Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R.W.D.Molenbeek
2 1
27.08.1975 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Francis Rion

Lijnrechters:
Robert Riviere - Max Bertrand
Toeschouwers: 24454

Wedstrijdverslag

Karl Kodat dolkt RWDM neer met doelpunt van kunstenaar
R Antwerp FC heeft in vijf dolle minuten tegen R.W.D.M. een verdiende 2-1 overwinning afgedwongen. Al heeft het hele elftal er toe bijgedragen, dan zorgde een man er toch voor dat de kampioenen voor de eerste meal dit seizoen ten gronde gingen: het was de briljante Karl Kodat. Toen de Oostenrijker na een goed uur op links een verre voorzet van Jos Heyligen met zijn 'kattepoot' meepikte, bestond er nog geen onmiddellijk gevaar. Er was een flits van allergrote klasse nodig om de situatie in zijn voordeel te beslechten, Gerard De Sanghere plakte namelijk nog tegen zijn lichaam. Karl Kodat omspeelde de Molenbeekse stopper met een draai om zijn as, kreeg de bal voor zijn linker en schoot binnen terwijl Bjerre nog kwam toegelopen en De Bree tevergeefs dook.

De kampioenen begonnen te kankeren om hun opgelopen achterstand en bij het luchten van een zichtbaar opgekropte woede verspeelden ze al hun gaven: kalmte, variatie en de nauwkeurigheid bij het geven van voorzetten. R Antwerp FC kreeg het des te gemakkelijker om haar wil met flitsende tegenaanvallen op te dringen vanuit een egelstelling. Het hehaalde een niet te weerleggen overwinning dankzij de flits van een groot voetballer, het niet te ontwrichten collectief van de rood-witten en de prachtige saves van Jean Trappeniers. Tot tweemaal toe pakte Trap voor 35.000 geboeide toesehouwers met wonderbare reddingen uit op kopballen van Koens en Wellens. Pas op het einde dook hij nodeloos. Koens was er in geslaagd hem te kloppen in de opwinding van de laatste minuten.

Aan opwinding was er ook tijdens de eerste helft geen te kort geweest. Het prangendste moment ontstond na een goed halfuur spelen, toen in het gedrum voor De Bree het eerste doelpunt viel. Er ging een enorm lange scrimmage aan vooraf bij de duels om een bal die maar in de hoogte bleef zweven. Karl Kodat kopte. De Bree hield hem uit zijn doelvlak. Jos Heyligen kopte op zijn beurt. De Sanghere redde. Tenslotte stootte Louis van Gaal de bal eindelijk binnen. Wat er in die vele minuten allemaal gebeurde, verwekte in het goed gevulde Bosuilstadion de sfeer van de allergrote dagen. Een orkaan was opgegaan. Het kwam als een domper op het enthousiasme van Molenbeek terecht. De kampioenen demonstreerden als gewoonlijk bij het inluiden van de match hun lef van een alles overheersende ploeg.

Ze stortten zich niet verwoed in de aanval, maar ze durfden het toch aan hun tegenstander te tarten met afwisselend spel. Korte passes volgden op doorsteekvoorzetten in de ruimte, onder de regie van de weer eens strijdvaardige Boskamp. Hij stond overal en een kwartier lang was hij de held van het veld. Toen deemsterde zijn ster wat weg. De oorzaak daarvan lag hij het goede optreden van de rood-witte middenveldspelers. Goed gesteund door hun verdediging, met een kort aansluitende opstelling, wierpen zij een dam op tegen het te duchten offenslef van de kampioenen. Bij een gelegenheid dreigde er echt gevaar in de lokale aehterhoede. Poels bleef bij het uitvoeren van een schijnbeweging steken en gaf Teugels de gelegenheid er vandoor te gaan. Hij betrok Koens in een vlugge een-twee-beweging. Bij het aanleggen trapte de llnksbuiten evenwel met de tip in de grond en belandde zijn schot zwakjes in het zijnet.

Na een goede vijftien minuten stak R Antwerp FC voorgoed de kop op. Dumon redde op de valreep een doorbraak van Karl Kodat. De Molenbeekse verdediging begon te daveren en ze incasseerde geen minuut later een doelpunt dat in de lucht hing en er overigens ook uitviel... (Bron: onbekend).
(bron: De Sportpers - 28/08/1975)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R.W.D.Molenbeek

Elftallen

Jean Trappeniers
Michel Poels
Bob Geens
Xavier Caers
Jim De Schryver
Jos Van Riel
Jos Heyligen
Renť Desaeyere
Louis van Gaal
Flemming Lund
Karl Kodat
Nico De Bree
Eric Dumon
Maurice Martens
Gerard Desanghere
Johan Boskamp
Eddy Koens
Kresten Bjerre
Jacques Teugels
Benny Nielsen
Odilon Polleunis
Willy Wellens

Wissels

Michel Poels (uit)/
Paul Lieben (in)
 
Willy Wellens (uit)/
Karl-Heinz Wissmann (in)
65'
 

Begin Match
27' Louis van Gaal 1-0      
Ruststand 1-0
60' Karl Kodat 2-0      
      Eddy Koens 2-1 88'
90' Eindstand 2-1 90'
TERUG