Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Standard de Liège R. Antwerp F.C.
2 0
17.11.1974 Plaats: Stade Maurice Dufrasne

Scheidsrechter: Franz Geluck

Lijnrechters:
Julien Depauw - Jozef Amerijckx

Wedstrijdverslag

Na R Standard CL - R Antwerp FC
Sigurvinsson spelbepalend, Bukal en Garot scoren

Hoewel te Sclessin de massa uit de grote dagen niet aanwezig was, waren er toch ruim 15.000 toeschouwers opgekomen om de schok tegen de jongste (ongelukkige) overwinnaars van Ajax bij te wonen. Velen onder hen droegen in zich de hoop om de Rouches, die de voorgaande weken geen potten hadden gebroken, weer eens te zien zegevieren. In dit opzicht zijn diegenen die met dit inzicht naar het stadion waren gekomen, niet ontevreden huiswaarts gekeerd. De Luikse club won inderdaad.

Het huidige Standard zou het in feite moeilijk beter kunnen doen met het beperkte materiaal waarover het beschikt, vooral dan als op de koop toe routinespelers als Van Moer en Rora er niet meer bijzijn. Wat dan gezegd van Royal Antwerp FC dat er in negentig minuten minder van terecht bracht. Het was precies of de bezoekers hadden al hun krachten in de wedstrijd tegen Ajax van woensdag gelaten. De Sinjoren ontbrak het aan macht, ideeën en samenhang. Met het spelletje 'geef mij de bal, hier is hij terug en daar heb je hem weer', speelden de roodbroeken in de kaart van de thuisploeg. Royal Antwerp FC was die eerste vijfenveertig minuten slechts enkele keren gevaarlijk.

In de tiende minuut had men Karl Kodat gepast zien reageren op een Standardoffensief dat geleid door Sigurvinsson, Gerets en Bukal ei zo na het openingspunt had meegebracht. Twee minuten later was het de beurt aan Alfred Riedl, die na beurtelings Govaerts en Dewalque te hebben gedribbeld, oog in oog met Piot in het zijnet besloot. Standard vocht met meer overgave voor de bal. Verheyden en Sigurvinsson deden zich het meest opmerken. De drang van dit tweetal naar samenspel was opvallend. Het was meestal de IJslander die het vermocht van een voorspeler in een gevaarlijke actie te betrekken, hoewel hij uiteindelijk geen medezeggenschap had gehad in het doelpunt van Bukal.

Dit doelpunt waarbij de Joegoslaaf een flater van Bob Geens had kunnen benutten om zijn moordend schot te kunnen plaatsen, was via een vrijeschop tot stand gekomen. Net zoals tijdens de eerste vijfenveertig minuten zetten de bezoekers na de rust hun gepingel verder. Een keer slechts zou er voor Standard nog gevaar zijn. Alfred Riedl richtte kort na de rust een schot op de verste zijstaak. Flemming Lund trapte de terugbotsende bal huizenhoog over de deklat. Guy Thys verving een twintigtal minuten voor tijd René Desaeyere en Jos Heyligen door Louis Pilot en Frans Vermeyen. Het bracht weinig verandering bij de bezoekers teweeg.

Het flinke wedstrijdeinde van Louis Pilot kon toch de veronderstelling toelaten dat indien de gewezen Standardspeler eerder in het veld was gekomen, hij in staat was geweest het Antwerpteam wakker te schudden. Zelfs Louis Pilot heeft niet kunnen verhinderen dat de onstuimige Garot een kwartier voor het einde ongehinderd tussen drie verdedigers een doelpunt kon aantekenen met het hoofd op een hoekschop gegeven door Govaerts (DNG - Jef Hoffman - 1974-11-18)

Antwerp Clubblad zag het zo

Met de onbehaaglijke uitschakeling door Ajax Amsterdam nog op de lever, bracht Royal Antwerp FC er tegen een nochtans erg matig R Standard CL bitter weinig van terecht. Weer waren er mogelijkheden voor onze kleuren in de ontmoeting met de Luikenaars. Eens te meer werden enkele parels van kansen voor de zwijnen gegooid. Doelpunten een kwartier na het begin en een kwartier voor het einde bezegelden het lot. Na zes weken wordt roodwit van de derde naar de vierde plaats verdrongen (Antwerp Clubblad-12 - 1975-01-19).
(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 18/11/1974)

Statistieken

R. Standard de Liège R. Antwerp F.C.

Elftallen

Christian Piot
Eric Gerets
Nico Dewalque
Michel Schillings
Michel Renquin
Gilbert Govaert
Serge Verheyden
Asgeir Sigurvinsson
Philippe Garot
Roger Henrotay
Josip Bukal
Jean Trappeniers
Jos Van Riel
Jos Velser
Bob Geens
Xavier Caers
Herman Houben
Jos Heyligen
René Desaeyere
Flemming Lund
Alfred Riedl
Karl Kodat

Wissels

33' Michel Schillings (uit)/
Tony Rombouts (in)
 
87' Roger Henrotay (uit)/
Guy Dardenne (in)
 
??? (uit)/
Louis Pilot (in)
 
??? (uit)/
Frans Vermeyen (in)
 

Begin Match
15' Josip Bukal 1-0      
Ruststand 1-0
75' Philippe Garot 2-0      
90' Eindstand 2-0 90'
TERUG