Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. New-York Cosmos
3 1
16.09.1976 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Robert Schaut

Lijnrechters:
Dries - Maris
Toeschouwers: 25.000

Wedstrijdverslag

Na Royal Antwerp FC - New York Cosmos

Pélé in vedettenrol
De Brazilaanse stervoetballer Pélé en de legendarische Jean 'trap' Trappeniers verbroederden voor de demonstratiewedstrijd die gemakkelijk door R Antwerp FC gewonnen werd. De Antwerpdoelpunten werden gescoord door Zarko Olarevic, Karl Kodat en Peter Anderson (bron: onbekend - 17.09.1980).

Met zijn Amerikaanse formatie vierde wereldvedette Pélé zijn Europees afscheid op de Bosuil. Circa 25.000 toeschouwers waren opgekomen om koning voetbal hartstochtelijk toe te juichen. Het werd een uiterst vriendschappelijke ontmoeting die haar hoogtepunt kende toen Pélé met een onweerstaanbaar flitsend afstandschot raak trof voor zijn ploeg. Alleszins een 'happening' die niet licht vergeten zal worden (bron: Antwerp Clubblad - 20 05 1977).

Het Belgische afscheid van Pélé - 25.000 toeschouwers juichen tovenaar toe
ANTWERPEN — Heel wat kinderen mochten voor eenmaal 's avonds mee near het voetbalstadion. Om de voetbalkoning Pélé aan het werk te zien, verdrongen zich trouwens ook veel grote mensen van alle ras en pluimage. Pélé, die na de andere spelers alleen op het terrein verscheen, ontving van de 25.000 toeschouwers een geweldige ovatie, werd onder de bloemen bedolven en dankte het publiek met enkele woorden Engels.

In een wedstrijdbegin zonder fouten combineerden de Cosmosspelers aardig en snel. Chinaglia nam in de vierde minuut Robert Geens te grazen, maar dwong slechts een hoekschop af. Vier minuten later ging een kopstoot van Jos Heyligen slechts enkele centimeters naast. Pélé speelde keurig mee en kreeg op het kwartier trouwens twee open doekjes voor evenveel schitterende voorzetten. Jean Trappeniers moest zware schoten van Field en Chinaglia stoppen op droompasses van Pélé. Ook R Antwerp FC combineerde en dat leverde mooie aanvallen op. Het applaus was zelden uit de Bosuil weg. Het derde kwartier was minder spectakulair. Het was ten andere opvallend hoe Pélé niet aangevallen werd. Het bleef dus bij show, die aan de rust nog geen enkel doelpunt had opgeleverd.

Na de rust zouden de doelpunten volgen. Eerst een strafschop. Voor fout van keeper Cooper op de doorgebroken Werner Deraeve. Geen kwartier later was de stand gelijk. Een schitterend afstandsschot van de zwarte magiër verdween haarfijn in de rechterbenedenhoek. Het festival Pélé ging door. Een onvoorstelbare droompas werd door Chinaglia even mooi overgenomen. Theo Custers, ingevalien na de rust voor Jean Trappeniers, redde schitterend. R Antwerp FC nam voorsprong een kwartier vooor het einde. Louis Van Gaal, die Mocibob afloste, speelde Karl Kodat aan. Het werd uiteindelijk nog 3-1 langs Anderson (L.C. - bron: onbekend).

Doelpunt van Pélé onvoldoende
BOSUIL. Na de huldiging van voetbalkoning Pélé werd voor 25.000 toeschouwers de match met vertraging gestart. Van Antwerpzijde had men blijkbaar niet op een zo'n grote opkomst gerekend en dus waren er te weinig loketten geopend. Om 20 uur stonden nog duizenden toeschouwers zich voor de loketten te verdringen. Scheidsrechter Schaut wachtte een twaalftal minuten tot de meeste supporters goed en wel binnen de muren van het stadion waren alvorens de aftrap te laten geven.

Pélé zelf zorgde voor een knappe aanhef met een kopbal van hem die echter nipt naast ging. De Braziliaan bezit nog altijd dezelfde klasse van weleer, is echter met de jaren wel trager geworden. Van de zijde van NY Cosmos kwam het meeste gevaar van Chinaglia die met zijn rake schoten Jean Trappeniers meermaals tot ingrijpen dwong. Ook kogels van Field misten van een niet de goede richting. De reactie leek al bij al te zwaar opgebouwd. De thuisspitsen lieten zich ook meermaals vangen in de buitenspelval, door Pélé en zijn maats opgezet. Evenmin als zijn collega's bleek Zarko Olarovic ditmaal bij de zaak. Wanneer hij toch op doel gaf, bleken zijn schoten te onnauwkeurig.

Strafschop
Na de rust deinde de wedstrijd aanvankelijk verder op hetzelfde stramien. Pélé werd zelden aangevallen, maar het show-element was toch al te zelden aanwezig om de toeschouwers echt in vervoe ring te, kunnen brengen. Gelukkig waren er kort na de rust toch twee opwindende spelfazen die stof tot napraten gaven op de tribunes. Eerst stormde Deraeve naar doelman Cooper toe, maar hij schoot recht op de Engelsman. Jos kreeg de bal echter terug en toen kon Cooper niet anders dan hem bij de voeten grijpen: strafschop en dat was maar een klusje voor Zarko Olarovic. Onmiddellijk daarna trok Chinaglia een prachtvoorzet van Pélé met de hiel over het hoofd, maar de bal ging naast. Toch was dit de start voor het late loskomen van de match: koning Pélé kanjerde loodzwaar en van ver voorbij Theo Custers. Hij gaf Clemens de kans om voorsprong te nemen, maar die faalde. Karl Kodat deed dat niet toen Louis Van Gaal op rechts mooi doorging en een uitstekende voorzet op de schoen van de Oostenrijker trapte! R Antwerp FC liet het daar niet bij, want Anderson trapte net voor affluiten een voorzet van Deraeve in de vlucht voorbij Cooper (L.C. - bron: onbekend).

Pélé verkoopt zich voor 'a few dollars more'
Le Tout Anvers beyond zich tussen de 25.000 toeschouwers om getuige te zijn van het afscheid van Edson Arantes de Nacimento van Europa, net zoals men Sammy Davis Jr., hel Circus van Moskou of de show van Holiday on Ice komt bekijken. Dit gebeurde ter gelegenheid van een echte wedstrijd, zoals de reglementen van de FIFA het willen. Er was dus geen lijn getrokken tussen de cirkel en de grote rechthoek als een grens voor de buitenspelgevallen, naar de mode van de States. De bijzonderste fasen werden evenmin herhaald op een reusachtig scherm en de chrono van de scheidsrechter werd niet stilgelegd wanneer de bal buiten de lijnen was geraakt om een korte reclame-uitzending langs de televisie mogelijk te maken.

De zogenaamde Pélé-gala kreeg niettemin een Amerikaans tintje. De voetbal-koning werd op een spectaculaire wijze voorgesteld aan het publiek. De Cosmos-spelers kregen van hun tegenstanders bloemen aangeboden en deelden die op hun beurt uit aan de toeschouwers Er waren geschenken voor en heel wat foto's van de donkere vedette rond wie alles draaide. Er was met betrekking tot het sportieve vertoon, de geste van de eerbiedige thuisspelers van wie niemand het Pélé lastig maakte en iedereen uit zijn onmiddellijke omgeving wegbleef. Dit alles was mooi, maar toch heeft Pélé een ander vaarwel van zijn voetbalrijk verdiend, dan wat hijzelf heeft verkozen. Pélé had na Santos en de Braidliaanse ploeg te hebben verlaten zijn activiteiten moeten staken en zich op een andere manier nuttig moeten maken voor zijn sport dan hij het duet in een land waar de voetbalanalfabeten nog welig tieren.

Pélé had in zijn glorietijd al na vijf minuten zijn ploeg op voorsprong gekopt. Op een hoekschop belandde de bal verleidelijk en onberispelijk voor zijn donker voorhoofd, maar hij miste totaal zijn kopstoot. Vanuit de tribunes en de staanplaatsen klonk niettemin een spontaan applaus. Men wilde Pélé nu eenmaal eren en toejuichen voor wat hij ooit geweest is. Natuurlijk deed hij af en toe nog interessante dingen, maar dit was uitsluitend te danken aan de vriendelijkheid van de Antwerp-tegenstanders en aan het lage ritme waarop dit treffen dreef. Van een ding zijn wij in ieder geval overtuigd : wanneer men Rik Coppens, ongeveer tien jaar ouder dan Pélé, in dezelfde omstandigheden laat voetballen, dan wordt er een heel andere show beleefd. Slechts in het vijfde kwartier kon Pélé eventjes aan zijn grote dagen laten terugdenken.

Nadat bij R Antwerp FC Jean Trappeniers, Jos Heyligen en Stanislas Mocibob door Theo Custers, Jan Van der Veen en Louis van Gaal waren vervangen en het tempo eindelijk werd opgevoerd, kon Zarko Olarevic in de 54e minuut vanaf het strafschoppunt scoren. Tijdens. zijn bevlieging stelde Pélé tot grote vreugde van het publiek met een laag en flitsend schot gelijk (67e minuut), maar wanneer R Antwerp FC de voet weer op het pedaal plaatste, bezorgde Karl Kodat de thuisploeg spoedig een 2-1 voorsprong (74e minuut). In de 88e minuut legde Peter Anderson de uitslag op 3-1 vast.

(bron: de pers - 17/09/1977)

Statistieken

R. Antwerp F.C. New-York Cosmos

Elftallen

1 Jean Trappeniers
2 Jim De Schryver
3 René Desaeyere
4 Bob Geens
5 Xavier Caers
7 Peter Anderson
6 Jos Deraeve
8 Petar Močibob
10 Jos Heyligen
9 Karl Kodat
11 Zarko Olarević
Cooper
Lowan
Roth
Dillon
Aitkin
Morais
Mifflin
David Clements
Chanaglia
Tony Field
Édson Arantes do Nascimento Pélé

Wissels

46' 1 Jean Trappeniers (uit)/
20 Theo Custers (in)
 
46' 8 Petar Močibob (uit)/
16 Louis van Gaal (in)
 
46' 10 Jos Heyligen (uit)/
12 Jan van der Veen (in)
 

Begin Match
Ruststand 0-0
53' Zarko Olarević
(penalty) 1-0
     
      Édson Arantes do Nascimento Pélé 1-1 68'
74' Karl Kodat 2-1      
88' Peter Anderson 3-1      
90' Eindstand 3-1 90'
TERUG