Scheidsrechter: Jean-Paul Binst

Robert Van Der Mispel - Jerome Callebaut

Na R.O.C. de Montignies-sur-Sambre - R Antwerp FC
Antwerpkanonnen slecht gericht

Montignies - Na een half uur spelen had de meest fanatieke Olympic-supporter beslist vrede genomen met een 0-2 stand. Alleen, wanneer dhr. Binst rusttijd floot, stond het nog 0-0. Het had ook 1-0 kunnen zijn als Graf even voordien na een mooi samenspel met Dedekker en Geys de bal een paar centimeters meer naar binnen had geplaatst. Karl Kodat en vooral Alfred Riedl hadden hun aanhang werkelijk tot vertwijfeling gebracht. Binnen dat eerste half uur hadden ze het gepresteerd niet minder dan zeven maal hun schot buiten het doelhout te richten. Duquesne had in periode van Antwerpdruk infeite niet tussenbeide hoeven te komen.

Een keer achtte men hem toch geklopt: Karl Kodat had op links de verdediging van de thuisploeg omspeeld en plaatste vanuit een scherpe hoek naar doel. De doelman weerde in een uiterste reflex in de voeten van Flemming Lund die de bal weliswaar voorbij de Duquesne kreeg, maar Poels kon nog op de lijn redden. De eerste gevaarlijke actie van Olympic kwam er na 34 minuten. De Raeve snelde heel alleen op Jean Trappeniers af, maar werd net voor de zestienmeter door Jos Velser geremd. Olympic dwong nu telkens langs Graf de betere kansen af. Bij de eerste poging joeg hij een inzenden van Dedekker over het doel. De tweede keer was er beslist onkans mee gemoeid.

De tweede helft werd het spektakel meer en meer rommelig, met een wilskrachtig Olympic meest in het offensief tot Jos Heyligen zijn nummertje opvoerde. In een beweging van zeldzame lichaams- en baltechniek speelde hij op de middellijn drie tegenstanders te hoop en plaatste de bal in de loop van Flemming Lund. De 'Mug' trok onmiddellijk door en de toegesnelde Dedekker liet de voorzet voorbij zijn doelman afwijken. Nog geen twee minuten later kreeg Flemming Lund de gelegenheid om de wedstrijd definitief af te sluiten. Hij pikte een voorzet van Karl Kodat gepast mee achter de verdediging, maar plaatste de bal naast de uitgelopen Duquesne en de verste paal.

Een lob had allicht een beter resultaat opgeleverd. De thuisspelers dwongen Royal Antwerp FC vervolgens terug. Het leek allemaal gevaarlijker dan het in werkelijkheid was. De hoge ballen richting Janssens bereikten onveranderlijk het hoofd van de Antwerpverdedigers. Een echte kans kwam er voor Geys, maar die mist zelfbeheersing. Tot dan, na een van de vele hoekschoppen, een afgeweerde bal in de voeten van Janssens viel. Hij vlamde onmiddellijk op de bil van Jos Van Riel en zo tegen diens hand. Niet enkel Olympic-aanhangers zagen er een strafschop in, ook de ref bestrafte de fase met een elfmeter.

Hij had immers de lokale supporters voordien al tweemaal diep gegriefd. Zo die keer toen Flemming Lund de doorgebroken Graf langs achteren aanviel en voetje lichtte. Kapitein Van Welle verkeek de geboden kans niet. In extremis bood Graf nog een gelegenheid aan Geys, Jean Trappeniers hield met een karpersprong de gelijke strand op het bord, waarmee uiteindelijk vriend en tegenstander vrede moest nemen (HNB - W.B. - 1975-10-21).

Antwerp Clubblad zag het zo

In een zeer goede eerste helft werd een serie kansen verkwanseld waaruit gemakkelijk enkele doelpunten hadden kunnen voortkomen. Zowel Karl Kodat als Flemming Lund misten om beurten. Fredje Riedl schoot meer richting wolkendek dan naar het doel.

Na de koffie devieerde De Decker een voorzet van Flemming Lund in eigen doel. Een kwartier voor het einde maakte Van Welle gelijk op strafschop nadat Jos Van Riel een onvrijwillig handsspel beging. Rood-wit blijft niettemin derde (Antwerp Clubblad-12 - 19/01/1975).
(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 21/10/1975)

Van Welle (penalty)
90' Eindstand 1-1 90'