Frans Knops - Jean Moermans
Toeschouwers: 16.000

Na R Antwerp FC - Club Brugge KV
Technisch sterker Royal Antwerp FC heeft aan vier kansen genoeg

Deurne - Niemand van de vele toeschouwers in de nochtans koude Bosuilkuip waagde het nog voor het weerklinken van het eindsignaal naar huis te keren. Tot de allerlaatste seconde bestond er twijfel omtrent de uitslag van een aantrekkelijke en spannende wedstrijd. Toen scheidsrechter Loraux eerst de vertwijfelde Alfred Riedl wandelen had gestuurd en vlak na de zoveelste Brugse hoekschop toch beduidde dat de wedstrijd gespeeld was, lieten spelers en supporters van Royal Antwerp FC een diepe zucht van opluchting. Op het scorebord prijkte de 3-2 eindstand.

Die overwinning dwong Royal Antwerp FC nog voor de rust af. Om drie maal in vijfenveertig minuten te scoren, had de ploeg van Guy Thys dit keer slechts vier doelkansen nodig. Zij die twee weken eerder de wedstrijd in het Rooistadion hadden bijgewoond, konden hun ogen dit keer niet geloven. De verdediging van de bezoekers was evenwel niet zo sterk als die van Berchem Sport! Niemand van de Brugse achterspelers scheen veel vertrouwen te hebben in hun Deense doelverdediger Jensen. Vooral Leekens stond dikwijls te trillen op zijn benen. Bij de Antwerpaanvallen na de rust kwam het tot potsierlijke tonelen toen Jensen en Leekens aan het werk werden gesteld.

Jensen stond op zijn doellijn genageld toen Flemming Lund na een oprukken van Herman Houben een zwak kopballetje naar de benedenhoek stuurde. Pas toen de bal via de binnenkant van de staak in doel begon te rollen, kwam er reactie van de Brugse doelverdediger. Bij het tweede doelpunt via Alfred Riedl, hinderden twee Bruggelingen mekaar. Toen Karl Kodat even voor de rust een keurige en snelle Antwerpaanval met een derde doelpunt afrondde, had men de indruk dat Club zonder verdediging speelde. Niet alleen het falen van de bezoekende afweer, ook een niet weg te cijferen technisch overwicht van de thuisploeg leidde in vijfenveertig minuten naar drie doelpunten.

Jos Heyligen en René Desaeyere konden dit keer rekenen op een erg sterk spelende Herman Houben. Royal Antwerp FC streefde met bijval balbezit na en stuurde gepast de puntspelers in de ruimte. Flemming was weinig geneigd de spurt langs de lijn in te zetten, Alfred Riedl compenseerde de laksheid van zijn ploegmaat. Club Brugge werd bovendien onaangenaam verrast door het geregeld oprukken van Herman Houben en Xavier Caers. Zulks was mogelijk omdat Jos Velser en Robert Geens tegen Lambert en hun vroegere ploegmaat Van Gool een autoritaire verrichting weggaven. terwijl Lefèvre al te apathisch speelde.

Spoedig na het doelpunt van Flemming Lund kon Cools de score in evenwicht brengen. Van Gool, hard en briljant spelend, lag aan de basis van een doelpunt dat de Bruggelingen wellicht liet inzien dat het allemaal in orde zou komen. Royal Antwerp FC verstond het evenwel zo niet, combineerde rustig en oogstrelend en bleef baas op het terrein. Lambert wrong zich eenmaal tussen een kluwen van drie Antwerpspelers, Jean Trappeniers bracht redding. Na de rust moest de Antwerpdoelman dikwijls met zijn mooie gele trui in het slijk springen. De fysiek sterke Bruggelingen voerden bijwijlen een geweldige forcing die resulteerde in tien corners, maar slechts een doelpunt.

Op een vrijschop tikte Lambert de bal achteruit naar Bastijns, wiens hard, grondscherend schot door een bos van benen in het doel terecht kwam. Dat doelpunt kwam te laat voor de bezoekers, wel te verstaan. Voor de thuisspelers die wel plooiden, maar niet braken, kwam het eindsignaal wel op tijd (HNB - Louis Ceulemans - 1974-12-16)

Antwerp Clubblad zag het zo

In een spetterende wedstrijd dicteerden onze spelers een uur lang de wet tot uiteindelijk een 3-1 stand bereikt werd na treffers van Flemming Lund, Fredje Riedl en Karl Kodat. Cools had ondertussen tegen gedoeld.

In het laatste halfuur was het al Club wat de klok sloeg, zodat aanhoudend de alarmklok luidde in de rood-witte verdediging. Toen een kwartier voor tijd de bezoekers terug kwamen tot 3-2, zaten we voor de rest van de wedstrijd maar met een bang hart naar de traag voortlopende klok te kijken. Na de zege staat rood-wit opnieuw vierde (Antwerp Clubblad-12 - 19/01/1975).
(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 16/12/1974)

Hans Aabech (in)
80'

7' Flemming Lund 1-0
      Julien Cools 1-1 12'
30' Alfred Riedl 2-1
42' Karl Kodat 3-1
Ruststand 3-1
      Fons Bastijns 3-2 74'
90' Eindstand 3-2 90'