Scheidsrechter: Roger Verhaeghe

Louis Willems - Jozef Silkens

Na SK Beveren - R Antwerp FC

Alfred Riedl met vroeg doelpunt naar de schutterstop

Flemming Lund in het verleden uitsluitend geprezen om zijn geweldige loopkracht en zijn tomelozen inzet heeft de elfduizend kijkers op de Freethiel laten weten dat hij de jongste tijd ook op zuiver voetbalkundig gebied heel wat vooruitgang heeft geboekt. Na een goede twintig minuten scoorde hij zelfs een doelpunt zoals men er nooit een van hem had verwacht. De zondag weer bijzonder nuttige Jim De Schryver schoof hem toen het leder voor de voet. 'Lundje' dreef de bal een paar meter voor zich uit alvorens met de buitenkant van de rechter een afstandschot te lossen dat buiten het bereik van Pfaff losweg door de winkelhaak van het plaatselijk doel zoefde.

R Antwerp FC klom toen al naar een interessante 0-2 voorsprong en plukte daarmee de vruchten van een fel aanvangsoffensief. Vooral Karl Kodat toonde zich uitermate bedrijvig en het leek wel dat hij voor zijn plaats in het elftal speelde, nu vierde buitenlander Louis van Gaal vorige week zoveel bijval had geoogst. Guy Thys mocht echt blij zijn toen Karl Kodat al na amper drie minuten een bal meepikte die Verelst niet kwijt kon en zijn landgenoot Alfred Riedl meteen de gelegenheid schonk naar de top van de schutterslijst te klimmen. Amper twee minuten later moest Buyl de bal van de doellijn kuisen, toen Karl Kodat naar het door Pfaff verlaten doel mikte. Het vroeg aangeslagen SK Beveren kwam toch ook aan een paar kansen. Zo bracht Bob Geens het leer in het bereik van Roelandt, die Jean Trappeniers op zijn weg vond.

De Antwerpkeeper moest ook horizontaal gaan toen René Desaeyere miste en aan Van Gremberghe de gelegenheid schonk vanuit een schuine positie hard uit te halen. De betere kansen waren voor de bezoekers. Jim De Schryver kwam na knappe acties met Karl Kodat en Alfred Riedl in het derde kwartier dicht bij de derde treffer. R Antwerp FC ging ditmaal pas na de rust op zijn lauweren rusten. Het middenveld plooide terug en SK Beveren vestigde zich kordaat op de bezoekende helft. In het vierde kwartier moest Jean Trappeniers een gevaarlijke poging van De Baere overmeesteren. Xavier Caers moest een laag schot van Van de Sompel van de lijn vegen. Heel Beveren vocht vooral de fase aan, die zich twintig minuten na de rust afspeelde. Janssens kwam toen nogal verdacht ten val na een duel met Xavier Caers. De globaal genomen uitstekend leidende Verhaeghe werd minuten lang voor 'dief' gescholden (bron: onbekend - 17/03/1975).

"Moeilijk in tweede helft", aldus Karl Kodat

Men kan onmogelijk beweren dat Karl Kodat zijn wederoptreden in het rood-witte basisteam heeft gemist. Zegde Guy Thys hierover na de match: "Kodat blijft nog altijd Kodat. De manier waarop hij na de misser van Verelst met het leer wegflitste om het vervolgens met een strakke voorzet op de schoen van Alfred Riedl te leggen, zullen toch weinigen hem verbeteren. Voor mij blijft Karl Kodat de onbesproken titularis en ik vind niet dat hij met Louis van Gaal in de weegschaal moet worden gezet. Ze zijn gewoon niet te vergelijken. Waarmee ik geen afbreuk doe aan de grote verdienste van Louis van Gaal. Telkens wij op hem een beroep hebben gedaan, heeft hij ons formidabele diensten bewezen.

"Ik had vorige vrijdag toen ik de beslissing nam, kunnen luisteren near de stem van het volk en Louis van Gaal kunnen selecteren. lk zou dan misschien een veel populairdere maatregel hebben genomen. Tegen AS Oostende heeft Louis van Gaal zich immers weten op te werken tot de lieveling van een groot gedeelte der Antwerpsupporters. lk heb daarentegen de minst populaire beslissing genomen omdat ik een gemotiveerde Karl Kodat nog altijd een stuk beter vind. Zaterdag tijdens de invallersmatch gingen een paar supporters nochtans aan het manifesteren ten gunste van Louis van Gaal. Zondag te Beveren hoorde men diep in de tweede helft een enkele supporter luidkeels op Louis van Gaal roepen.

Karl Kodat zegde: "Na de rust sloot het middenveld meer bij de verdediging aan. Voor ons aanvallers was het toen echt moeilijk. Ook werd ik niet altijd op de sportiefste manier van de bal gehouden (bron: onbekend - 17/03/1975)."

Antwerp Clubblad (21) zag het zo

Eindelijk werd er op verplaatsing nog eens gewonnen. Het eerste half uur van R Antwerp FC was gewoonweg schitterend. Tegen een formidabel tempo werd de bal van man tot man doorgespeeld. Fredje Riedl en Flemming Lund zorgden ervoor dat de eindstand al na twintig minuten bereikt was.

Daarna gingen onze jongens duidelijk economischer spelen wat niet belette dat er toch nog enkele kansen geschapen werden. Na de rust ging de wedstrijd meer gelijk op. R.A.F.C. bleef bewijzen de beste ploeg te zijn. Rood-wit ankert verder op de vijfde plaats vast (Antwerp Clubblad-21 - 15/05/1975).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 17/03/1975)

Alfred Riedl

64' Dirk Roelandt (uit)/
Johan Coninx (in)

75' Guy De Baere (uit)/
Paul Van Genechten (in)

Alfred Riedl 0-1 3'
      Flemming Lund 0-2 21'
Ruststand 0-2
90' Eindstand 0-2 90'