Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K. Berchem Sport
4 2
17.03.1974 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Jan Peeters

Lijnrechters:
Edward Thys - Gustaaf Thys
Toeschouwers: 13.500

Wedstrijdverslag

Strafschoppen doorslaggevend
Antwerpen - In een gebaar van vreugde caprioleerde Karl Kodat zijn schoen half omhoog, omdat hij het vierde doelpunt voor Royal Antwerp FC had gemaakt. Hij voltrok het te zware vonnis op kousenvoeten. In het duel, dat hij van Caers had gewonnen, verloor hij geciteerd attribuut. Hij trapte niettemin de bal door het doelvlak en bezorgde rood-wit een derbyscore. Hierbij valt andermaal op dat de formatie van de Great Old een vroege achterstand ongedaan heeft kunnen maken.

De manier waarop dit gebeurd is, kan bezwaarlijk het gevolg van broeiende acties beschreven worden. Toen al vermoed werd dat de geel-zwarten met voorsprong de appelsientjes zouden proeven, geraakte Wilssens ongegrond in paniek. Met het zicht naar zijn doelman gekeerd, controleerde hij een verre, ongevaarlijke bal met de hand. De ongecomplexeerde Jos Van Riel miste op dat psychologisch moment niet.

Bij een nieuw doelpunt van Royal Antwerp FC kort na de pauze, bleef de doelman van Berchem Sport als het ware vastkleven op de lijn van zijn strafschopzone. Hierdoor kon Flemming Lund verrassend en opportuun een lobballetje plaatsen. Berchem Sport bleek nog eens onder een ongelukkig gesternte te leven, toen later in de partij Caers de aanklampende Karl Kodat aanliep. Het teken van de ref liet geen twijfel bestaan overeen nieuwe strafschop. In elk geval een trillende tweede speelhelft van een behoorlijke derby waarin Berchem Sport geenszins de mindere was van de ploeg die ijvert voor een Europese bekerplaats.

In de eerste speelhelft was de geel-zwarte tactische opstelling zo efficiŽnt dat Royal Antwerp FC er zowaar bij ging aarzelen. Busschots en zijn maats zorgden er voor dat elke aanvaller van de tegenstander permanent door een mannetje geschaduwd werd. Hierbij bleven steeds een paar acteurs in de nabijheid die in prangende momenten bijsprongen, zoals dat vooral gedurende een tiental minuten rond het half uur het geval was. Royal Antwerp FC had opvallend last met progressie.

Linkerflankverdediger Xavier Caers evolueerde hierbij met geslaagde nummertjes als knappe aanvaller. Berchem Sport ontweek moeilijkheden, kwam er steeds keurig uit door toedoen van Caers en de halfs Van Staay en De Schrijver. Even mocht geel-zwart op een verdubbelde voorsprong hopen. Een fraai inzenden bereikte Versluys, maar deze was een paar centimeters te klein om zijn hoofd tegen de bal te kunnen plaatsen. Goossens was in de daaropvolgende fase niet minder gelukkig. Een vlammende bal van Louis Pilot bliksemde via de binnenkant van de paal terug het veld in.

Die tegenslag werd voor rood-wit gecompenseerd met de eerste strafschop. De partij is na de rust gelijk blijven opgaan. Berchem Sport acteerde door het inschakelen van Beyers en later ook nog Alves met een numerieke sterke aanval, speelde goed mee en zette vlotte acties op. De hoekschoppenverhouding werd in het voordeel van de gasten opgetekend. Zij waren nochtans in de eindtoets iets te traag, behalve Verjans die met een prachtige omhaal scoorde.
(Renť Morren - bron: HNB - 18/03/1974)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K. Berchem Sport

Elftallen

Jean Trappeniers
Jos Van Riel
Bob Geens
Jos Velser
Xavier Caers
Renť Desaeyere
Louis Pilot
Frans Vermeyen
Roger Van Gool
Flemming Lund
Karl Kodat
Geen elftal beschikbaar!

Wissels


Begin Match
Jos Van Riel (penalty)      
Jos Van Riel      
Flemming Lund      
Karl Kodat      
      ???
      ???
90' Eindstand 4-2 90'
TERUG