Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

A.S. Oostende (KM) R. Antwerp F.C.
0 2
23.11.1975

Scheidsrechter: Pierre Wouters

Lijnrechters:
Renť De Bleeckere - Robert Jacquemin
Toeschouwers: 8000

Wedstrijdverslag

Knappe Karl Kodat knalt kustverdediging omver
0-2 na 55 minuten zet zwak AS Oostende definitief voor schut
Karl Kodat heeft tangs de grote poort zijn wederoptreden gevierd. Hij deed het met een werkelijk goede prestatie, al zegde hij achteraf van zichzelf dat de goede conditie er nog op verre na niet is. Waarbij dan meteen de vraag rijst wat het kan worden als hij weer over al zijn mogelijkheden beschikt. Daarvan kreeg ASO ondertussen wel een voorsmaakje. Hij speelde een alweer wankele Oostendse defensie bij momenten totaal van streek. Hij onderstreepte die suprematie bovendien met twee doelpunten. Akkoord dat hij hierbij wel steun kreeg van de kustverdedigers, maar dat onderstreept weer zijn doeltreffend optreden in hetgeen men de warme momenten pleegt te noemen.

Vooral het eerste doelpunt van R Antwerp FC was een 'presentje' van de Oostendse verdediging. Butseraen, die al tijdens de opwarming met een knieletsel sukkelde, moest precies in de 15e minuut vervangen worden. De jonge Schepens had nauwelijks tien meter onder de shoes toen Dujardin hem de hal toegooide en hiermee beging de Oostendse doelman wel een duidelijke fout. Sehepens, nog koud van het bankzitten en alle concentratie ontbrekend, liet zich de bal afsnoepen door Flemming Lund. Uit de scrimage die daarop volgde, besloot Karl Kodat eerst tegen de paal om vervolgens onder de laaguitvallencle Dujardin te scoren. Een doelpunt dat R Antwerp FC meteen op rozen plaatste, want de grotere maturiteit in het rood-witte team was voor de kustjongens wel de grootste hinder op weg naar Jean Trappeniers.

ASO zou trouwens erg zelden tot bij de Antwerpdoelman geraken. in zoverre zelfs dat de Antwerpgoallie hooguit een paar keer handelend moest optreden. Dat gebeurde in het laatste kwartier van de eerste speelhelft toen Heijt net naast schoot en Jos Velser er een spurtje moest uitpersen om Simoen, voor de rest onbestaande, het dreigen te beletten. ASO speelde toen heus met een schimmenvoorhoede met enkel Peel als betere voetballer.

Lievens legt Louis
Waar iedereen zich na de rust aan een wissel verwachtte bij ASO hield HŲfling Ellis, de vorige speeldag nog matchwinnaar op Sporting Charleroi, op de bank. Toen de rood-groene aanhang rond het kwartier de naam van de Brit begon te scanderen wilde de Roemeen natuurlijk van geen ploegwijziging weten. Wat dacht je wel? Voor de Oostendse formatie was het natuurlijk helemaal verkeken toen Lievens stijlrijke Louis van Gaal in de fatale zone van de sloffen liep. Louis maakte een tuimelpartij van jewelste en dat was ref Wouters goed genoeg voor een strafschop. Karl Kodat gelastte zich met het karwei, voor zover dat men dat voor een klasseman als de Oostenrijker zo kan noemen. Hij stuirde Dujardin naar rechts en de bal naar links. 0-2 dus voor R Antwerp FC en meteen de vaststelling dat de wedstrijd na amper 55 minuten gespeeld was!

De kustformatie ging wel moedig, maar ongeordend in het offensief en dolf in feite haar eigen graf. R Antwerp FC kon namelijk van de loopgraven klasrijk gebruik maken om via enkele tegenstoten nog de meest dreigende ploeg te zijn. En telkens was Karl Kodat in de bewuste fases betrokken. Eerst stuurde hij Flemming Lund op avontuur, maar Schepens kon redden. Vervolgens zonderde hij Frank Mariman af, maar die besloot naast. Tenslotte kon hijzelf moederziel alleen aanleggen. Dujardin keerde echter met de voet en weerhield Karl Kodat aldus van een hattrick (R.J. - bron: onbekend).
(bron: De Sportpers - 24/11/1975)

Statistieken

A.S. Oostende (KM) R. Antwerp F.C.

Elftallen

John Dujardin
Thijs Wijngaarde
Kurt Axelsson
Eddy Lievens
Walter Butseraen
Willy De Mey
Geert Peel
Henk Heijt
Jan Simoen
Pierre Carteus
Josť Mortier
Jean Trappeniers
Bob Geens
Xavier Caers
Jim De Schryver
Jos Velser
Frank Mariman
Jos Heyligen
Renť Desaeyere
Louis van Gaal
Flemming Lund
Karl Kodat

Wissels

15' Walter Butseraen (uit)/
Filip Schepens (in)
 

Begin Match
      Karl Kodat 0-1 15'
Ruststand 0-1
      Karl Kodat (penalty) 0-2 55'
90' Eindstand 0-2 90'
TERUG