Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R. Beerschot A.C.
1 3
08.01.1939 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Francken

Wedstrijdverslag

Na Royal Antwerp FC - R Beerschot AC
Scheidsrechter Francken is de moeilijke taak opgedragen den derby tot een goed einde te brengen. De ploegen stellen zich in 't gelid voor den toss, gewonnen door Bob Paverick met windvoordeel. Langs Braine en Saeys volgt dadelijk een B.-aanval, door Bob Paverick knapjes afgeweerd. R.A.F.C. reageert langs links, als Vital Backeljau naar Jos Wagner wil geven, komt de bal bij René Geuns. Van Dijck duikelt fraai in corner. Remi Van Wauwe stuurt hierop weer op doel. Van den Bosch trapt ei zoo na in eigen goal. De hoekschop levert niets op. R Beerschot AC heeft het warm gehad! Nu geraken de bezoekers dank zij opbrengen van Meuldermans en De winter los.

Bob Paverick en Jos Weyns trappen besluitvaardig weg. Op samenspel met René Geuns, zet Fille Blankers voor doel. Vital Backeljau zet in de vlucht naast. Het begin is oprecht sensationeel voor R.A.F.C.. Van Dijck tipt mooi weg op center van René Geuns. Nog dringt rood-wit aan, waarna de eerste gevaarlijke B.-poging langs Jos Weyns eerder onbehendig geborken wordt. De bezoekers hebben het onweder laten voorbijgaan. Jos Weyns moet met brio een gevaarvollen rush van Gommers breken. R.A.F.C. blijft langs rechts aandringen.

Een prachtige openingsgoal van Vital Backeljau
Na 14 minuten brengt Bert D'Hollander puik op. Jos Wagner wordt gehinderd, maar via Van den Bosch komt de bal toch bij Vital Backeljau die op indrukwekkende wijze den scoor opent (1-0). R.A.F.C. dringt nog aan en de bezoekende backs hebben meer werk dan ze lief is. R Beerschot AC reageert, maal Isemborghs loopt off-side als Braine na het fluitsignaal toch nog naar doel trapt. Richard Gedopt komt tusschen op center van Seys, waarna René Geuns verrukkelijk spel uithaalt. Jos Wagner schiet echter rakelings naast. Het spel is thans beter verdeeld. De paars-witten dringen aan. Jos Weyns breekt een doorbraak van Braine. Richard Gedopt houdt een fraaien center van Gommers.

Braine stelt gelijk
Na 28 minuten spel volgt een puike B.-aanval. Ceuleers zet voor doel. Isemborghs laat aan Braine, die van dichtbij binnenjaagt: 1-1. Ceuleers mist even later een reuzenkans op samenspel tusschen Braine en Isemborghs. Gommers onderscheidt zich op den rechtervleugel, maar Jos Weyns redt de schuiver van Ceuleers. Seys kwetst zich in een onvrijwillig duel met Jos Wagner en vervolgt hinkende op zijn plaats. Richard Gedopt stopt een kei van Braine. Het spel verloopt doorgaans in het Antwerpkamp. Toch komen de rood-witten langs Vital Backeljau geweldig los. Van Gommaire Lodts gaat de bal naar René Geuns. De Winter redt heel moeilijk voor den aanstormenden Remi Van Wauwe. Op hoekschop van Braine ontzet Richard Gedopt met de vuist. Een geweldige herrie ontstaat voro de Antwerp-kooi. Even schijnt het gevaar geweken, maar wanner Ceuleers op throw-in voorzet, volgt den weerstand van Remi Van Wauwe.

Tweede doel langs Saeys
Na 41 minuten spel kopt Saeys mooi in den hoek binnen. Braine en Saeys wisselen dan van plaats. R Beerschot AC dringt nog aan. Braine haalt een wonderstukje uit op zijn hoek. Ceuleers zet over de lat op den salonpass. Rust volgt met 1-2.

De tweede helft
Bij het hernemen speelt Fille Blankers als spil voor de lokalen. Frans Goossens wordt buitenrechts met René Geuns als binnenspeler. Braine blijft in het andere kamp buitenlinks. Met licht bezoekende meerderheid wordt hernomen, gevaarlijke schoten blijven uit. Eindelijk gelukt Ceuleers er in twee mannen te vloeren. Richard Gedopt loopt gepast uit en redt een zeker doel. Op pass van Isemborghs schiet Ceuleers op doel. Richard Gedopt houdt al duikelend met brio. Aan den overkant zet Vital Backeljau rakelings over doel. Van Dyck wordt verschalkt door Jos Wagner, zijn trekschot door op wondere wijze in corner verwerkt door Seys. Deze corner geeft niets, evenmin als een van Braine, die over de lat rollend buitengaat. De partij is minder spannend. Buiten een hoekschop voor R.A.F.C. is er niet veel te melden. Seys en Jos Weyns onderscheiden zich in de backlijnen.

Het doel van Richard Gedopt ontsnapt aan doorboring op inzet van Braine. Deze zet Richard Gedopt even later weer op de proef. R.A.F.C. reageert, maar Van den Bosch verplaatst het spel. Op center van Braine knalt Ceuleers op doel. Richard Gedopt redt mooi. Den Antwerpdoelman moet nog tusschenkomen. Van den Bosch breekt dan een besten aanval der lokalen. Als Bob Paverick den bal aan Isemborghs ontneemt, kent de referee geen hoekschop toe. Op opbrengen van Gommaire Lodts, zet Jos Wagner rakelings naast de muit. Van Dyck heeft meeval als hij een bal lost, maar zich nog tijdig herneemt. Als Saeys Braine lanceert, neemt Ceuleers den center op. Richard Gedopt weert met den voet af. Isemborghs zet in doel. Het punt wordt afgekeurd wegen voorafgaandelijken buitenspelstand. Even later wordt Van den Bosch door Vital Backeljau geraakt.

Het is min erg dan gevreesd. R Beerschot AC dringt aan, maar een hands van den vallende Bob Paverick blijft onbestraft. Isemborghs breekt door, verschalkt Jos Weyns, maar zet hard naast. Richard Gedopt moet ingrijpen op corner. Van Alphen plaatst naast. R Beerschot AC bekomt corner. Jos Weyns trapt in recorner. Braine neemt deze en Ceuleers kopt nummer drie binnen, een fraai doelpunt twee minuten voor het einde. De bezoekers winnen den derby met 1-3.

Derby-indrukken
Wanneer tegen de gewoonte in de bezochte rood-witten eerst het terrein opstormen, gevolgd door de paars-witten, is het ruime stadion vlijtig bezet door ruim twintig duizend toeschouwers. Ondanks de weinig bemoedigende vooruitzichten wegens vorst, dooi, sneeuw en regen, is het weder goed en ligt het terrein ook in goeden staat.

Spanning en geestdrift
In snel tempo wordt het spel ingezet. Nadat Van Dyck een schuin schot van René Geuns in corner verwerkt, zendt Van den Bosch ei-zoo-na nummer een in eigen net. De grootste aandacht gaat aanvankelijk naar nieuweling Frans Goossens, die behoorlijk breekt, maar niet weet waar met de ballen te blijven.

R.A.F.C. domineert
Geholpen door den wind domineert R.A.F.C.. Nadat een prachtaanval langs Jos Wagner en Vital Backeljau naast den paal eindigt, heeft Van Dyck nog in te grijpen. De rood-witten zijn iets vlugger op den bal. Op combinatie-aanval langs Bert D'Hollander, Jos Wagner en Vital Backeljau, wordt de rood-witte meerderheid met een prachtgoal uitgedrukt.

RBAC organiseert zich
Ofschoon het zichtbaar te rap gaat voor Braine, Meuldermans, De Wint en ploegmaats, brengen dezen het spel na 20 minuten in evenwicht. Van weerskanten wordt er te weinig werk gegeven aan de puike vleugels, zoodat de verdedigers de aanvallen van de middentrio's aankunnen en de keepers weinig te doen hebben.

Een-een overal
R Beerschot AC neemt kordaat het initiatief. Met een combinatie van het middentrio heeft Braine den gelijkmaker maar in te leggen. R.A.F.C. is op haar beurt ingedrukt. De weinige aanvallen van rood-wit gaan langs Jos Wagner of Vital Backeljau verloren.

R Beerschot AC neemt de leiding
Wanneer men het einde dezer memorabele en spannende eerste speelhelft met juisten gelijken stand zag aankomen, geraken de bezoekers alsnog aan een tweede punt, dat hoewel niet als klassiek te bestempelen, toch de leiding bezorgt.

De tweede helft
R.A.F.C. heeft het te gewaagd gevonden nieuweling Frans Goossens op de spilplaats te houden en zet hem op den rechtervleugel. Vital Blankers vervangt hem als spits. Het gaat er bij de rood-witten niet beter om daar zij als 't ware zonder vleugels spelen. Saeys en Braine hebben van plaats verwisseld op de linkervleugel. Saeys doet zich als opportunist gelden en redt een gemaakt punt.

Bezoekers op hun best
Omdat het tempo gezakt is, ontwikkelen de bezoekers een tijdlang hoogstaand spel. De halfs, van wie De Winter aan snelheid te kort kwam bij den aanvang en Van Alphen die een derde zware match speelt op vijf dagen, spelen nu een overwegende rol. Richard Gedopt krijgt nu gelegenheid te over zijn talent te toonen. Steeds wijst het scoorbord 1-2, wat de uiterst moedige rood-witten tot eer strekt. Met onverminderde geestdrift vervolgt het spel. R Beerschot AC toont zich sterker en komt op een door Braine gegeven corner langs Ceuleers aan nummer drie. Eenieder mag zich tevreden achten. R Beerschot AC met de punten. R.A.F.C. met een eerbare verdediging. Het publiek met een zeldzaam schoon voetbalspektakel. Een der beste derbies van de lange eere-lijst.

(bron: GvA - historisch archief - 09/01/1939)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R. Beerschot A.C.

Elftallen

Richard Gedopt
Remi Van Wauwe
Bob Paverick
Bert D'Hollander
Frans Goossens
Jos Weyns
René Geuns
Fille Blankers
Jos Wagner
Vital Backeljau
Gommaire Lodts
Jan Van Dyck
Gaston Van Den Bosch
Corneel Seys
John Van Alphen
Pierre Meuldermans
Alphonse De Winter
François Gommers
Arthur Ceuleers
Henri Isemborghs
Raymond Braine
André Saeys

Wissels


Begin Match
14' Vital Backeljau 1-0      
      Raymond Braine 1-1 25'
      André Saeys 1-2 41'
Ruststand 1-2
      Arthur Ceuleers 1-3 88'
90' Eindstand 1-3 90'
TERUG