3 1
22.01.1928 Plaats: Olympisch Stadion

Scheidsrechter: Henri Christophe

Na R Beerschot AC - Royal Antwerp FC
Bij een extra voetbalweertje werd de derby door de groote sportmassa bijgewoond. De eerste speelhelft gaf derhalve degeljk spel te zien, daar Royal Antwerp FC beter presteerde dan verwacht was. In de tweede helft was het spel langen tijd saai en traag. Het is slechts gedurende enkele minuten dat R Beerchot AC zijn echt groot spel vertoonde. Tenslotte bleef R.B.A.C. meester met 3-1. De verdediging van R.A.F.C., vooral Rik De Deken, heeft zich overtroffen. De halfs en Dis Bastin zijn eveneens te vermelden.

Heer Christophe riep de team op het veld. Ferdinand Wertz en Janssens zijn dus vervangen. Rik De Deken wint den toss, zonder voordeel. R.B.A.C. is dadelijk aanvallend. Na een center van Elst en de kopstoot van Mertens denkt men dat het leder reeds zit, wanneer Louis Somers nog kan redden. Dan breekt Dis Bastin door. De Hondt mist, doch de center van Dis Bastin wordt niet benuttigd. R.A.F.C. doet een paar aanvallen door het falen van De Hondt. Als Elst ontsnapt en centert, heeft R.B.A.C. een free-kick te nemen, die Louis Somers in corner kan verduikelen. R.B.A.C. komt dreigend op. Een schot van P. Braine scheert de lat. R.A.F.C. komt weer bij Raemdonck, die een center van Dis Bastin ten koste van corner verwerkt. Dis Bastin komt terug, snelt Ruysseveldt voorbij en daar Meljado het zicht van Raemdonck belemmert, kan Dis Bastin den scoor na 16 minuten met een juist geplaatst schot den scoor openen.

R.B.A.C. is aanvallend. Louis Somers heeft een paar ballen te verwerken, waarna Willy Ulens en Dis Bastin over de lat schieten. Een corner van R.B.A.C. wordt achter het net gegeven. R.A.F.C. valt menigmaal gevaarlijk aan. R.B.A.C. geraakt er niet goed in. Aan den 26en minuut laat Louis Somers op een hard wijd schot van P. Braine den bal vallen. Mertens profiteert om gelijk te stellen. Drie minuten later wordt P. Mertens gehouden door Alfred Beugnier. Heer Christophe kent penalty toe, welke R. Braine in nummer twee omzet. Elst dwingt een corner af. R.B.A.C. is aanvallend. Een trekschot belandt bij Louis Somers. Nog een corner voor de bezochten en de rust treedt in met 2-1.

Na den koffie is R. Braine eerst voor de kooi van Louis Somers. R.B.A.C. bekomt corner zonder profijt. Het spel gaat weer op en af. Louis Somers houdt een schot van R. Braine. Een hoekschop levert evenmin iets op. Jos Mortelmans schiet juist boven de lat. R. Braine vindt keeper Louis Somers op de goede plaats. R.B.A.C. overdrijft van spel dat geen aarde aan den dijk brengt. Pelsmaeker kan juist voor de voeten van Willy Ulens den bal in corner uittrappen. Jos Mortelmans schiet rakelings naast den paal. R.A.F.C. bekomt free-kick, welke al dansend afgeweerd wordt. P. Mertens schiet op de lat. Nu valt R.B.A.C. opnieuw aan. Louis Somers heeft een schot te verwerken. Aan den 25en minuut zet Meljado voor en geeft aan R. Braine nummer drie in te koppen. Een tegenaanval van R.A.F.C. levert niets op. Verhulst centert, R. Braine schiet te hoog. Op 't laatste oogenblik, bekomt R.A.F.C. corner, de stand blijft 3-1.

(bron: GvA - historisch archief - 23/01/1928)

Désiré Bastin 0-1 16'
26' Pierre Mertens 1-1
29' Raymond Braine (penalty) 2-1
Ruststand 2-1
70' Raymond Braine 3-1
90' Eindstand 3-1 90'