Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. K. Lierse S.V.
1 0
24.11.1973 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Franz Geluck

Lijnrechters:
Etienne Baecke - Jerome Callebaut
Toeschouwers: 12.500

Wedstrijdverslag

Rood-wit puike winnaar van vierde opeenvolgende derby
Te oordelen naar de resultaten en de prestaties van de Great Old in vier opeenvolgende derby's, blijkt ze specialiste bij uitstek te zijn. K Beerschot VAV, K Berchem Sport en K Lierse SK moesten eraan geloven in het kader van de competitie. Te Mechelen rangschikten Louis Pilot en zijn maats zich ten nadele van KV voor de volgende bekerronde. In tegenstelling tot K Lierse SK, werden de andere clubs telkens met drie doelpunten afgestraft. Het feit, dat de gasten zaterdagavond er in het Bosuilstadion in geslaagd zijn de spanning in een erg geladen, bijwijlen te bitse partij, tot op het laatste speelmoment te laten voortleven, ontneemt evenwel niets aan de verdienste van Royal Antwerp FC, dat inzonderheid door een sprankelende eerste speelhelft haar zege gerechtvaardigd heeft.

Het bijzonder mooie doelpunt van Karl Kodat was daarbij een onvoldoende illustratie van het veldoverwicht dat rood-wit met voordeel van een bijwijlen gekke wind verkregen had. de Antwerpspeler had een cornerbal van Ove Eklund in de draai gecontroleerd en als een bliksem door het doelvlak getrapt. De fase concretiseerde de enorme start die de rood-witten op maximum snelheid genomen hadden. De gasten reageerden alsof ze net een emmer ijswater over zich heen hadden gekregen. Ze werden er zelfs erg nerveus onder, de overigens sterk acterende Dreesen als prototype ter zake, keek fataal tegen de gele kaart aan. Tevergeefs probeerden Janssens en Davidovic het door de tegenpartij opgelegde tempo te breken.

Royal Antwerp FC veroverde slag om slinger de bal, hoofdzakelijk in het middenveld, waar René Desaeyere de vergelijking met Gunther Netzer niet alleen vanwege zijn wit pierehaar belichaamde, maar ook met zijn speelwijze en lichaamsconditie. Samen met aanvoerder Louis Pilot vormde hij de ruggengraat van de thuisploeg, die keurig en vooral rap combineerde in een knappe veldbezetting. De raids en centers van Flemming Lund deden meer dan een geel-zwarte speler naar het hoofd grijpen. Jos Van Riel lokte een serietje voor de bezoekers angstige een-twee maneuvers uit.

Er bleef K Lierse SK weinig anders over dan haar toevlucht te zoeken in de tactiek van Goethals te Amsterdam. Dat verklaart waarom Royal Antwerp FC moeilijk scorekansen kon scheppen en vrede moest nemen met cijfers die bij de pauze voor de gasten als een succes beschouwd mochten worden. De kalmte die vooral Dreesen nadien teruggevonden leek te hebben, was een van de belangrijkste factoren die K Lierse SK toeliet een steviger voet in de derby te krijgen. Verscheidene nette ballen werden naar het strafschoppunt gezonden waaruit een drietal gevaarlijke kopballen van Dreesen en Wellens ontsproten. De Liefdevolle Kleuren repliceerden met een kwade lob van Flemming Lund en infiltratiepogingen van Ove Eklund.

Echte netelige situaties waren eerder zeldzaam, uitzondering voor de fase wanneer Dahl in buitenspelpositie de bal door bemiddeling van een tegenstander in zijn bezit kreeg. Een gelukje voor Royal Antwerp FC dat Geluck daar de uitzonderingsregel niet toepaste.
(René Morren - bron: HNB - 26/11/1973)

Statistieken

R. Antwerp F.C. K. Lierse S.V.

Elftallen

Jean Trappeniers
Jos Van Riel
Bob Geens
Jos Velser
Xavier Caers
René Desaeyere
Louis Pilot
Frans Vermeyen
Flemming Lund
Karl Kodat
Ove Eklund
Geen elftal beschikbaar!

Wissels


Begin Match
Karl Kodat      
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG