Robert Van Der Mispel - Julien Penny
Toeschouwers: 10.000

Na KFC Diest - R Antwerp FC
Driemaal voorsprong om zege veilig te stellen

Het zag er bij de kampwissel in het zonnige Warandestadion niet naar uit dat de nochtans talrijk aanwezige toeschouwers een boeiende tweede speelhelft te wachten stond. Zij hadden zich immers in niet geringe mate geërgerd aan de lome repliek van de Diestenaren, die na de definitieve zekerheid om het behoud niet erg veel strijdvaardigheid aan de dag legden. De sfeer scheen ontspannen en het opgediste wandelvoetbal was net een kolfje naar de hand van de rustig op hun vroege voorsprong terende Antwerpenaren. Roger Van Gool had dat doelpunt al in de zesde minuut voor zijn rekening genomen. Jos Velser wilde met een verre terugspeelbal rust in de rood-witte gelederen brengen. Jean Trappeniers zond het leder tot bij Louis Pilot, die verlengde naar Jos Van Riel om Fleming Lund te bereiken, die het leder met het hoofd in het Diestse doelgebied bracht, waar zijn opportunistische ploegmaat een succesrijk trek- en duwnummertje opvoerde met het duo Dilissen-Schepers alvorens doelman Boffin het nakijken te geven.

Het zou het eerste en enige noemenswaardige feit uit het eerste half uur blijven. Nochtans diende Gust Wilmssen met een geraakte meniscus geëvacueerd, ging Nijs aan het bekvechten met de pittige Fleming Lund en kreeg deze laatste een gele kaart bij zijn volgende overtreding. In het derde kwartier wilde FC Diest toch iets ondernemen om de gemakkelijke autoriteit van de tegenstander te ondermijnen. Jos Velser kreeg op zijn beurt geel om een beslissing van referee Delcourt aan te vechten. Fleming Lund verkeek een scoringskans op aangeven van Xavier Caers, Riveros trof weliswaar in buitenspelstand, de dwarsbalk na een dubbelpas met Kaiser en zou nog een schuin inzenden van de Elzasser met het hoofd te hoog deviëren.

Twee maten voor niets
Toch hadden de acteurs nog iets in petto. Tegen een defensief ingesteld R Antwerp FC kon FC Diest zijn gewoon spelpatroon niet ontwikkelen. Tijdens de rust was blijkbaar op een aangepaste zet gespeculeerd. Het gevolg liet niet op zich wachten. Kasprzak stelde met een kopbal gelijk, na een actie waarin hij zelf, evenals Houben, Marren en Schepers betrokken was. Hij kwam in deze fase evenwel in botsing met de schoentip van Jean Trappeniers, liep mogelijk een breuk van het neusbeen op en diende op zijn beurt vervangen. R Antwerp FC schakelde over. Een hoekschop van Fleming Lund werd door Boffin weggebokst. Louis Pilot kreeg de bal in zijn beurt en joeg hem via de binnenkant van de zijstaak in de bovenhoek. Een geprikkelde thuisploeg repliceerde andermaal en stond Riveros op tie goede plaats om een door Jean Trappeniers onvoldoend weggewerkt schot van Kaiser binnen te duwen.

Met drie doelpunten in tien minuten werd het spektakel gediend maar niet de 'Great Old'. De groeiende zenuwachtigheid kwam uiteraard het spelpeil niet ten goede. Van Buel aan de ene, Karl Kodat en Fleming Lund aan de andere zijde verkeken de kans hun elftal naar winst te loodsen. En dan kwam de voortreffelijke Roger Van Gool weer op de proppen. Even nadat bekend werd dat RSC Anderlecht in het Astridpark op achterstand gesteld was, pikte hij een voorzet van Morren op, lokte een een-twee beweging uit met Karl Kodat en verschalkte opnieuw de niet erg zekere Boffin. De ervaring van de oudere gasten volstond nadien om via tijdwinst, balbezit en zelfbeheersing het eindsignaal te halen (bron: onbekend - 1974-04-29).

Begin en einde: Roger Van Gool

Diest - Tot tweemaal toe is de Warandeploeg tegen de vice-leiders kunnen terugkomen. Toen de bezoekers nog een derde maal op voorsprong geraakten, waren ze geïnformeerd over de situatie te Anderlecht en was er geen lievemoederen meer aan. Het bleef bij winst voor Royal Antwerp FC. Het was trouwens in die slotfase dat we de Great Old werkelijk voor de overwinning zagen vechten.

De bezoekers hadden het ten andere het eerste uur van de wedstrijd niet bijster moeilijk gehad, gezien Roger Van Gool in de zevende minuut de score voor zijn kleuren had geopend. Aan dat doelpunt zat wel een reukje. De aanvaller van Royal Antwerp FC gaf nogal wat duwwerk ten beste bij een inzenden van Flemming Lund alvorens hij doelman Boffin van dichtbij de grazen nam. Die vroege treffer had evenwel tot gevolg dat de bezoekers het rustig aan konden doen. Bovendien bleek de thuisploeg aanvankelijk niet zinnens er veel aan te doen.

Royal Antwerp FC bleef gevaarlijk in die periode, met onder meer een schot van Roger Van Gool na een dubbelpas met Karl Kodat, dat Boffin slechts met de voet kon stoppen. Vooral de snelle acties via Flemming Lund, Karl Kodat en Roger Van Gool bezorgden de Diestse defensie heel wat hoofdbrekens, wat niet wegnam dat Flemming Lund de gele kaart kreeg toen hij wraak nam op Schepers. Rond het half uur was de blonde Antwerpaanvaller weer dicht bij een doelpunt. De hoge center van Roger Van Gool waaide weliswaar over zijn hoofd, maar hij draaide zich sneller om dan Dilissen. Het schot ging evenwel links draaiend naast.

In het derde kwartier bleek dat FC Diest zich toch niet zomaar gewonnen gaf. Na een combinatie met Kaiser schoot Riveros vanuit buitenspel op de lat. Twee minuten later nam hij een center van Kaiser over met het hoofd. Jean Trappeniers prees zich gelukkig dat het leder over de lat ging.

Na de rust bleef de Diestse druk aanhouden. Riveros raakte hierbij enkele keren bijna door. Royal Antwerp FC repliceerde met snelle tegenacties, maar kon niet beletten dat Schepers op rechts met een omhaal een hoge bal voor doel slingerde waar Kasprzak er in volle vaart nog net met het hoofd bijkon om gelijk te maken. Hij kwetste zich hierbij aan het hoofd en werd vervangen door Van Buel. De vreugde in het Diestse kamp duurde welgeteld vijf minuten. Toen doelman Boffin bij een corner met de vuist ontzette, stond Louis Pilot op de goede plaats om de gehele Diestse verdediging, Schepers inbegrepen die naast de paal stond, maar er onvoldoende bijkwam.

Nu sloeg de thuisploeg sneller terug. Al in de 65e minuut bereikte een kopbal van Helsen de inlopende Kaiser op links. Het schot belandde op het lichaam van Jean Trappeniers, maar Riveros hernam en knalde hoog in de netten. FC Diest ging even door. Een actie tussen Van Buel, Riveros en Van Buel strandde bij Jean Trappeniers. Dan kwam via de radio en een megafoon van een van de Antwerpsupporters bericht dat RSC Anderlecht met 1-2 achterstond. Dat had een ware gedaanteverandering bij Royal Antwerp FC tot gevolg. Het gelijkspel bleek niet meer te volstaan. Zeven minuten voor tijd speelde Karl Kodat de vrijlopende Roger Van Gool aan.

Hij nam rustig de tijd, week even naar links uit en kogelde dan kalm naast Boffin binnen. Het doel was bereikt. Met man en macht werd gevochten om de voorsprong te behouden. FC Diest verloor in laatste instantie nog Oeyen en moest het laten afweten (HNB - Ronny Ceuleers - 1974-04-29)

Roger Van Gool

60' Jean-Pierre Kasprzak (uit)/
Jean Van Buel (in)

88' Albert Oeyen (uit)/
Frans Van Calsteren (in)

0 Gust Wilmssen (uit)/
Frans Vermeyen (in)
23'

Roger Van Gool 0-1 6'
Ruststand 0-1
57' Jean-Pierre Kasprzak 1-1
      Louis Pilot 1-2 63'
67' Agustin Riveros-Falcon 2-2
      Roger Van Gool 2-3 82'
90' Eindstand 2-3 90'