Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. Royal Standard Club Liégeois
2 1
23.09.1973 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Willy Goovaerts

Lijnrechters:
Jozef Geschier - Willy Delissnijder
Toeschouwers: 13.000

Wedstrijdverslag

Frans Vermeyen schittert in opwindende wedstrijd
Royal Antwerp FC joeg drie weken vergeefs achter een doelpunt en een eerste overwinning aan en heeft het in een bijzonder opwindende, maar naar het einde toe ook iets te ruwe wedstrijd, tegen het trotse Standard de Liège kunnen waarmaken. het was een ruimschoots verdiende zege. In het kamp van de bezoekers zal beslist nog lang nagekaart worden over de strafschop die Royal Antwerp FC toeliet de stand in evenwicht te brengen en twee dubieuze tussenkomsten van Louis Pilot aan de overzijde waarbij de zich verongelijkt voelende Bukal met veel misbaar om de zwaarste sanctie huilde en Rora werd uitgesloten.

Dat kan geenszins afbreuk doen aan de verdienste van Royal Antwerp FC. In het middenveld bleek Frans Vermeyen gewoon superieur. Hij werd bovendien door een onverzettelijke Louis Pilot terzijde gestaan zodat het strovuur van een niet-onverdienstelijke Henrotay er maar minnetjes bij afstak. Vooraan kon Royal Antwerp FC daarenboven rekenen op een bijzonder vinnige Karl Kodat die Beurlet alle kleuren van de regenboog liet zien terwijl de Luikenaars ondanks al hun Joegoslavische vedetten er maar niet in slaagden een vuistje te maken.

Royal Antwerp FC dwong in de eerste helft een vijftal fraaie scorekansen af. Een bij die cruciale fases flinke Piot, pech en ook een gebrek aan besluitvaardigheid van de Antwerpaanvallers hielden de thuisploeg van een verdiende beloning. Het was dan ook bijna godgeklaagd dat een vrij kleurloos Standard de Liège er even voor de rust in slaagde de stand te openen. Bukal en Lambrichts reten de de verdedigingsgordel van Royal Antwerp FC aan flarden zodat Jean Trappeniers geen verhaal had tegen de zorgvuldig getimede schuiver van Lambrichts.

Royal Antwerp FC bleef ook na de rust de teugels in handen houden. Het was dan ook erg jammer dat de gelijkmaker er na een dubieuze strafschop moest komen. Roger Van Gool kon niet meer bij een door Dewalque weggewerkte bal en struikelde over diens voeten. Zonder enige aarzeling wees scheidsrechter Govaerts naar de strafschopstip Het feit dat Xavier Caers al in de eerste helft op een verdachte wijze door Gerets van de bal was gehouden, zal aan de beslissing van de ref wel niet zo vreemd geweest zijn.

De elf Standardspelers stonden nog in gramschap de Goden aan te roepen toen tien minuten later de ongemeen schitterende Frans Vermeyen de bal listig naar René Desaeyere schoof, die zich met een kort haakje vrij maakte en met de tip van de voet de te laat reagerende Piot te grazen nam. Meer drijvend op wilskracht dan op inspiratie en klasse, probeerde Standard de Liège de scheve situatie nog recht te trekken. Veel werk kreeg Jean Trappeniers hierbij niet op de plank.

We begrijpen dan ook niet waarom Louis Pilot de rumoerige, maar zelden gevaarlijke Bukal bij twee hoge voorzetten en zonder de bal in de buurt, vrij hard aanpakte. De tweede maal leek zijn ingreep verdacht veel op een strafschop. Scheidsrechter Govaerts liet doorspelen en gaf het voordeel aan Lambrichts. Diens schot ging nipt over. Rora geraakte hierbij zo over zijn toeren dat hij de ref een oorveeg wou geven, ten koste van een rode kaart.
(Jaak Beuckelaers - bron: HNB - 24/09/1973)

Statistieken

R. Antwerp F.C. Royal Standard Club Liégeois

Elftallen

Jean Trappeniers
Willy Van Der Wee
Jos Velser
Bob Geens
Xavier Caers
Jos Van Riel
René Desaeyere
Frans Vermeyen
Louis Pilot
Roger Van Gool
Karl Kodat
Christian Piot
Eric Gerets
Jacques Beurlet
Nico Dewalque
Léon Dolmans
Gilbert Govaert
Roger Henrotay
Sylvestre Takac
Johnny Lambrichts
Rora Krasnodar
Josip Bukal

Wissels

Sylvestre Takac (uit)/
Francis Gervais (in)
46'
 

Begin Match
Frans Vermeyen      
René Desaeyere      
      Johnny Lambrichts
90' Eindstand 2-1 90'
TERUG