Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

K.S.V. Cercle Brugge R. Antwerp F.C.
1 0
22.09.1974 Plaats: Edgar Desmedtstadion

Scheidsrechter: Joseph Minnoy

Lijnrechters:
Fernand Marleghem - Roger Prud'homme
Toeschouwers: 8.000

Wedstrijdverslag

Na Cercle Brugge KSV - R Antwerp FC

Het doelpunt van Van Haecke verklaart niet alles

Brugge - Indien Cercle Brugge niet zoveel doelrijpe kansen had laten liggen, het zou met een ruimere doelpuntenverhouding hebben gewonnen. Indien Royal Antwerp FC negentig minuten had gespeeld zoals in het laatste kwartier, zou Cercle aan het doelpunt van Van Haecke niet genoeg hebben gehad om de zege te behalen. Royal Antwerp FC kwam die voorwaarde niet na, zodat Cercle per slot een overwinning kan voorleggen die je kan bekijken als loon naar werken.

Heus, Cercle verdiende te winnen, omdat het meer initiatief nam vanuit het makkelijk veroverde middenveld en de Antwerpverdediging met problemen confronteerde. Dat men tot twee minuten na de rust moest wachten op een Brugs doelpunt, pleit minder voor de rood-witte defensie dan tegen de groen-zwarte afwerkers. Vooral Sierens liet voor rusten enkele kansen liggen. Cercle had zo heel veel inspanningen voor niks gedaan, toen de ref voor rusten floot.

Cercle ging prompt van start. Via Boey, Van Kerkhof en Lapeire veegde de club het no man's land schoon en tastte met de speerpunten de stoere Antwerpse verdediging af. Royal Antwerp FC dacht te speculeren op snelle uitbraakpogingen, die evenwel zelden overigens de waakzame Decoussemaecker in het nauw dreven en meestal strandden op het duo De Quant en Verriest. Zo liep rechtshalf Herman Houben schijnbaar doelloos op de linkerflank, trachtte de aalvlugge Flemming Lund de trage Van Lommel met lange spurten af te matten en had Jos Heyligen als taak Karl Kodat en Alfred Riedl in voordelige omstandigheden bij de bal te brengen.

Het was duidelijk dat het mobiele Cercle veel doelmatiger maneuvreerde, onder impuls van de uitstekende strateeg Boey, nauwkeurige spelverdeler en ook de foutiefste speler in het veld. Jean Trappeniers was heel wat keren verdienstelijk geweest toen Herman Houben in de 29e minuut Decoussemaecker met een verraderlijke draaibal bedreigde. Ook daarna verliep de spelontwikkeling meer op de Antwerpse dan op de Brugse speelhelft. De moeilijkste momenten van de wedstrijd beleefden de bezoekers in het vierde kwartier nadat Van Haecke met het hoofd een voorzet vanop rechts van Sierens tot een doelpunt had afgerond.

Jean Trappeniers had het doelpunt misschien hebben kunnen voorkomen als hij op de voorzet had geanticipeerd en niet de tussenkomst van de Bruggeling had afgewacht. Royal Antwerp FC had op dat ogenblik minder vaste voet in het middenveld. Bij het ingaan van het vijfde kwartier scheen zich een kentering te zullen voordoen. In nauwelijks vier minuten was Royal Antwerp FC driemaal gevaarlijk via Karl Kodat, Alfred Riedl en Herman Houben. Was het deze plotse bestorming die de Cercle-trainer aanzette Sierens te vervangen door Corhouts? Gas die beslissing aanleiding tot de repliek van Guy Thys en René Desaeyere te vervangen door Louis Pilot?

Ongeacht de bedoeling van beide trainers, Cercle had kennelijk meer moeite om zich aan de situatie aan te passen dan Royal Antwerp FC. Louis Pilot herstelde het evenwicht in het middenveld en organiseerde met het gezag van een ervaren strateeg de voordien onvoldoende verbinding tussen verdediging en voorhoede. Hij legde de basis van zo'n onheilspellend gevaar dat de gelijkmaker in de lucht hing, al bevestigde Decoussemaecker dat hij de doelman is die men nog niet ontdekt schijnt te hebben. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in een adembenemende spanning.

Royal Antwerp FC bleef geloven in een gelijkspel, terwijl Van Haecke de kans liet liggen om de tegenstander definitief naar het vilt te slaan. Versluys dreef de Brugse supporters tot wanhoop, maar de kreet van vertwijfeling week voor opluchting toen ref Minnoy het einde floot (Leo Verhoeven - HNB - 1974-09-23).

Antwerp Clubblad zag het zo

De periode van mindere vorm duurde ook nog voort te Brugge waar onze jongens een statisch, ongeordend en inspiratieloos vertoon op de grasmat legden. Volkomen verdiend zette Van Haecke ons direct na de rust in de kou, waar we voor de rest van de wedstrijd ook bleven. Na vier matchen waaruit slechts één puntje gepuurd werd, belandt roodwit op een teleurstellende negende plaats in de rangschikking. De vruchten van een knap seizoensbegin dreigden helemaal verloren te gaan (Antwerp Clubblad-12 - 19/01/1975).
(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 23/09/1974)

Statistieken

K.S.V. Cercle Brugge R. Antwerp F.C.

Elftallen

Franky Van Haecke
Jean Trappeniers
Jim De Schryver
Jos Velser
Jos Van Riel
Xavier Caers
René Desaeyere
Jos Heyligen
Herman Houben
Flemming Lund
Karl Kodat
Alfred Riedl

Wissels


Warning: Creating default object from empty value in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 632

Notice: Undefined property: stdClass::$testspeler in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 652

Notice: Undefined property: stdClass::$naam_web in /home/rafcmuse/domains/rafcmuseum.be/public_html/wedstrijdarchief/wedstrijdfiche.php on line 683
(uit)/
Louis Pilot (in)
 

Begin Match
Ruststand 0-0
47' Franky Van Haecke 1-0      
90' Eindstand 1-0 90'
TERUG