Scheidsrechter: Vital Loraux

Louis Willems - Jozef Silkens
Toeschouwers: 25.000

3-1 na een kwartier, maar uitsluiting Desanghere dooft het vuur
Deurne - Hoewel het gerucht intussen toch al tot in Brussel moet zijn doorgedrongen dat Royal Antwerp FC er de merkwaardige gewoonte op nahoudt tijdens de eerste helft van de wedstrijd een wervelwind te laten opsteken die enig wrakhout pleegt achter te laten, stond gisteren in het Bosuilstadion na nauwelijks tien minuten toch weer een 2-0 op het bord. De bezoekers vonden de kracht dadelijk terug te slaan. Knap werk, maar Royal Antwerp FC heeft er geen kwaad hoofd aan overgehouden, zeg maar. Nog voor het eerste kwartier vol was, had Karl Kodat alweer een aardigheidje klaar voor zijn supporters.

Het dient gezegd dat De Bree en Bjerre de tegenstander iets meer dan één handje toestaken, maar het zou verkeerd zijn daarmee alles te verklaren. Royal Antwerp FC toonde zich in een sprankelende eerste helft weer eens een aardig stukje sneller dan de tegenstander. De thuisploeg kon in verdediging op Xavier Caers rekenen. Hij bleek de vlees geworden onfeilbaarheid. Er zat ook meer variatie in de acties van de lokalen. RWMD verwierf nochtans de eerste fraaie scorekans.

Polleunis, knap vrijgespeeld door Koens, zag zijn schuiver naast gaan. Het had op de thuisploeg het effect van een zweepslag. Karl Kodat deed onmiddellijk een paar knappe dingen en meteen draaide de motor op volle toeren. In de zesde minuut was het al gebeurd. Aangespeeld door Frans Vermeyen, bereikte René Desaeyere ploegmaat Louis van Gaal, die Bjerre liet blunderen en De Bree op het verkeerde been zette. Vijf minuten later stuurde Frans Vermeyen Ove Eklund spurten.

Bjerre werd gewoonweg ter plaatse gelaten. Met een verschrikkelijke knal in het dak van het doel, liet de Antwerpspits de 2-0 inschrijven. De pret kon toen niet meer op. Twee minuten later zond Koens de bal puik voor doel en Vermeersch kon met het hoofd afronden. "Zullen we eens vlug even herstellen", zei men in het Antwerpkamp. Karl Kodat ging op rechts twee man voorbij en loste een listig effectballetje waarop De Bree zich compleet miskeek.

RWDM ging er nochtans niet bij zitten, maar moest toch toezien hoe Karl Kodat na knap werk van Roger Van Gool nog eens alleen voor De Bree opdook. De gemakkelijke kans werd evenwel gemist. Ook Louis van Gaal kreeg na de mooiste aanval van de wedstrijd nog een mogelijkheid tot koppen. De Bree stond dit keer wel op de goede plaats. De 25.000 kijkers wreven zich in de handen van zoveel kijkgenot, maar zij konden niet voorzien dat een spijtig incident in de veertigste minuut beide ploegen veel wind uit de zeilen zou halen.

Ove Eklund zette weer een zijner gevreesde sprintjes in, werd door Desanghere op een bijzonder onsportieve manier gestuit. Scheidsrechter Loraux diepte prompt geel op uit zijn zak. Dat was voor de op hol geslagen RWDM-verdediger kennelijk nog niet genoeg. Hij ging wild aan het protesteren, gaf Ove Eklund nog een duw en was dan een en al verbazing toen Loraux het geel verwisselde voor rood. Met nog slechts tien spelers op het terrein was de kous voor de bezoekers meer dan af. Royal Antwerp FC bleek meteen geen interesse meer te hebben in de partij.

In de tweede helft kwamen er weliswaar uitstekende kansen voor Karl Kodat, Ove Eklund, Koens en de voor Bergholtz ingesprongen De Smedt, maar geen van de acteurs kon de nodige concentratie opbrengen om de wedstrijd opnieuw vuur in te blazen. Even werd Royal Antwerp FC nog uit de slaap gewekt als Polleunis zeven minuten voor tijd een doelworsteling met een nijdig schot besloot. Het inspireerde rood-wit slechts tot de nodige voorzichtigheid in verdediging.
(Jaak Beuckelaers - bron: HNB - 28/01/1974)

Eddy Koens

Notice: Trying to get property of non-object in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 522

??? (uit)/
Karel Beyers (in)

Henri Depireux (uit)/
Pierre Crombez (in)
35'

6' Louis van Gaal 1-0
10' Ove Eklund 2-0
      Johan Vermeersch 2-1 11'
15' Karl Kodat 3-1
Ruststand 3-1
      Odilon Polleunis 3-2 81'
90' Eindstand 3-2 90'