Royal Antwerp FC Archive Website

WEDSTRIJDFICHE

R. Antwerp F.C. RFC Liégeois
5 0
02.01.1977 Plaats: Bosuilstadion

Scheidsrechter: Marcel Van Langenhoven

Lijnrechters:
Firmin Lavent - Jef Timmers
Toeschouwers: 5000

Wedstrijdverslag

De pers na R Antwerp FC - RFC de Liège
Sublieme Karl Kodat duwt RFC de Liège nog dieper de put in
De strijdvaardigheid van de hele Antwerpploeg enerzijds, de ongelooflijke klasse en het brio van Karl Kodat anderzijds hebben RFC Luik zondagmiddag nog dieper in de put geduwd. De cijfers hadden trouwens nog zwaarder kunnen uitvallen indien Van Langenhove geen medelijden zou getoond hebben met de 'Sang et Marin' toen Peter Anderson twee minuten voor het einde door Vliegen binnen het strafschopgebied zomaar in de rug werd geduwd. Even tevoren had de scheidsrechter wel naar de witte stip gewezen toen Eddy Snelders na een meesterlijke voorzet van Karl Kodat alleen voor het bezoekende doel werd afgezonderd en net voor het afdrukken door Lesti werd 'gepakt'. De Oostenrijker, nooit beter dan de jongste weken, schoot de elfmeter voorbij de jonge Luikse doelman Daenen, maakte zijn hattrick vol en legde de eindcijfers vast.

Gelanceerd werd de thuisploeg nochtans door een voltreffer van Jim De Schryver, die al na twee minuten de eerste treffer in de topklasse van het nieuwe jaar binnenkegelde na een inworp van Olarevic. RFC Luik gaf zich toen nog niet gewonnen. Voor R Antwerp FC was het maar goed dat Vliegen, die na een goed kwartier staalhard uithaalde, langs de verkeerde kant van de paal mikte. Aan de overzijde misten Karl Kodat na voorbereidend werk van Xavier Caers en Zarko Olarevic op zijn beurt een goede gelegenheid. Pas nadat Marc Steyaert een door Frank Mariman getrapte hoekschop met het hoofd verzilverde, lag de weg naar een vlotte zege breed open. Peter Anderson, Eddy Snelders en Zarko Olarevic misten vlak voor de rust nog kansen om al na de eerste heift duidelijke cijfers op het scorebord te brengen.

De tweede helft mag men gerust het predicaat 'Kodat-festival' meegeven. Benevens de hoger aangehaalde strafschoptreffer, slaagde de briljante Oostenrijker er inderdaad in nog twee andere doelpunten te maken. In het vierde kwartier toen hij puik anticipeerde op een voorbeeldige voorzet van Zarko Olarevic en na 75 minuten toen hij zich na een korte vrijschop van Zarko Olarevic voorbij een paar Luikse spelers wrong om vernietigend uit te halen. Karl Kodat, werkelijk de held van de middag, strafte daarmee een van de vele Luikse overtredingen af, want aan de vrijschop was een zware aanslag van Cajou op de gouden benen van de Oostenrijker voorafgegaan. Van Langenhove bestrafte van zijn kant andere overtredingen van Lakner, Cajou, Lesti en ook een misplaatst gebaar van Nicolaes met een gele kaart (bron: onbekend).

Antwerp Clubblad (9) zag het zo
In het nieuwe jaar gingen de zaken tegen een zwak Luik vooral veel gemakkelijker omdat Jim De Schrijver al in de 2e minuut met een knap schot raak trof. Een half uur later was de jarige Marc Steyaert aan de beurt, die met een krachtige kopstoot FC Luik tegen de touwen werkte. Na de rust kunnen we er geen andere benaming aan geven dan een waar 'Kodat-festijn'. Eerst verraste hij met een knappe beweging de Luikse verdediging zodat hij de voorzet van Olarevic maar binnen te duwen had. Na een half uur spel wrong hij zich in allerlei onmogelijke bochten en uit een al even onmogelijke hoek scoorde hij nummer vier. Twee minuten later werd Snelders van de voet gelopen en via de strafschop maakte Karl zijn hattrick vol (bron: Antwerp Clubblad - 21/01/1977).
(bron: De Sportpers - 03/01/1977)

Statistieken

R. Antwerp F.C. RFC Liégeois

Elftallen

Jean Trappeniers
Marc Steyaert
Xavier Caers
Jim De Schryver
Frank Mariman
Peter Anderson
René Desaeyere
Jan van der Veen
Eddy Snelders
Karl Kodat
Zarko Olarević
Tony Daenen
Louis Philips
Nico Dewalque
Osvaldo Lesti
Thiery Raskin
Jacky Debougnoux
Casimir 'Cajou' Jurkiewicz
Willy Vliegen
Istvan Lakner
Guido Nicolaes
Karel Bonsink

Wissels

Eddy Snelders (uit)/
Patrick Dieltjens (in)
 
Istvan Lakner (uit)/
André Binet (in)
46'
 
Nico Dewalque (uit)/
Jean-Marie Lecloux (in)
66'
 

Begin Match
      Istvan Lakner
      Casimir 'Cajou' Jurkiewicz
      Osvaldo Lesti
      Guido Nicolaes
2' Jim De Schryver 1-0      
34' Marc Steyaert 2-0      
Ruststand 2-0
58' Karl Kodat 3-0      
75' Karl Kodat 4-0      
77' Karl Kodat (penalty) 5-0      
90' Eindstand 5-0 90'
TERUG