Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. R.S.C. Anderlechtois
0 0
15.09.1974 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Vital Loraux

Lijnrechters:
Roger Van Walleghem - Van Wonterghem
Toeschouwers: 25.000

Wedstrijdverslag

Na R Antwerp FC - RSC Anderlecht
Kopbal van Jim De Schryver strandde op de deklat

DEURNE — De landskampioen die in een vlakke en monotone topwedstrijd zonder hoogtepunten twee spelers verloor, heeft voor de derde keer op verplaatsing een punt veroverd. Verdienden de hoofdstedelingen niet meer, de thuisploeg had evenmin recht op de volle inzet. De rood-witten waren wiliswaar dichter bij een doelpunt dan RSC Anderlecht, troffen een keer de deklat en kregen meer scorekansen, maar speelden te rommelig en te zenuwachtig. Het kwam ons voor dat de derby sporen had nagelaten. Het elftal was in het veld gestapt met de bedoeling 'niet te verliezen' en dat had een nadelige invloed op de individuele en vooral de globale prestaties.

"Zo snel mogelijk een doelpunt maken!", was blijkbaar de opdracht die trainer Braems zijn pupillen had gegeven. In het eerste kwartier speelden de paars-witten snel en goed voetbal. Jean Trappeniers diende schoten te stoppen van Coeck, een der beste Anderlechtspelers en van Dockx. Dan begon de motor te sputteren zodat het kijkspel minder boeiend werd. Het duel ging verder in het middenveld waar Jim De Schryver aanvoerder Van Himst schaduwde en daarin ook slaagde.

Middenveld
Kreeg Van Himst een mannetje op zijn huid, de twee Antwerpspitsen, Alfred Riedl en Karl Kodat, werden insgelijks erg scherp bewaakt door Van Binst in schitterende conditie en Broos. De twee Oostenrijkers konden zich niet doorzetten wanneer Jos Heyligen enkele
keren de bal in de ruimte plaatste. Het gebeuren speelde zich in hoofdzaak af in het middenveld met enkele uitvallen van Ladinsky en Alfred Riedl. Het uitvallen van de Hongaar betekende voor RSC Anderlecht een streep door de rekening, net als de blessure van Jos Heyligen een handicap was voor de thuisploeg. Jos Heyligen was een van de weinige rood-witte spelers die met een strakke voorzet de paars-witte verdediging die het gevaarlijke wapen van de buitenspelval hanteerde, had kunnen ontwrichten.

Kreeg RSC Anderlecht geen verdere scorekans, de Sinjoren waren dicht bij een treffer in de 21e, de 30e en 42e minuut. Bij een inzenden van Jim De Schryver blunderde Verheyen tussen enkele ploeggenoten. Flemming Lund kon de bal meepikken, maar reageerde te laat zodat Ruiter de bal uit zijn voeten kon graaien. Een terugspeelbal van Broos werd rond het half uur door Ruiter gelost, maar er was geen Antwerpspeler in zijn buurt te bekennen. Ten slotte kopte Jim De Schryver vlak voor de rust, de bal uit voorzet van Flemming Lund, via de handen van de Anderlechtdoelman op de deklat.

Tevreden
RSC Anderlecht had gestreden voor de volle inzet, bleek na de rust tevreden met een gelijkspel. Vooral na het uitvailen van Ruiter waren de paars-witten erg voorzichtig. Zij beschermden hun jonge doelman Munaron die vandaag 18 jaar wordt en talent bezit. Bij zijn intrede stapte Jean Trappeniers op hem toe en waarschuwde hem voor de erg gladde bal. Dat bleek bij een schot van Karl Kodat en een felle vuistslag boven het hoofd van Aldred Riedl. R Antwerp FC met René Desaeyere en Jos Velser als animatoren in het middenveld, kon echter weer geen vuist maken. De spitsen bleven sterk bewaakt en de buitenspelval klapte regelmatig open, zodat de jonge Munaron geen ophefmakende daden diende te stellen om een doelpunt te verhinderen.

RSC Anderlecht trachtte met enkele tegenstoten uiteindelijk toch op winst te geraken. De rood-witte verdediging liet dit keer geen enkele steek vallen. Jean Trappeniers moest slechts een keer duiken bij een van ver afgevuurd schot van een bedrijvige Coeck. Voor het overige was het een erg matig en helemaal niet zo boeiend kijkstuk als enkele dagen tevoren tijdens de derby waarin de vice-kampioen voor sfeer zorgde door de vele acties af te ronden met een daverend schot. Tegen de verdediging van de nationale ploeg, een gesloten blok, kreeg een iets te nerveus spelend R Antwerp FC die kansen niet (Rene Mariën - bron: onbekend - 16/09/1974).

Antwerp Clubblad zag het zo

Circa 25.000 toeschouwers kregen een erg matige topmatch opgedist. Middenveldspel was schering en inslag, want beide ploegen waren voor elkaar bevreesd en speelden zeer voorzichtig. Er vielen bijzonder weinig doelkansen, toch was R Antwerp FC het dichtst bij de overwinning. Jim De Schryver kopte vlak voor de rust tegen de deklat. Na de koffie viel de gekwetste Ruiter uit. Hij werd hij in doel vervangen door junior Munaron. Antwerpdoelman Jean Trappeniers stelde een sportief gebaar. Hij ging zijn onervaren tegenstrever ervan verwittigen dat de bal erg glad was (bron: Antwerp Clubblad-12 - 19/01/1975).

(bron: de pers & Antwerp Clubblad - 16/09/1974)

Statistieken

R. Antwerp F.C. R.S.C. Anderlechtois

Elftallen

Jean Trappeniers
Jos Van Riel
Jos Velser
Bob Geens
Xavier Caers
Jim De Schryver
René Desaeyere
Jos Heyligen
Flemming Lund
Karl Kodat
Alfred Riedl
Jan Ruiter
Gilbert Van Binst
Hugo Broos
Erwin Vandendaele
Jean Dockx
Jean Thissen
Jan Verheyen
François Van der Elst
Attila Ladinsky
Paul Van Himst
Ludo Coeck

Wissels

35' Jos Heyligen (uit)/
Herman Houben (in)
 
Attila Ladinsky (uit)/
Torsten-Frank Andersen (in)
20'
 
Jan Ruiter (uit)/
Jacky Munaron (in)
51'
 

Begin Match
Jos Van Riel      
Ruststand 0-0
90' Eindstand 0-0 90'
TERUG