Mortelmans en Pol Dua volkomen bewezen dat rood-wit zonder merkelijke verzwakking een paar plaatsen kan aanvullen. De verdediging heeft er zelfs bij gewonnen, daar Pol Duo zoowel als Charles Pincket het gevaar steeds direct keer, wat bij Rik De Deken niet altijd het geval is. Louis Somers was in tip top vorm. Hij heeft een drietal ballen gehouden die de meeste keepers zouden hebben doorgelaten. Alfons Mertens en Charles Simons stonden in aanval als in verdediging een stuk hooger dan hun overburen.

In de voorlijn was de vleugel Dis Bastin en Jos Van Beeck het gevaarlijkst. Wel kwamen er ook schoone voorzetten van Sooi(ke) De Vries. Heer De Gotte had een gemakkelijk te leiden match, stelde de spelers in rang. Royal Antwerp FC begon in overweldigende meerderheid. Aan de 7e minuut op corner door Sooi(ke) De Vries een weinig naar achter gegeven, zendt Willy Ulens een schot op doel. Peeters laat de bal ontglippen en R.A.F.C heeft kansrijk de leiding. Louis Somers heeft kansrijk de leiding. Louis Somers krijgt een paar schoten van Godderé en Stynen te houden. Aan de 21e minuut zet Sooi(ke) De Vries schoon voor, zijn Jos Van Beeck en Verboven samen op den bal. Hoewel gehinderd, zet de Antwerpman nummer twee in het net.

Een zwak degagement van Louis Somers herneemend, zendt Stijnen op de lat. De Hoey komt te laat op corner van Willems. Zoo komt de rust met 2-0, wanneer Berchem Sport ook wel een punt verdiend had. Na de rust valt Berchem Sport aan zonder methode of afwerking. Als R.A.F.C. na een half uur verdeeld spel, het offensief opent, komt langs Charles Simons, Dis Bastin en Jos Van Beeck een derde punt. Van dan af is R.A.F.C. volkomen baas. Enkele minuten voor het einde, op een der talrijke hoekschoppen, ontstaat er een geharrewar voor het doel van Peeters. Eer hij het gezien heeft, zendt Jos Van Beeck nummer vier in zijn net.

(bron: GvA - historisch archief - 26/12/1930)

Edouard Godderé

7' Willy Ulens 1-0
21' Jos Van Beeck 2-0
Ruststand 2-0
75' Jos Van Beeck 3-0
87' Jos Van Beeck 4-0
90' Eindstand 4-0 90'