Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.F.C. Winterslag R. Antwerp F.C.
1 4
22.12.1974 Plaats: Noordlaan

Scheidsrechter: Louis Delsemme

Lijnrechters:
Fabian Collette - Michel Ansenne

Wedstrijdverslag

Na KFC Winterslag - R Antwerp FC
Duo Karl Kodat en Alfred Riedl liet een hoopje puin achter

Genk - De thuisploeg, voor de gelegenheid in witte uniformen, is na zes opeenvolgende wedstrijden zonder nederlaag dit keer met de neus op de koude waarheid gedrukt. Een fris en tactisch FC Winterslag dat in de eerste speelhelft nauwelijks voor problemen werd gesteld, speelde zich na amper zeven minuten in een gunstige uitgangspositie, maar moest net voor de rust een knockdown incasseren waarvan het zich niet meer hersteld heeft.

Het Oostenrijkse duo Karl Kodat en Alfred Riedl kon daaruit een maximum aan profijt puren in de tweede helft, waarin de plaatselijke defensie helemaal overstuur geraakte. Alfred Riedl, snediger dan ooit, veegde de laatste oppositie weg. Karl Kodat, zelden zo beheerst en opportuun, schoot liefst drie doelpunten tegen de touwen! Het was geen hattrick in de volle zin van het woord, al was het wel al voor de tweede keer in zijn rood-witte carrière dat hij driemaal scoorde in een wedstrijd. Een Oostenrijkse avond aan de Noordlaan, waar de wedstrijd een totale ommekeer kreeg na de rust.

Uitgerekend op het naamfeest van de Ongelovige Thomas konden de Antwerpaanhangers zich realiseren dat een ploeg vanuit een schijnbaar verloren (?) stelling naar een superieure tweede helft kon overschakelen. De synthese van de wedstrijd kan worden samengebald in de minuten voor en na de rust, waarin een energiek, maar kwetsbaar FC Winterslag uitgeteld werd. De thuisploeg was tevoren blijkbaar zo naïef te geloven dat het brood al uit de oven was.

Luchtbrug
De rood-witten zijn er in de eerste helft maar weinig aan te pas gekomen, ofschoon Kenis eerst een schot van Karl Kodat dat via de voet van Debelder een andere baan volgde, moest bewerken. Het doelpunt door Van Swartenbrouck aangebracht na een mislukte voorzet van Houben, zat er voor veel tussen. De kwieke Thaeter gleed Bob Geens voorbij en prikte de bal onder de deklat binnen. Diezelfde Thaeter zou het overigens nog eens proberen naar de benedenhoek, Jean Trappeniers was bij de zaak. FC Winterslag, in de juiste sfeer en bereid voor elke bal te vechten, bleef overigens sneller in de uitvoering.

Constructief haperde er evenwel wat. Het middenveld werd namelijk te veel verwaarloosd, in de zin dat er een luchtbrug werd ingelegd om de bal vanuit de achterste naar de voorste rangen te parachuteren. Daaruit resulteerden enkele kansen voor Denier, maar vooral door Cuyvers en Swartenbrouck verknoeid. Met een tikkeltje meeval had dit ongecompliceerd spelend FC Winterslag zich naar een dubbele voorsprong kunnen spelen, ondanks de erg bedrijvige Jos Velser die in zijn eigen gemeente steeds meer vat kreeg op Thaeter. René Desaeyere en Jos Heyligen speelden evenwel te statisch en konden geen diepgang aan de tegenaanval geven.

Vermelden we toch deze goede actie: een inzenden van Alfred Riedl werd door Karl Kodat naast geschopt. De gele kaart die Alfred Riedl net tevoren werd getoond, leek niet alleen weinig verantwoord, maar kostte hem slechts anderhalf punt. Net voor de rust kwam dan het psychologisch belangrijke keerpunt. Een balverlies van M. Denier, door René Desaeyere afgestraft met een correcte voorzet richting Karl Kodat, werd in de verste hoek getild. "Een staaltje van vakmanschap", zei Berchemtrainer Harry Heylen die toevallig op de Antwerpbank zat tijdens de rust.

Demonstratie
In de tweede helft zou het duidelijk worden dat FC Winterslag, spijts alle inzet en bravoure, niet door de gong gered werd, maar zich kennelijk vergaloppeerd had en op losse schroeven draaide. Jean Trappeniers moest nog een vrijschop van Denier uit zijn doel ranselen, maar toen begon het Oostenrijkse festival. Karl Kodat viste, diep in het veld een bal op en lanceerde Alfred Riedl in de ruimte. De Antwerpspits zette Metten op het verkeerde been en trapte de bal tussen de benen van Kenis binnen. Er stond inmiddels nog slechts een ploeg tussen de lijnen. Royal Antwerp demonstreerde en beroofde FC Winterslag van zijn kadans en geloof, omdat het zoveel rijker was aan variaties.

Alfred Riedl stuurde een voorzet van Flemming Lund, pas in zijn element, naast. Een schot van Kal Kodat strandde op Kenis. Toen Alfred Riedl op de staander schoot, stond Karl Kodat klaar om binnen te duwen. Wanneer Metten te lang talmde, was de gladde Karl Kodat opnieuw ter plaatse om uit een onmogelijke hoek het zware vonnis te voltooien. Twintig minuten voor tijd zat Royal Antwerp FC op rozen. Kenis moest nog kogels van de beide Antwerpaanvallers ui het doelvlak houden. Wat kort voor de rust nog een aartsmoeilijke opdracht leek, werd tenslotte en lachertje. Guy Thys kon zich de luxe permitteren Louis Pilot en de vaardige Raymond Gielis in te brengen, zonder dat FC Winterslag ook nog maar een kans kreeg (GvA - Frans Van Bergen - 1974-12-23)

Antwerp Clubblad zag het zo

Tegen de hekkensluiters, die in zes opeenvolgende matchen niet hadden verloren, maakten onze jongens er in de tweede helft een demonstratie van. De thuisploeg was al vlug op voorsprong gekomen. Vlak voor de rust werd die door Kodat teniet gedaan. Daarna walsten onze Oostenrijkers echter over de Limburgers. Fredje Riedl zette tweemaal het orgelpunt, hem nog nagedaan door Karl Kodat. In de rangschikking verandert er niets. R Antwerp FC blijft op de vierde plaats (Antwerp Clubblad-12 - 19/01/1975).

(bron: Antwerp Clubblad - 23/12/1974)

Statistieken

K.F.C. Winterslag R. Antwerp F.C.

Elftallen

Geen elftal beschikbaar! Jean Trappeniers
Jos Van Riel
Jos Velser
Bob Geens
Xavier Caers
René Desaeyere
Jos Heyligen
Herman Houben
Flemming Lund
Karl Kodat
Alfred Riedl

Wissels

??? (uit)/
Raymond Gielis (in)
 
??? (uit)/
Louis Pilot (in)
 

Begin Match
???      
      Karl Kodat
      Karl Kodat
      Alfred Riedl
      Karl Kodat
90' Eindstand 1-4 90'
TERUG