Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.S.V. Waregem R. Antwerp F.C.
1 0
02.02.1975 Plaats: Regenboogstadion

Scheidsrechter: Alfred Delcourt

Lijnrechters:
Maurice Vanbever - Charles Vankriekingen

Wedstrijdverslag

Na KSV Waregem - R Antwerp FC
Gevecht in de modderpoel

Waregem - De scheidsrechter floot af. De thuisspelers sprongen juichend in de hoogte. Jos Van Riel greep de bal en trapte hem hoog over de tribune, waarop het publiek woedend 'beenhouwers' scandeerde. Een nog altijd opgewonden tros Waregemse supporters wachtte aan de uitgangen van de kleedkamers de ref af. De politie hield een oogje in het zeil en loodste de spelleider veilig naar de receptiezaal. Ondertussen uitten in beide cabines verbolgen spelers in drieste termen hun wrevel over 'vuile' tegenstanders.

Er was gisteren een en ander te beleven in het Regenboogstadion. Jammer genoeg hadden de meeste feiten weinig met sportiviteit te maken. Ondanks de weer eens barslechte staat van het terrein, werd er in de eerste helft werkelijk gevoetbald. Zo lamlendig als SVW op de Klokke voor de dag kwam, zo strijdlustig en zegedriftig pakte het gisteren de zaken aan. Het trio Dreesen, Giba en Delesie schiep in de eerste twintig minuten enkele doelrijpe kansen voor Koudijzer, maar hij miste telkens o vond een Antwerps been in zijn schietbaan.

Royal Antwerp FC liep er verloren bij en slaagde er slechts sporadisch in om over de middellijn te komen langs Jos Heyligen of René Desaeyere. Veel goede bedoelingen bleven achterwege langs beide zijden, maar een vinnig en ronddraaiend Waregems geheel, maakte al vlug duidelijk dat het dit Royal Antwerp FC aankon. Het eerste schot van de bezoekers liet tot de 21e minuut op zich wachten. Het kwam van Karl Kodat en vloog over. Vijf minuten voordien was Delesie, de beste thuisspeler, uitgevallen. Hij werd een tijdje verzorgd, probeerde hinkend verder te spelen en werd na de rust vervangen.

SV Waregem was meteen haar 'wervelwind' kwijt. In het keiharde gevecht, zag het er een tijdje slecht uit voor de thuisploeg. Na Delesie moest Giba bijgewerkt worden. Hij kon herbeginnen met een knieverband. Marc Millecamps trekkebeende een kwartier na een contact op zijn nog niet volledig herstelde enkel. Dreesen compenseerde alle 'halve' spelers door voor drie man te werken. Hij heeft de bal meer aangeraakt dan de overige 19 samen. Daarbij was hij verre van zacht bij zijn tacklings. Wat al een tijdje in de lucht hing, gebeurde.

Dreesen pikte de bal mee uit de voeten van Jos Heyligen en zond het leder onmiddellijk door. Jos Van Riel verloor zijn zelfbeheersing en trapte Dreesen tegen de slijkmat. Hij kreeg geel. Precies tien minuten alter maakte Flemming Lund een overtreding op Dreesen en kreeg geel. SVW een vrijschop. Dreesen zond de bal hoog voor doel waar Koudijzer binnenkopte. Royal Antwerp FC voelde duidelijk dat het geen middel vond om in de match te komen, begon nog harder te spelen. De tegenstanders, die van hun publiek al enkele keren voordien voor lammetjes verweten waren, reageerden even krachtdadig.

De ene overtreding volgde op de andere. Vier minuten na de rust lepelde Marc Millecamps voor doel waar Meersman het leder voorbij liet glijden tot bij de volledig vrijstaande Dreesen die echter pal voor de lege goals naast het ding trapte en aldus een reuzekans te verkijken. Het bleef fouten regenen langs beide zijden. Truitjetrek, duwtjes, scheldwoorden (?) en dreigementen (?) werden belachelijk naast de flagrante schoppen naar een tegenstander, voetje lichten en stammpartijen achter de rug van de ref. Die man liep er trouwens bij als een triest figuur zonder een greintje gezag of persoonlijkheid.

De gevolgen bleven niet uit. Twintig minuten voor affluiten werd Marc Millecamps na een fout van Jim De Schryver van het terrein gedragen. De sfeer was meteen voorgoed om zeep. Toch vond Delcourt het totaal overbodig om in te grijpen bij de ware veldslag die het voetbalgebeuren verving. In de schaarse periodes die nog iets met sport te maken hadden, kon Saelen een doelkans van Karl Kodat in corner verwerken. Jean Trappeniers sloeg een vrijschop van Koudijzer uit de winkelhaak (HNB - Mark Dheedene - 1975-02-03).

Antwerp Clubblad zag het zo

In een authentieke slijkpoel bleken onze jongens duidelijk niet in hun dagje. Onder impuls van een alomtegenwoordige Dreesen beten de bewoners van de Gaverbeek omgeving fel van zich af.

Een veel te laks leidende Delcourt verloor tenslotte greep op de wedstrijd nadat Koudijzer R.A.F.C. in de 37e minuut met een kopstoot had geveld. De partij ontaarde in een veldslag waaruit onze kleuren niet zonder scheuren te voorschijn kwamen. R.A.F.C. zakte naar de vijfde plaats in de rangschikking (Antwerp Clubblad-21 - 15/05/1975).
(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 03/02/1975)

Statistieken

K.S.V. Waregem R. Antwerp F.C.

Elftallen

Aad Koudijzer
Jean Trappeniers
Jim De Schryver
Jos Velser
Jos Van Riel
Xavier Caers
René Desaeyere
Louis Pilot
Jos Heyligen
Flemming Lund
Karl Kodat
Alfred Riedl

Wissels


Begin Match
37' Aad Koudijzer 1-0      
Ruststand 1-0
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG